Linkuri accesibilitate

Refugiați și haos


Refugiați așteptînd trenul la Tovarnik, Croatia, 20 septembrie 2015.
Refugiați așteptînd trenul la Tovarnik, Croatia, 20 septembrie 2015.

Situația zecilor de mii de refugiați și imigranți blocați în țările balcanice rămâne confuză, la fel și politica guvernelor respective.

Aproape 15.000 de refugiați și imigranți au ajuns la acest sfârșit de săptămână din Ungaria în Austria iar peste 2.000 au trecut mai departe în Germania, a anunțat Crucea Roșie austriacă.

Sunt refugiați care zile întregi au stat blocați la granița Serbiei cu Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a închis total acea granița, „păzită” și de un gard de sârmă ghimpată.

După care au plecat spre Croația, care inițial afirmase că va primi refugiații aflați în drum spre Germania sau țările scandinave în primul rând Suedia.

Dar vineri noapte și Croația a declarat că nu mai poate face față valului de refugiați și imigranți, după ce în trei zile trecuseră prin țară peste 15.000 de persoane.

Zagrebul a decis ulterior să-i transporte direct la granița cu Ungaria, ceea ce a provocat protestul vehement al Budapestei.

Între timp însă, Ungaria a organizat autocare care-i transportă pe refugiați de la granița cu Croația direct la cea cu Austria.

Slovenia și-a închis granița spre Austria, deși inițial declarase că nu va împiedica trecerea refugiaților.

BBC a relatat că numai cîteva sute de persoane au fost lăsate să treacă frontiera.

Nu există, se pare, nici un criteriu clar după care grănicerii sloveni decid cine poate pleca în Austria.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG