Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Săptămâna politică din Republica Moldova s-a desfăşurat sub semnul protestelor din centrul Chișinăului

Cum au promis, liderii platformei Demnitate şi Adevăr şi-au diversificat acţiunile, recurgând la marşuri şi pichetări de instituţii, între care Banca Naţională, Preşedinţia şi sediile partidelor aflate la guvernare. Ce ecouri are protestul non-stop organizat în centrul Chişinăului a căutat să afle Diana Răileanu de la directoarea publicaţiei „Expresul” de la Ungheni, Lucia Bacalu şi directorul portalului Ava.md, Vitalie Andrievschi:

Comentatorul Vitalie Andrievschi crede că liderii platformei civice Demnitate şi Adevăr au greşit atunci când au insistat prioritar pe revendicări politice, în special cele ce ţin de organizarea alegerilor anticipate, demisia şefului statului sau a premierului. Directorul de la portalul Ava.md e de părere că lumea aşteaptă, mai degrabă, soluţii la cum poate fi scoasă Republica Moldova din captivitate. În caz contrar, spune Vitalie Andrievschi, liderii platformei riscă să fie bănuiţi că nu-şi doresc decât să vină la putere:

„În acest sens, pare foarte organică decizia de a crea o mişcare politică care, în opinia lor, va apăra interesele celor care protestează în Piaţă. Este o decizie corectă, pentru că dacă vrei să obţii ceva, trebuie să faci uz de intrumentele valabile la moment, or, singura posibilitate de a ajunge la guvernare este crearea unui partid politic. În concluzie, cred că a fost înțeleaptă decizia președintelui, a premierului şi speakerului de a se întâlni cu protestatarii. Sper că platforma, după această săptămână, nu se va limita doar să strige „Jos!”, ci va prezenta un set de soluţii privind dezvoltarea Republicii Moldova şi, pas cu pas, va încerca să obţină rezultate concrete. Spre exemplu, să nu fie majorate tarifele, să fie demis Procurorul sau guvernatorul Băncii Naţionale. Însă, dacă îşi doresc acest lucru, ar trebui să propună şi o nouă procedură de alegere a acestora, pentru că doar demisia lor nu va aduce schimbarea. Trebuie pus la punct un sistem în baza căruia la putere vor veni oameni integri şi independenţi. Dacă Platforma va merge pe această cale, cred că va fi respectată, va înregistra rezultate şi, de ce nu, va putea propulsa oamenii săi la putere.”

În această săptămână unii dintre liderii platformei Demnitate şi Adevăr au mers la Ştefan Vodă pentru a le explica oamenilor revendicările pe care le înaintează guvernanţilor. Mâine au anunţat ei, vor merge la Cahul, iar duminică la Soroca. Ce ecouri are protestul organizat în centrul Chişinăului? La această întrebare au căutat răspuns reporterii publicaţiei „Expresul” de la Ungheni, iar directoarea ziarului, Lucia Bacalu, le trece în revistă răspunsurile:

„O bună parte dintre oameni susţin revendicările în ceea ce priveşte miliardul furat, toţi vorbesc despre sărăcie şi îşi doresc o îmbunătăţire a vieţii lor, dar nu au prea mare încredere, foarte multă lume este dezamăgită şi chiar mulţi ne-au spus: „Numai să nu fim iar amăgiţi şi prostiţi”. Nimeni, dar absolut nimeni, nu a vorbit despre revendicările politice ale Platformei DA în ceea ce priveşte demisiile. Ceea ce am înţeles e că foarte puţini şi le-ar dori la ora actuală pentru că, explică lumea, nu avem nevoie de cheltuieli de milioane de lei pentru alegeri care, din punctul lor de vedere, nu vor aduce mari schimbări şi nu au prea mare încredere în alţii care ar putea să vină.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG