Linkuri accesibilitate

România: apărarea lui Ponta este atacul la DNA


Premierul român e acuzat de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală și 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadăvarate din urmă cu 10 ani".

Aceasta este prima reacție a lui Victor Ponta după ce a aflat că a fost trimis în judecată, încercând în acest fel să arunce vina asupra DNA și a procurorului de caz, care a fost foarte ferm pe toată perioada anchetei. Președintele, care i-a cerut demisia încă din luna iunie, și-a reluat solicitarea argumentând că imaginea țării are foarte mult de suferit.

Este pentru prima dată când un premier în funcție al României este trimis în judecată în timpul mandatului.

După fostul prim-ministru Adrian Năstase, care a stat la închisoare aproape un an pentru fapte de corupție, Victor Ponta este al doilea demnitar de rang înalt trimis în judecată.

E acuzat de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală și 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii anticorupție consideră că premierul român ar fi obținut foloase necuvenite în perioada 2007-2008 când a fost plătit de casa de avocatură a senatorului Dan Șova, fără să fi făcut nimic în schimb.

Era vorba despre bani care veneau de la complexul energetic Turceni-Rovinari, o companie publică pentru care firma lui Șova, unul dintre prietenii cei mai buni ai premierului, oferea consultanță juridică.

Anchetatorii consideră că numirea ulterioară a lui Dan Șova ca ministru al Transporturilor ar fi o recompensă pe care Victor Ponta i-ar fi oferit-o prietenului său în schimbul banilor pe care i-a câștigat în trecut de la el.

Se poate observa că în răstimpul 2007-2008, când se desfășura acest contract generos cu societatea Turceni-Rovinari, Partidul Social-Democrat, din care făceau parte cei doi, nu era la putere.

Ceea ce sugerează că accesul la resursele publice ale social-democraților nu s-au oprit chiar dacă aceștia au stat în opoziție opt ani (2004-2012).

Anchetarea lui Ponta a început înainte ca acesta să ajungă premier, în 2011, când Fiscul a început să facă cercetări, descoperind că actualul premier nu a semnat nici măcar facturi pentru orele facturate de casa de avocatură Șova & Asociații. Așa au apărut 16 infracțiuni de fals în înscrisuri, prin care Ponta și Șova au încercat să furnizeze dovezi ale muncii prestate de actualul premier, care, pe de altă parte, este specialist în drept penal, ceea ce poate fi destul de greu de justificat într-un contract economic cu statul.

În orice caz, unii dintre asociații lui Șova au mărturisit că nu au lucrat niciodată cu Ponta și că facturile justificative au fost copiate de la alți avocați din firmă.

Dintre acuzațiile aduse premierului român de către DNA, Direcția Națională Anticorupție, cea de spălare de bani este cea mai gravă și potrivit acutalului Cod Penal, cei vinovați de această infracțiune pot primi închisoare până la 10 ani. Dar inculpații care își recunosc vina și cooperează au dreptul la înjumătățirea pedepsei.

Potrivit Constituției (Art. 109) președintele poate cere suspendarea din funcție a unui membru al guvernului când acesta este trimis în judecată, dar numai pentru infracțiuni comise în timpul mandatului.

Victor Ponta ar fi putut fi suspendat, dacă era trimis în judecată pentru numirea lui Dan Șova ca ministru, fiindcă procurorii cred că această numire a fost făcută pentru a-și achita datoriile față de amicul său.

Anchetatorii nu au putut merge, însă, pe acest fir, fiindcă Parlamentul nu le-a dat voie să continue în această direcție. În oglindă, nici Dan Șova nu poate fi cercetat că ar fi beneficiat de numirea lui ca ministru al Transporturilor în schimbul serviciilor pe care i le-a făcut lui Ponta, fiindcă Senatul s-a opus.

Ca atare cei doi prieteni sunt anchetați doar pentru faptele lor din 2007-2008, celelate fiind blocate de Parlament.

În România, încă funcționează o lege discutabilă a răspunderii ministeriale, potrivit căreia un fost sau actual ministru nu poate fi cercetat penal fără acordul camerei legislative din care face parte.

Pe de altă parte procurorii DNA au cerut Înaltei Curți - care va judeca dosarul în care sunt acuzați Ponta și Șova - confiscarea de la cei doi a sumei de 840.000 de euro.

XS
SM
MD
LG