Linkuri accesibilitate

Dacă ar veni refugiaţii…


Nu trebuie să fii mare expert ca să constaţi că Moldova e nepregătită pentru sosirea unui val de refugiaţi.

Aşadar, Serbia s-a declarat incapabilă să gestioneze fluxul de mii de refugiaţi. Dar ce ar fi oare dacă miile de oameni disperaţi ar pătrunde în Republica Moldova? Cum s-ar descurca guvernul de la Chişinău? Sîntem gata noi, cetăţenii Moldovei, să ajutăm nişte refugiaţi din Siria sau Afganistan?

Întrebările astea trebuie să ni le punem, chiar dacă în aparenţă sîntem departe de traseul pe care se mişcă miile de imigranţi. La urma urmei, lucrurile sînt complicate şi se pot schimba, iar dacă tot ne integrăm viforos în UE, ar trebui să vedem în ce măsură ne putem asuma nişte obligaţii care sînt acum distribuite cu dificultate în interiorul Uniunii Europene.

Nu trebuie să fii mare expert ca să constaţi că Moldova e nepregătită pentru sosirea unui val de refugiaţi. Dacă Gara din Chişinău ar fi luată cu asalt ca cea din Budapesta, mă tem că în Moldova s-ar instaura dictatura haosului. Nu cred că nişte conducători care au asistat impasibili la dispariţia banilor din bănci, care nu pot avea grijă de propriul lor popor, le vor asigura condiţii normale de viaţă unor străini. Şi nu e vorba numai de guvernanţi, de resursele statului. Mă tem că şi societatea moldovenească, prea rigidă şi încorsetată de prejudecăţi, nu ar fi prea încîntată de venirea unui număr mai mare de refugiaţi din Asia sau Africa.

Aici ani de zile sînt priviţi cu suspiciune şi cu nemulţumire reprezentanţii minorităţilor sexuale şi religioase. E de presupus că şi refugiaţii sus-pomeniţi ar provoca nemulţumire sau chiar o frică mare.

Repet, Moldova e absolut nepregătită pentru a face faţă unei asemenea situaţii. Ceea ce o salvează să evite un mare colaps e simplu fapt că refugiaţii care au dat buzna în Europa nu vor să vină în cea mai săracă ţară a continentului sau chiar nici nu ştiu că Moldova există…

XS
SM
MD
LG