Linkuri accesibilitate

Liderii Platformei „DA” şi-au dat arama pe faţă (Ziarul Național)


Revendicări radicale și nerealiste (Deschide.md)

Într-un editorial pentru Ziarul Național, Petru Bogatu notează că duminică liderii Platformei „DA” şi-au dat arama pe faţă, recunoscând că vor alegeri anticipate în care se vor implica îmbrăcând forma unei formaţiuni politice. Autorul crede că și-a spus cuvântul faptul că mulţi protestatari se arătau decepţionaţi de absenţa unei alternative politice pe dreapta. Totodată, continuă autorul, intenţiile declarate ale lui Dodon şi Renato Usatîi de a se alătura protestelor îi speriau pe manifestanţii proeuropeni. De acum încolo, crede editorialistul, dispare liantul care unea oamenii cu opinii diferite în piaţă. Totodată, susține Bogatu, Platforma DA pierde monopolul asupra mulţimii, ceea ce-i şubrezeşte periculos poziţiile.

Deschide.md publică un material semnat de columnistul Iulian Chifu. Autorul este de părere că legitimitatea mișcării protestatare din centrul capitalei poate fi anulată de componenta de revendicări radicale și nerealiste. În viziunea sa, protestatarii au venit cu pretenții extreme „decurgând parcă din tabletele cu planificări strategice ale fostului lider comunist Mark Tkaciuc”. Iulian Chifu susține că atunci când ieși din regulile democratice și când te situezi în afara legislației și a constituției, riști să compromiți o mișcare altfel salutară de presiune civică asupra Guvernului. De aceea, continuă autorul, o gândire pragmatică și civică trebuie să privească și spre finalitatea unei asemenea mișcări.

Expertul Institutului pentru Studii de Securitate al UE, Nicu Popescu, declară într-un interviu pentru RFI că gradul de revoltă în rândul opiniei publice din R.Moldova este foarte mare, însă riscurile unor alegeri anticipate sunt și mai mari. „Popularitatea alternativei anti-europene în RM este deja mai mare decât popularitatea guvernării”, remarcă Nicu Popescu. Expertul consideră că, în cazul anticipatelor, riscul că la putere ar veni niște forțe revanșarde este destul de mare. Asta pentru că, după cum spune Nicu Popescu, Platforma „Demnitate și Adevăr” nu este formată ca un partid funcțional, cu organizații în teritoriu, cu activiști, și chiar dacă, teoretic, ar avea loc alegeri anticipate, nici măcar această mișcare protestatară nu este suficient pregătită să facă față unui scrutin electoral în următoarele luni.

Într-o relatare pentru „Deutsche Welle” jurnalistul Vitalie Călugăreanu notează că nimeni nu poate spune deocamdată cum se vor încheia manifestațiile de protest din centrul Chișinăului. „/…/ Cert este că atât autoritățile, cât și organizatorii se tem că acestea ar putea fi deturnate și s-ar putea transforma în confruntări”, scrie jurnalistul, citându-i în acest context pe Alexandru Slusari și Stanislav Pavlovschi, doi dintre liderii Platformei „Dreptate și Adevăr”. DW precizează că organizația „Transparency International - Moldova” a cerut demiterea și anchetarea șefilor Centrului Național Anticorupție, Comisiei Naționale de Integritate, Procuraturii Generale și Băncii Naționale a Moldovei în legătură cu numeroasele scandaluri de corupție pe care le-au tratat cu pasivitate și care, în cele din urmă, au condus la proteste masive.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG