Linkuri accesibilitate

Activiştii Antifa rămân în arest preventiv


Decizia Curţii de Apel este irevocabilă. Grigore Petrenco şi cei şase activişti ar urma să stea în detenţie preventivă până la 6 octombrie.

Curtea de Apel Chișinău a lăsat în vigoare mandatul de arest preventiv pe 30 de zile al fostului deputat comunist Grigore Petrenco și altor șase oameni, reținuți în urma unor altercații cu poliția la un protest în fața Procuraturii Generale pe 6 septembrie. Petrenco, unul din liderii mișcării Antifa, a spus prin avocată că ar fi un proces politic, din cauza protestelor sale față de guvernare în general și față de fruntașul democrat Vladimir Plahotniuc, în special.

Avocatul lui Grigore Petrenco, Ana Ursachi spune că decizia de astăzi a judecătorilor Curţii de Apel, de a menţine arestul preventiv, ar fi o „comandă politică”. Avocata argumentează prin lipsa unor probe convingătoare din partea procurorului care ar indica organizare de dezordini în masă, infracțiune care a servit motiv pentru reţinerea, ulterior arestarea lui Grigore Petrenco şi activiştilor săi. Avocata Ana Ursachi spune că ar fi vorba de o „răfuială politică” împotriva grupului de activişti a lui Petrenco care au organizat mai devreme un protest de câteva zile în faţa locuinţei democratului Vlad Plahotniuc.

„În spatele acestei încarcerări a persoanelor cărora astăzi li s-a menținut arestul pentru 30 de zile stă un factor comanditar. Este vorba de Vladimir Plahotniuc care s-a răzbunat pentru aflarea aceloraşi oameni la un protest în faţa casei sale.”

Decizia Curţii de Apel este irevocabilă. Grigore Petrenco şi cei şase activişti ar urma să stea în detenţie preventivă până la 6 octombrie. În acest răstimp, avocata Ana Ursachi spune că mai poate cere o dată schimbarea măsurii preventive în arest la domiciului. Ceea ce intenţionează să facă:

„Pentru că avem motive şi pentru o asemenea cerere. În decursul acestor 30 de zile mai avem o posibilitate să luptăm pentru eliberarea lui Grigore Petrenco şi a grupului lui.”

Procurorul responsabil de caz Nicu Şendrea a spus că a prezentat suficiente probe în fața judecătorilor, doar că nu poate da detalii despre ce probe este vorba pentru a nu prejudicia mersul anchetei penale. El spune că investigaţiile continuă, iar procurorii acumulează probe suplimentare:

„În timpul cât mai restrâns cauza penală va fi finalizată reieşind din complexitatea cauzei şi numărul de persoane implicate.”

La Curtea de Apel au venit astăzi un grup numeros de susţinători, inclusiv rude, ale lui Grigore Petrenco şi ai celorlalţi activişti reţinuţi. Ei i-au întâmpinat scandând „liberate”.

În timp ce era condus în sala de şedinţe Grigore Petrenco a reuşit să spună doar că „aceasta este o manifestare a slăbiciunii şi a laşităţii lui Plahotniuc.”

După ce judecătorii au pronunţat senţinţa susţinătorii lui Grigore Pentrenco au scandat „ruşine”, protestând câteva minute în faţa Curţii de Apel.

Amintim că, la protestul din fața Procuraturii Generale, din 6 septembrie, organizat de liderul partidului „Casa Noastră Moldova” Grigore Petrenco au avut loc altercații între manifestanţi şi forţele de ordine. Opt persoane, dintre care un minor au fost reţinute, ulterior arestate preventiv. Curtea de Apel Chişinău a menţinut mandatul de arest pentru 7 din cele 8 persoane. În cazul minorului judecătorii au decis plasarea în arest la domiciliu. Toţi sunt cercetaţi pentru organizarea dezordinilor în masă şi riscă pănă la opt ani de închisoare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG