Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata rubricii de astăzi este Sorina David.

„Moldova va implementa pentru prima oară un proiect la nivel regional în lupta cu tuberculoza. Alături de 11 țări, specialiștii din țara noastră urmează să elaboreze o strategie inovatoare în lupta cu maladia.Valoarea proiectului este de 6 milioane de dolari, iar de implementare lui se va ocupa Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate din țara noastră. În proiect sunt incluse țări precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan, țări în care tuberculoza încă face ravagii.

După trei ani în care s-a împărțit între Procuratură, spitale și judecătorie, Diana Berari, femeia care a născut acum trei ani o fetiță cu probleme grave de sănătate la Spitalul Internațional Medpark, primește o nouă lovitură - procurorii au decis să claseze cauza penală pornită pe cazul fetiței ei. Motivul ar fi lipsa infracțiunii. Totuși, procurorii din Moldova au depistat o serie de nereguli la instituția privată, iar o expertiză din România a stabilit că timpul în care doctorii n-au acționat a fost suficient ca să-i provoacă copilului leziuni ireversibile.

Majoritatea copiilor din Moldova sunt tratați de medici de familie și nu de pediatri – cei care cunosc cel mai bine cum se îngrijește un copil. În consecință avem micuți spitalizați în exces și ghiftuiți cu medicamente ineficiente încă din primele luni de viață. Problema are două capete explică specialiștii în domeniu – pe de o parte autoritățile se fac vinovate pentru faptul că au exclus pediatrii din statele de personal a Centrelor Medicilor de Familie, iar pe de altă parte – în Moldova nu sunt suficienți pediatri pentru a asigura, inclusiv medicina primară, cu astfel de specialiști.

Situația în domeniul cosmetologiei din Moldova este revoltătoare și periculoasă, avertizează medicii dermatologi, specializați în acest domeniu. Multe saloane de acest fel din țară au doar licență de activitate, nu și una medicală care le-ar permite să facă diverse proceduri estetice. De exemplu, de multe ori injectarea facială se face de multe ori de persoane absolut nepregătite în domeniu, în condiții de casă insalubre și periculoase pentru sănătate. Doctorii spun că Ministerul Sănătății ar trebui să se sesizeze și să înceapă să facă ordine în domeniul cosmetologiei, pentru că e mare haos, precizează medicul dermatolog-cosmetolog, Vera Malcoci.”

XS
SM
MD
LG