Linkuri accesibilitate

Protestatarii au cerut demisia șefului CNA și vor merge să-l „trezească” pe Timofti


La Chișinău, participanții la protestul organizat de platforma civică DA au anunțat că vor să-și diversifice formele de protest.

La Chișinău, participanții la protestul organizat de platforma civică DA au anunțat că vor să-și diversifice formele de protest în situația în care autoritățile nu ar da răspunsuri revendicărilor principale, anume demisia multor demnitari din cauza furturilor din bănci și corupției și organizarea alegerilor anticipate. Protestul continuă în fața Casei Guvernului unde rămas instalate corturile protestatarilor, dar astăzi aceștia au fost în marș pe un traseu pe care nu mai fuseseră din timpul demonstrațiilor de primăvară.

Câteva zeci de protestatari se află la această oră (18.40) în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Oamenii din orăşelul improvizat de corturi mi-au spus că între orele 8 şi 12 noaptea vin cei mai mulți protestatari. Pe parcursul zilei rămân cei neangajați sau care lucrează pe ture. Unii manifestanți au afirmat că lipsesc cei care şi-au declarat adeziunea la Platforma „Demnitate şi Adevăr” dar au de cules roada de pe câmp.

Astăzi grupul de protestatari a pichetat Centrul Naţional Anticorupţie, cerând demisia directorului Viorel Chetraru. A fost al doilea protest de acest fel, după ce luni oamenii care protestează au mers în marş la Procuratura Generală, după care la Banca Naţională.

Unul dintre liderii Platformei „Demnitate şi Adevăr”, Vasile Năstase, a spus că astăzi a avut o întâlnire cu directorul CNA:

„Noi nu am mers acolo să negociem ceva, nu am mers să transmitem altceva decât să-şi prezinte demisia, aşa cum a cerut-o Marea Adunare Națională”.

Vasile Năstase a afirmat că tot ce spun șefii CNA că anchetele judiciare pe cazul devalizării băncilor sunt doar justificări. El a reiterat că CNA şi Procuratura Generală „sunt instituții captive oligarhiei, că oamenii care lucrează acolo nu lucrează pentru cetățeni, pentru statul Republica Moldova”.

Dinu Plângău, un alt lider al celor care protestează în Piaţa Marii Adunării Naţionale, a afirmat că ceea ce au înțeles reprezentanții protestatarilor de la întâlnirea cu şefii CNA că politicienii ar controla instituțiile de drept şi nu vor să le reformeze. Prin urmare, a spus Dinu Plângău, singura soluție ce rămâne este curățirea întregii clase politice.

Liderii protestatarilor au anunțat că mâine dimineață, la ora 8.00, vor merge în fata reședinței de stat a președintelui, cerându-i șefului statului să înceapă demiterile celor responsabili de devalizarea băncilor. Pichetările vor urma să aibă loc şi în următoarele zile.

Premierul Valeriu Streleţ a dat de înțeles ieri, într-un interviu pentru Pro TV, că protestatarii au revendicări politice, nu sociale sau economice. Iar dacă ar trebui să se ţine cont de doleanțele lor, ţara ar ajunge în haos.

Previous Next

XS
SM
MD
LG