Linkuri accesibilitate

Andrei Safonov: „Cel puțin în următoarele două-trei luni, Transnistria va fi ocupată cu problemele sale interne”


Analistul politic de la Tiraspol spune că locuitorii regiunii transnistrene nu atrag prea multă atenție evoluțiilor de la Chișinău…

Analistul politic de la Tiraspol Andrei Safonov, stabilit la Chișinău, spune că locuitorii regiunii transnistrene nu văd ca fiind o prioritate pentru ei și nu atrag prea multă atenție evoluțiilor de la Chișinău, mai ales că în această perioadă atenția principală în regiune este captată de pregătirea de alegerile în Sovietul Suprem și alegerile locale care vor avea loc în noiembrie.

Andrei Safonov: „În primul rând, aș vrea să menționez că transnistrenii nu consideră protestele de la Chișinău drept eveniment căruia să-i acorde o atenție prioritară. Indiscutabil că ei nu ignoră și nu se fac că nu observă aceste evoluții, dar aș spune că în stările lor de spirit predomină o îngrijorare reținută, pentru că nimeni nu știe sub ce lozinci, sub ce drapele și sub ce acoperiș politic va evolua mai departe situația.

Pe de o parte, se observă dispersarea forțelor politice din Moldova. De exemplu, Platforma Demnitate și Adevăr are o anumită agendă, partidul lui Renato Usatîi – Partidul Nostru – are altă agendă, socialiștii promit și ei să pornească propriile lor proteste, iar despre cum și-a organizat protestele blocul roșu al lui Grigorii Petrenco știm deja cu toții. Astfel încât transnistrenii în principiu au următorul punct de vedere: „Important este să nu se producă o radicalizare de dreapta a cursului politic și a situației politice și să nu se revină astfel la atmosfera sfârșitului anilor 80 – începutului anilor 90”.

Altfel, nu se observă deocamdată careva isterii sau vreo atmosferă de frică.”

Europa Liberă: Și atunci prin ce se explică comentariile din presa rusă, legate de faptul că Transnistria poate deveni o a doua Crimee sau că s-ar putea ajunge la o dezghețare a conflictului, că armata moldovenească ar putea ataca Transnistria și așa alte scenarii de felul acesta? Există fărâme de adevăr în acestea sau sunt totuși mai mult articole speculative și propagandistice?

Andrei Safonov
Andrei Safonov

Andrei Safonov: „Eu cred că acum trebuie pus în evidență următorul aspect: pe de o parte, mass media și desigur analiștii și politicienii din Occident, în particular cei din SUA și UE, precum și cei din Rusia pe de altă parte, luptă pentru influența pe teritoriul întregului teritoriu al fostei Moldove sovietice. Și desigur că această luptă își are reflectarea pe paginile ziarelor, în alte resurse mediatice – pe internet, la radio și televiziuni.

Eu aș scoate în evidență următorul aspect. Pe de o parte, misiunile diplomatice occidentale, dacă judecăm după unele declarații, deja și-au manifestat interesul în legătură cu ceea ce se întâmplă la Chișinău și tonalitatea lor este destul de negativă în raport cu puterea actuală și una de susținere la adresa protestului care are loc în centrul orașului Chișinău. Acest lucru, respectiv, îngrijorează Moscova și trezește mutări propagandistice și informaționale de răspuns.

După cum am spus, mult va depinde de cum vor încerca liderii protestatarilor să-și organizeze mai departe acțiunile. Fie aceștia vor încerca să atragă de partea lor oameni de orientări politice diferite – de la cea europeană la cea eurasiatică, fie se va menține strict lozinca cu privire la faptul că protestul se face pentru ca Moldova să meargă pe calea așa-numită corectă de integrare europeană, în opoziție cu ceea ce unii numesc imitarea parcursului european de către actualele autorități.

Auzim din când în când în ultimul timp afirmații de genul acesta. Și bineînțeles că din acest punct de vedere adepții apropierii de Rusia, dar și politicienii și jurnaliștii ruși au anumite îngrijorări.”

Europa Liberă: Săptămâna aceasta au fost câteva situații la care a reacționat inclusiv Ministerul de Externe al Federației Rusă. Iar presa rusă a scris că are loc o nouă rundă de tensionare a relațiilor dintre Chișinău și Moscova. Este vorba despre expulzarea jurnaliștilor ruși, a delegațiilor regiunilor Abhazia și Osetia de Sud care au fost la Tiraspol la sărbătorirea a 25 de ani a proclamării Transnistriei, precum și despre incidentul cu atașatul militar rus cu care Ministerul moldovean al Apărării a întrerupt relațiile tot pentru că acesta fusese la parada de la Tiraspol. Presa rusă scrie că aceste lucruri se fac pentru a distrage atenția de la problema protestelor. Vedeți și alte explicații aici?

Andrei Safonov: „Eu cred că aici trebuie evidențiate câteva momente. Primul este că acțiunile autorităților și ale Chișinăului oficial într-o anumită măsură au devenit, într-adevăr, mai de dreapta. Acest lucru se poate explica prin faptul că în coaliția de guvernare recent a intrat Partidul Liberal care este unul unionist în esență. Pe de altă parte, puterea este interesată ca protestatarii, cel puțin aripa pro-occidentală, pro-românească, să nu acuze Chișinăul oficial de faptul că face cedări Moscovei, motiv pentru care a întreprins anumite acțiuni publice, demonstrative în această direcție.

În ceea ce privește atașatul militar al Federației Ruse, în situația aceasta cred că a jucat un anumit rol ministrul Apărării al Moldovei, reprezentantul Partidului Liberal domnul Șalaru, care, după cum știm, a abordat foarte activ acest subiect și a cerut autorităților moldovene să adopte o poziție oficială și să reacționeze la prezența atașatului militar al Rusiei pe data de 2 septembrie la Tiraspol.

Și suprapunerea tuturor acestor factori, cred eu, a și contribuit la faptul că relațiile dintre Moscova și Chișinău, într-adevăr, au devenit ceva mai reci.”

Europa Liberă: Cum vedeți în acest context continuarea procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol? Există careva perspective reale, un dialog real, sau acest dialog tinde să se reducă la zero din cauza acestor evenimente?

Andrei Safonov: „După cum am mai spus, până în prezent, nu a fost eliminată principala contradicție dintre Chișinău și Tiraspol – este vorba despre orientarea către modele integraționiste diferite. Chișinăul este adeptul modelului european, Tiraspolul – al celui eurasiatic, iar eu până acum nu am întâlnit niciun plan de reglementare care ar presupune un careva compromis între aceste două poziții. Și acest lucru reduce la zero dialogul pe probleme politice, iar în ceea ce privește chestiunile din primele două așa-numite coșuri – problemele sociale, economia, transportul, medicina, asigurarea cu pensii – desigur că aceste probleme pot fi discutate și se pot găsi soluții. Dar noi vedem în ultimele luni că după schimbarea puterii în Ucraina unii politicieni de dreapta de la Chișinău consideră că a venit timpul ca Transnistria să fie strivită de tot. Respectiv, din partea nu doar a Tiraspolului, dar și a Moscovei, vin măsuri și declarații de răspuns.

Iată de ce acum cea mai pozitivă sarcină ar fi ca cel puțin să nu se admită răcirea și mai puternică în continuare a relațiilor moldo-transnistrene. Dacă politicienii și diplomații vor reuși să se oprească, să respire adânc și să se gândească că cel mai bine ar fi să nu agraveze situația în continuare, atunci cred că în timp vom putea trece la soluționarea tuturor problemelor în spirit pozitiv.”

Europa Liberă: Ați spus „în timp” – cam cât de mult ar putea însemna asta?

Andrei Safonov: „Cel puțin în următoarele două-trei luni Transnistria va fi în principal ocupată cu problemele sale interne – alegerile în Sovietul Suprem și în consiliile locale, alegeri care vor avea loc pe 29 noiembrie. Aici trebuie să adăugăm faptul că relațiile dintre instituțiile puterii în Transnistria acum sunt foarte tensionate și pe de altă parte la Chișinău deocamdată nimeni nu știe cum va evolua situația legată de seria de proteste care are loc. Am în vedere nu doar cele ale Platformei Demnitate și Adevăr, dar și cele anunțate de forțele politice de stânga. Se pare că aceste proteste abia urmează.”

XS
SM
MD
LG