Linkuri accesibilitate

Andrian Candu a umflat prea tare „rândunica” anticorupție


Andrian Candu a umflat prea tare „rândunica” anticorupție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00

Așteptările inflamate de declarația spicherului până la „DNA trece Prutul” se dezumflă înapoi la ”„expert auxiliar pe termen scurt”.

Spicherul democrat Andrian Candu a spus că „o primă rândunică” anticorupție din România va sosi la Chișinău săptămâna viitoare, în urma îndemnurilor „ca DNA să treacă Prutul”. Ulterior, Candu a sugerat că declarația i-a fost înțeleasă greșit, a blamat presa pentru „speculații” și a promis clarificări marțea viitoare. Dar Politigraful a aflat deja că „rândunica” nu este altceva decât un „expert auxiliar pe termen scurt”, angajat de Delegația UE la Chișinău, care nu va sta în Republica Moldova decât două luni. În mandatul său nu se spune nici că „va revizui dosarele care sunt în investigație la CNA”, după cum a afirmat președintele Parlamentului. Politigraful ajunge la concluzia că Andrian Candu a umflat un eveniment ordinar și a făcut din țânțar armăsar, pentru a spune ceea ce ar vrea să audă publicul, inclusiv protestatarii din centrul Chișinăului, care cer de șase zile „Jos Hoții”. Sunteți de acord cu această concluzie? Citiți articolul și votați în sondajul din stânga.

„Aș vrea să vă fac un anunț”, a spus Andrian Candu, joi, când a prezentat la o conferință de presă prioritățile Parlamentului pentru sesiunea de toamnă-iarnă, printre care se numără iarăși planuri de reformă anticorupție.

„Săptămâna viitoare, pe data de 15 septembrie, în sfârșit cu aprobarea și suportul Uniunii Europene, în Republica Moldova vine un procuror din România cu experiență de DNA”, a spus Candu, vorbind la numai câteva sute de metri de Piața Marii Adunări Naționale, unse se scandează de la 6 septembrie „Jos Hoții!”.

Oficialul moldovean nu a precizat dacă este un procuror care mai lucrează la DNA, sau a lucrat în trecut. Dar a spus că acesta „va sta alături de CNA și de instituțiile care trebuie sa lupte împotriva corupției, va revizui chiar si dosarele, care sunt în investigație la CNA”. Invocând „ceea ce s-a menționat în trecut și pe rețelele de socializare, și în societate - DNA să treacă Prutul”, Candu a conchis că „o primă rândunică va fi deja săptămâna viitoare”. Găsiți alăturat, sub ilustrație, înregistrarea audio a declarației făcute joi de spicherul Candu.

Imediat, oficialul moldovean a obținut în presă titluri ca acestea:

Candu: DNA trece Prutul”, „Andrian Candu: DNA face primul pas peste Prut. Este prima rândunică”, „Andrian Candu: Prima rândunică DNA va trece Prutul săptămâna viitoare”, „Un procuror român anticorupţie vine să activeze în Moldova”.

Dar vineri, presa a început să publice și reacții ale DNA, faimoasa Direcția Națională Anticorupție de la București, care a condus lupta contra marilor corupți în România în ultimii ani.

Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt a DNA, ne-a declarat că „informaţia potrivit căreia un procuror cu experienţă din DNA selecţionat de UE se va deplasa la Chişinău pentru a expertiza dosarele CNA nu se confirmă”. „Despre foştii procurori ai DNA, nu le cunoaștem activitatea și proiectele”, a spus Livia Săplăcan.

Într-un răspuns dat Politigrafului, se mai spune că „DNA îşi exprimă disponibilitatea, în limitele prevăzute de legea din România, să colaboreze cu partenerii din Republica Moldova, organizând conferințe, seminare, având ca obiect schimbul de experiență, schimbul de bune practici¨. Dar Livia Săplăcan a sugerat că asemenea solicitări nu au venit deocamdată din partea Chișinăului. „În momentul în care asemenea demersuri s-ar materializa, reprezentanţii mass media ar fi înştiinţaţi”, a spus Săplăcan.

În realitate, la Chișinău este așteptat un expert selectat de Delegația UE, în cadrul unui proiect de Asistență Tehnică. Într-un răspuns dat Politigrafului de Delegație se spune că va avea statut de „expert auxiliar (non-key expert) pe termen scurt”, iar misiunea lui va dura „aproximativ două luni”. Delegația

confirmă că expertul al cărui nume nu se precizează a avut într-adevăr „experiență profesională anterioară ca procuror în Direcția Națională Anticorupție a României”. Dar din răspuns se înțelege limpede că expertul nu lucrează în prezent ca procuror la DNA.

La o zi de la declarația despre „rândunică”, Andrian Candu s-a plâns, vineri, de „speculații” din partea presei. În precizările de vineri, spicherul moldovean a afirmat în mod eronat că ar fi spus de la bun început că rândunica ar fi un „expert tehnic”, cu suportul Uniunii Europene”.

Candu a insistat și vineri asupra afirmației de joi că expertul „va revizui chiar și dosarele, care sunt în investigație la CNA”.

Dar în răspunsul dat de Delegația UE nu se menționează așa ceva. „Sarcinile expertului vor consta în acordarea consultațiilor tehnice și expertizei, urmate de recomandări în privința aspectelor procedurale și legale legate de activitatea beneficiarului (CNA și Procuratura Generală”, se spune în răspunsul dat Politigrafului de Delegația UE la Chișinău.

În urma acestei analize, Politigraful ajunge la concluzia că spicherul Andrian Candu a făcut o afirmație ambiguă și confuză, încercând să spune ceva ce ar fi pe placul protestatarilor adunați în centrul Chișinăului. Testul cu Politigraful arată că spicherul a făcut din țânțar armăsar și a obținut titluri bombastice în presă. La sosirea expertului la Chișinău așteptată săptămâna viitoare, sunt așteptate și precizările promise de Andrian Candu, inclusiv despre accesului expertului la dosarele aflate în cercetare la CNA.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG