Linkuri accesibilitate

„Revendicările nu sunt negociabile”, dar poate fi discutată ordinea în care vor fi aplicate, declară reprezentanții protestatarilor


Premierul Valeriu Streleț a declarat la discuțiile cu reprezentanții manifestanților din Piața Marii Adunări Național că nu va demisiona decât dacă „pierde încrederea Parlamentului”. Streleț a precizat că „moral” nu poate demisiona, pentru că înțelege „mai bine” situația actuală a Republicii Moldova. Reprezentanții protestatarilor au cerut din nou plecarea „întregii clase politicii actuale” și înlocuirea acesteia cu una nouă, „sub supraveghere internațională, în primul rând a Uniunii Europene”. Ei au ținut să precizeze că revendicările adoptate duminică, 6 septembrie, la mitingul platformei civice „Demnitate și Adevăr” nu sunt negociabile, negociabilă este însă ordinea în care vor fi aplicate pentru că „țara are nevoie de o guvernare”. Principalele revendicări politice sunt demisia guvernului și a președintelui țării și organizarea de alegeri anticipate.

Există și o serie de revendicări sociale, de la continuarea anchetei privind devalizarea băncilor, la majorarea pensiilor și salariilor sau renunțarea la decizia de a scumpi gazul și electricitatea. Pentru toate aceste revendicări, premierul a declarat că are înțelegere și în cursul întrevederii de la guvern a explicat cum ar vrea să le rezolve.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a anunțat că se va întâlni și el cu reprezentanții manifestanților, în cursul după amiezii.

Protestul maraton din centrul Chișinăului a începutu duminică, odată cu mitingul organizat de platforma civică „Demnitate și Adevăr”, care rămâne la conducerea mișcării de protest.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG