Linkuri accesibilitate

Presa rusă comentează mișcarea de protest de la Chișinău


Moscova ar putea încerca să folosească protestele pentru a aduce la putere în Chișinău forțe pro-ruse (Expert.ru).

Transnistria va deveni Crimeea?”, se întreabă într-o articol analitic publicația rusă Moskovski Monitor. Publicația constată că rețelele de socializare ruse s-au umplut zilele astea de opinii cu privire la cine și de ce a organizat ceea ce presa rusă numește cu insistență „Maidanul de la Chișinău”.

Primul lucru care atrage atenția, spune publicația, este cererea de demisie a Guvernului și dorința de o și mai mare integrare europeană. Și asta, chiar dacă în Moldova în ultimii cinci ani la putere sunt forțe pro-europene. „Există o versiune foarte plauzibilă potrivit căreia noua rundă de integrare europeană se va termina pentru Moldova cu înghițirea țării de către România. Și în general, oricât ar părea de ilar la prima vedere, la Chișinău ia amploare un Maidan care nu este nici pe departe unul moldovenesc, ci unul cu adevărat românesc”, scrie Moskovski Monitor.

„Și în general, continuă publicația, legătura dintre Maidanul ucrainean și cel româno-moldovenesc este evidentă. Amintiți-vă cu câtă ardoare a susținut Petro Poroșenko ideea blocadei Transnistriei, cel care a venit la putere în urma Maidanului de la Kiev? Și anume puterea actuală de la Chișinău nu a răspuns și nu a făcut pași concreți pentru blocarea Transnistriei. S-ar putea ca acum să fie pusă să plătească anume pentru asta. Și probabil că anume din acest motiv principala cerință a gloatei adunate la Chișinău este anume demisia Guvernului, mai exact schimbarea acestuia cu unul mai pro-european. După cum a spus cineva, la Chișinău acum are loc un miting pro-european împotriva unui Guvern pseudo-pro-european”, scrie publicația moscovita.

Și continua: „Nu este greu de înțeles că organizatorii Maidanului românesc au nevoie la Chișinău de un guvern atât de pro-european încât acesta se nu îndrăznească să refuze instalarea unei blocade a Transnistriei și în general să facă tot ce i se spune, mergând chiar până la declanșarea unui război. Bineînțeles că dacă se va ajunge la așa ceva, Rusia nu va putea sta deoparte și privi impasibilă cum este ațâțat incendiul în Transnistria și Găgăuzia, iată de ce situația ar putea să nu fie deloc simplă. Mai există, desigur, speranța că moldovenii, văzând ce se întâmplă în Ucraina, ar putea schimba situația, dar șanse par să fie foarte puține. Poate că ar fi cazul de organizat un referendum la Tiraspol?, se întreabă Moskovski Monitor. Oamenii acolo au oboist să trăiască într-o republică nerecunoscută și vor o viață liniștită în componența Rusiei”, conchide publicația, cu o referire transparentă la evoluțiile din Crimeea, unde înainte de anexare a fost înscenat un referendum cu privire la alipirea la Rusia.

Într-un articol numit „Rebranding moldovenesc”, publicația Expert.ru scrie că pe de o parte situația din capitala moldoveană amintește foarte mult Maidanul de la Kiev. Nivelul înalt de auto-organizare, corturi instalate în centrul Chișinăului, livrări regulate de apă, alimente, haine călduroase, forțe proprii responsabile de securitate și ordine reprezentate de veteranii războiului din Afganistan și a celui de pe Nistru. Iar pe de altă parte, Maidanul moldovenesc este unic pentru că împotriva puterii pro-europene protestează activiștii pro-europeni.

„Oamenii au obosit de sărăcia permanentă, de lipsa de perspective și de corupția fără limite. Ultima picătură a fost așa-numitul „jaf al secolului” – dispariția prin băncile moldovenești a miliardului de dolari, sau a 12,5 la sută din PIB. Potrivit activiștilor protestatari, actualele forțe de la guvernare reprezintă mai degrabă o alianță pentru prădarea țării și nu pot conduce Moldova către luminosul viitor european. Platforma DA consideră că în fruntea țării trebuie să vină politicieni noi, care nu sunt implicați în scheme de corupție de tot felul.

Bineînțeles că autoritățile moldovene sunt de altă părere, notează publicația rusă. Acestea le cer protestatarilor să plece din piață și spun că mitingurile ar putea aduce colaps economic țării. Doar că misiunea FMI și instituțiile financiare internaționale refuză să lucreze cu Chișinăul nu din cauza demonstrațiilor, ci din cauza amintitului „jaf al secolului”. Autorităților li se cere investigarea furtului și garanții ferme că situația nu va recidiva.

În prezent, continuă Expert.ru, autoritățile se află într-o poziție foarte slabă și din cauza faptului că nu doar Platforma DA, dar și partenerii europeni sunt de părere că actuala putere s-a înglodat atât de mult în corupție încât practic discreditează integrarea europeană. Iată de ce și în UE există opinia că ar fi bun un „rebranding” al puterii, adică unui politicieni pro-europeni să fie înlocuiți cu alții. Și dacă situația va ajunge în punctul în care Bruxellesul va trebui să aleagă, Europa cel mai probabil va opta pentru cei care deocamdată nu au furat din bănci 12,5 la sută din PIB-ul țării.

Pericolul cel mai mare în acest moment pentru acest „rebranding”, consideră Expert.ru, este Rusia. Moscova ar putea încerca să folosească protestele pentru a aduce la putere în Chișinău forțe pro-ruse. Aceste forțe deja încearcă să convingă populația că schimbarea unor politicieni pro-europeni cu alții nu va soluționa problema. Analiștii nu exclud că în caz de alegeri anticipate forțele pro-ruse ar putea obține un număr considerabil de locuri în Parlament.

Publicația rusă constată că, după toate aparențele forțele pro-europene de la Chișinău nu au o strategie eficientă de contracarare a „amenințării ruse”.

Astfel încât, cine își are locul în politica moldovenească și cine nu – trebuie să decidă alegerile, așa cum se cuvine în țări democratice, în rândul cărora Moldova încă mai pretinde că este, notează publicația rusească Expert.ru.

XS
SM
MD
LG