Linkuri accesibilitate

Moldova în presa bucureșteană (România liberă, Adevărul)


Polemică pe tema abilităților de comunicare ale președintelui român Klaus Iohannis (Evenimentul zilei).

Ziarul România liberă a preluat încă de dimineață informația că Republica Moldova a suspendat relațiile militare cu Federația Rusă, după ce atașatul militar al Rusiei la Chișinău a luat parte, săptămâna trecută, la parada organizată la Tiraspol pentru a marca 25 de ani de la „independenţa” Transnistriei. Ministrul moldovean de resort a declarat că se așteaptă scuze din partea atașatului militar rus sau rechemarea lui, informează România liberă.

Același cotidian face o știre din interviul acordat ieri de ambasadorul român în Republica Moldova, Marius Lazurcă. Este preluat pasajul în care diplomatul consideră ireversibilă orientarea pro-europeană a Republicii Moldova. Ea n-ar mai putea fi compromisă decât de un „accident istoric imprevizibil”. Rezumatul publicat de România liberă include și declarațiile lui Lazurcă despre implicarea României în reformarea sistemului de justiţie din Republica Moldova, precum și despre stadiul cooperării bilaterale în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, în valoare de 85 de milioane de euro.

Interviul integral a fost postat de agenția Mediafax în partea a doua a zilei de ieri. Acolo ambasadorul român ia act de apariția unui factor de stabilitate în relațiile dintree cele două țări: „indiferent de cine câştigă alegerile la Bucureşti, acest învingător nu va modifica datele esenţiale ale politicii externe a României, în raport cu Republica Moldova”. Momentul exprimării oficiale a dorinței Moldovei de aderare la Uniunea Europeană trebuie ales cu mare grijă, pentru că „este un pas politic foarte important care nu poate fi luat cu ochii închişi” – este sfatul reprezentantul diplomației române în capitala Moldovei.

Un articol semnat de Sebastina Rusu în Adevărul pornește de la declarația avertismentul elegant, dar ferm, formulat recent de directorul pentru Europa de Est şi Caucaz al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD): „Pentru a atrage investiţii, care vor genera locuri de muncă şi vor stimula economia, ţara are nevoie urgent de reformare, curăţarea sistemului bancar şi intensificarea luptei împotriva corupţiei”, a spus Francis Malige. „Alianţa AIE-3 mai are timp suficient ca să demonstreze partenerilor euro-atlantici [...] că progresele înregistrate în ultimii cinci ani nu au fost în zadar, chiar dacă nu s-a reuşit reformarea profundă a statului”. Dar „pentru ca reformele să fie implementate şi economia să îşi revină este nevoie de presiunea constantă a societăţii civile de la Chişinău care trebuie să dea dovadă de maturitate şi de acţiuni concrete”, scrie în acest articol Sebastian Rusu.

Polemică în paginile ziarului Evenimentul zilei pe tema abilităților de comunicare ale președintelui român Klaus Iohannis. Ion Cristoiu crede că președintele nu a progresat deloc, decât, cel mult, în raport cu noncomunicarea care i s-a tot reproșat până acum. El ar fi susținut luni în fața presei un mic discurs pregătit dinainte de consilieri, ba chiar ar fi învățat pe de rost răspunsurile la întrebările posibile. Pentru Cristoiu, Iohannis nu este decât o „rață mecanică”.

Dimpotrivă, editorialistul zilei, Dan Andronic, tocmai laudă ultima ieșire în fața presei a șefului statului. O face, e drept, puțin ironic, sub titlul „Președintele a luat vitamine de comunicare”. Apreciază însă poziția clar exprimată în chestiunea refugiaților și în răspunsurile la celelalte întrebări ale jurnaliștilor.

XS
SM
MD
LG