Linkuri accesibilitate

Platforma DA, „o entitate pestriță şi imprevizibilă” (Ziarul Național)


„Pe urmele interlopilor de lux” (RISE Moldova)

Subiectul central în presă este, în continuare, protestul anti guvernamental din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Editorialistul „Ziarului Naţional” Petru Bogatu notează despre organizatorii protestului că „Platforma Demnitate şi Adevăr e o entitate extrem de pestriță şi imprevizibilă. Pe lângă oameni dintr-o bucată, acolo se află şi persoane efectiv odioase, iar liderii morali ai neamului strălucesc prin absenţă”. Petru Bogatu mai crede că „Platforma DA este o făcătură care nu-i în stare să controleze mulţimea”. În opinia editorialistului „eliminarea din ecuaţia revendicativă a unioniştilor dovedeşte că drumul pe care a pornit Platforma DA nu duce nicăieri. Poate că doar în haos”.

Portalul „Sputnik-Moldova”, reprezentând interesele mediatice ale Rusiei, publică un editorial semnat de jurnalistul Sergiu Praporșcic, întitulat „Un adevăr trist: protestele din centrul Capitalei sunt sortite eșecului”. Praporşcic crede că nemulțumirea, ura, ba poate și deznădejdea este liantul care îi aduce și îi ține pe oameni în Piață. „Dar care este ideea, fie politică, fie economică, fie socială, care îi va aduce grămadă și la urmele de vot, dacă se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate? Care este proiectul lor politic de după protestele stradale? În mod evident, acesta lipsește”, opinează jurnalistul. Faptul că mișcarea protestatară de astăzi nu va avea o finalitate politică nu înseamnă sub nicio formă că protestele ar fi zădarnice, conchide Sergiu Praporşcic.

Jurnaliștii de la portalul „deschide.md” spun că au aflat de la surse „avizate” din cadrul alianţei de guvernare detalii noi despre ce s-a discutat, ieri, la şedinţa consiliului alianţei. „S-a ajuns la concluzia că atât timp cât liderii Platformei DA insistă cu revendicări ultimative, va fi evitat orice dialog direct cu ei”, notează deschide.md. „Am reuşit să aflăm că discuţiile au fost suficient de contradictorii. Unii indirect au susţinut Platforma DA şi au încurajat dialogul, alţii nu.” Despre eventuale demisii deocamdată nu se vorbeşte, susţine deschide.md.

„Pe urmele interlopilor de lux” este titlul unei noi investigaţii realizată de grupul RISE Moldova. Reporterul Iurie Sanduţa a consultat un set de documente ce indică itinerarul internațional al „șase interlopi de lux” din Republica Moldova, ajunși în atenția Interpolului, printre care foști înalți funcționari de stat care au fugit de răspundere penală. „Din documente reiese că Nicolae Vicol, fost șef al FISC-ului, a părăsit Republica Moldova în regim de urgență cu o zi înainte să fie condamnat, iar Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, a stat ascuns pe teritoriul Republicii Moldova, refuzând să execute decizia de condamnare în dosarul 7 aprilie 2009. Din datele analizate de RISE, Valeriu Guma se afla în Republica Moldova la data pronunțării sentinței de condamnare.”

„În Bugetul de Stat nu sunt bani pentru profesori, dar sunt alocate milioane pentru luxul demnitarilor”, titrează Adevărul Moldova. Executivul a pregătit un aviz negativ la iniţiativa legislativă a unui grup de deputaţi comunişti care a solicitat majorarea salariilor profesorilor. „Guvernul argumentează prin lipsa banilor, în timp ce din Bugetul de Stat se alocă milioane de lei pentru prime grase şi pentru condiţii de lux în favoarea demnitarilor, notează Adevărul Moldova.

XS
SM
MD
LG