Linkuri accesibilitate

Protestele de la Chișinău, văzute prin ochii liderilor platformei „DA”


Multe dintre revendicări sunt politice, deși liderii mișcării Demnitate și Adevăr spun că nu doresc nici să formeze un partid politic și nici nu au în spate vreo forță politică.

În declarații recente trei dintre liderii protestatarilor din Piața Marii Adunări Naționale au explicat postului nostru de radio și în cadrul emisiunii de aseară de la ProTV, în Profunzime aspecte legate de organizarea protestelor, de scopul lor și de așteptările oamenilor hotărați să nu plece acasă până ce revendicările nu le vor fi rezolvate. Multe dintre revendicări sunt politice, deși liderii mișcării Demnitate și Adevăr spun că nu doresc nici să formeze un partid politic și nici nu au în spate vreo forță politică.

Reprezentanți delegați ai mulțimii în dialogul cu autoritățile, lideri ai Platformei Civice Demnitate și Adevăr „DA” spun că vor cere în continuare demisia guvernului, a președintelui precum și a celor din fruntea instituțiilor de drept. În susținerea acestei ideii, unul din liderii mișcării, Igor Boțan, a spus recent că actualii guvernanți nu mai au nici o scuză, după ce au fost părtași la ceea ce numește el ,,un jaf masiv al țării”:

„Ei au avut şase ani, ei au avut cecuri semnate în alb de către partenerii internaţionali, ei au avut poveste de succes, care a fost un avans extraordinar ca povestea de succes să o transforme într-o istorie oribilă de stat capturat. Aceasta au făcut-o ei, nu am făcut-o noi. Şi acum ei ne cer clemenţa. Ce fel de clemenţă? Noi i-am tratat cu indulgenţă şase ani de zile. Nouă ne-au trebuit şase ani de zile ca să reanimăm protestele paşnice ca instrument de presiune, pentru că, probabil, tot ei au fost cei care au provocat violenţele la 7 aprilie.”

Igor Boțan mai spune că cei din platformă și oamenii care au răspuns apelului de a protesta pașnic împotriva guvernării au un scop comun- ca Republica Moldova să revină la normalitate. Chiar dacă Moldova are nevoie de o alternativă politică, spune Boțan, Platforma Demnitate și Adevăr nu își adjudecă acest obiectiv:

„Eu vreau ca toată lumea să înţeleagă că noi suntem o platformă civică, noi nu numim candidaţi, nu-i identificăm ş.a.m.d. Noi suntem într-un proces şi lumea ne întreabă: „Dacă v-aţi angajat, trebuie să duceţi lucrurile până la capăt. Trebuie să aveţi tot planul strategic ş.a.m.d.”. La care eu le spun: „Oameni, eu sunt cetăţean şi prin propriul exemplu vă îndemn să procedaţi la fel ca mine”.

Un alt lider al mișcării, Andrei Năstase, de asemenea, a ținut să puncteze într-o emisiune televizată că platforma rămâne a fi una civică, iar ceea ce o deosebește de alte mișcări este faptul că reprezintă oameni și politicieni, cetățenii simpli fiind și cei care susțin financiar acțiunile de protest. Totuși, spune Năstase nu este exclus că această platformă civică ar putea fi punct de plecare pentru una politică:

„Platforma civică, care rămâne una civică, are suficient potențial, are identificate toate criteriile, toate principiile care vor sta la baza identificării unor persoane de valoare care vor constitui o platformă politică. Poate fi emanația unor eforturi conjugate între Platforma Civică, segmentele sociale, și de ce nu, personalități de mare valoare ale Republicii Moldova.”

Liderii mișcării mai spun că ar putea extinde acțiunile de protest și la nivel regional, în caz că revendicările mulțimii din Piața Marii Adunări Naționale vor rămâne fără răspuns. Până atunci, spune Valentin Dolganiuc, oamenii sunt gata să discute, semn că instabilitatea nu este obiectivul țintit:

„Nu vreau să fim considerați destabilizatori ai situației politice din Republica Moldova, că și așa partidele politice au destabilizat-o într-un hal fără de hal. Noi suntem deschiși acestui dialog și noi dorim ca să treacă puterea legal, lent de la aceste partide politice, prin alegeri parlamentare libere, sub egida Uniunii Europene, Organizației Națiunilor Unite, prin schimbarea membrilor Comisiei Electorale Centrale. Noi ne dorim ca până atunci, imediat să fie demis procurorul general, guvernatorul Băncii Naționale, șeful CNA-ului, ca până la următoarele alegeri, că dacă pleacă în demisie guvernul, pleacă în demisie parlamentul, aceștia rămân în funcții.”

Valentin Dolganiuc, care este unul din liderii Platforma Civice mai spune viitorul Moldovei este văzut în Uniunea Europeană, acolo unde este real să se ajungă la revendicările oamenilor, unde sistemul judiciar, spune el, este în favoarea cetățeanului instituțiile de stat nu pot fi politizate excesiv.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG