Linkuri accesibilitate

Nicolae Josan: „Dacă se vor pocăi, vor intra în istorie”


Nicolae Josan
Nicolae Josan

De vorba cu artistul protestatar despre motivele care îl aduc în piaţă împreună cu fiul său, compozitorul imnului protestatarilor.

Unul dintre protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale este și artistul Nicolae Josanu, al cărui fiu este chiar compozitorul imnului protestatarilor din centrul Chişinăului, interpretul Cătălin Josan. Valentina Ursu a stat de vorba cu artistul protestatar despre motivele care îl aduc in piaţă și împreună cu fiul, în corturile din PAMN.

Europa Liberă: Cum ați ajuns să deveniți protestatar?

Nicolae Josan: „Nu dintr-o întâmplare, dar din aceeași datorie de cetățean simplu, pățit și răspățit, cu experiența aceasta de ani de zile, de prin ʾ88-ʾ89, tot pe baricade. Noi luptăm în permanență cu același rău.”

Europa Liberă: Care e răul? Cine e răul? De ce ați lăsat acest rău să prindă rădăcini?

Nicolae Josan: „Dacă înainte luptam cu comunismul, acum – cu neocomunismul sau neocomuniștii, niște bandiți mai experimentați.”

Europa Liberă: Pentru „bandit experimentat” trebuie să dea verdict instanța de judecată, nu?

Nicolae Josan: „Sigur că instanța de judecată. Dar dacă judecata nu există? Nu există justiție la noi în Moldova. Partenerii de dezvoltare deja cu text deschis vorbesc: „Oameni buni, ieșiți în stradă. Nu se mai poate. Luați țara înapoi. Cereți-vă drepturile. Opriți oligarhii aceștia de la guvernareʾ.”

Europa Liberă: Cum luați țara înapoi?

Nicolae Josan: „Cum luăm țara înapoi? Sigur că aceasta e un fel de ultimă speranță, o metodă de a ne salva, de a opri căderea aceasta, de a da peste mână. Acum se fură cu miliardele.”

Europa Liberă: Și cum totuși luați țara înapoi?

Nicolae Josan: „Ne-am mobilizat de la începutul anului încă, facem proteste – metoda aceasta civilizată, democratică, europeană. Încercăm să ținem în frâu aceste mase chinuite, supărate, sărăcite.”

Europa Liberă: Dar cum luați țara înapoi?

Nicolae Josan: „Cum luăm țara înapoi? Cum luăm Moldova înapoi? Prin aceste proteste de amploare, mișcare națională, de amploare. Deja sunt niște efecte.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aveți revendicări. Cereți demisia președintelui Timofti. Cereți să plece din funcție spicherul. Cereți să demisioneze guvernul. Sunt toți aleși pe cale legală. Constituția prevede în ce caz pot fi destituite aceste persoane.

Cum luăm Moldova înapoi? Prin aceste proteste de amploare...

Nicolae Josan: „S-a pornit de la miliardul furat, de la hoția aceasta mare, când am văzut că nu se iau măsuri. Pe de altă parte, se știe foarte bine, și raportul Kroll vorbește despre aceasta, și instituțiile acestea de stat care, așa cum câine-câinește funcționează, CNA, Procuratura Generală, și nu se face nimic. Ce ne rămâne nouă? Trebuie să cerem demisia acestora care nu vor să ia atitudine. Sunt niște bandiți care nu vor să se aresteze pe dânșii. Aceasta e culmea. Și lumea a ieșit în stradă, sunt precedente în lume, precedentul Ceaușescu, precedentul Ianukovici, n-am vrea, cu siguranță, să ajungem la aceasta. Dar lumea este foarte supărată.”

Europa Liberă: Dar e un început de Maidan aici?

Nicolae Josan: „Nu cred că e un început de Maidan.”

Europa Liberă: Nici nu se compară?

Nicolae Josan: „Nu se compară. Intențiile și caracterul, curajul e același. Dar noi mai învățăm din precedentele acestea, ca să nu fie ineficientă lupta, să fie fără vărsări de sânge, fără împușcături. Cel puțin eu, Nicolae Josan, având experiența sau călcatul pe greblă, personal, de atunci de prin ʾ88, eu cred că, prin metodele acestea eficiente, noi vom reuși mai mult decât prin alte metode, violente.”

Europa Liberă: Dar există o deosebire dintre protestele din 2009 și cele de azi?

Nicolae Josan: „Da, sigur că este.”

Europa Liberă: În ce se manifestă aceasta?

Nicolae Josan: „În primul rând, vreau să spun cu toată responsabilitatea că noi, comitetul de organizare, suntem profesioniști, cu „barbă” la propriu și la figurat, pe diverse domenii. Manifestările se deosebesc de 2009 pentru că noi suntem niște organizatori ai acestor proteste. Atunci erau spontane. Și cineva a deturnat nemulțumirea mare de atunci a cetățenilor în cu totul altă parte, au profitat de situație și a explodat ca o bulă de săpun acel protest, care s-a terminat și cu niște vieți pierdute. Acum ne străduim la maximum să ne organizăm cât mai mult. Am mobilizat foarte multă lume, specialiști în domenii, segmente sociale, s-au alăturat pensionarii, diferite asociații de veterani, profesori, învățători şi coordonăm cu toate segmentele acestea.”

Europa Liberă: Admiteţi sau nu că de aceste acţiuni de protest ar putea cineva să profite, anumite forţe? Şi cum anticipaţi acest lucru?

Nicolae Josan: „Sigur că ne gândim. Posibil. Diavolul nu doarme. Avem atâtea precedente în lume şi atâtea „opere artistice”. Sigur că suntem conştienţi că duşmanul e vigilent, să-l numim aşa, de partea cealaltă a baricadei. Noi suntem aici cetăţeni, avem în spate cetăţeni, diferiţi a propos, indiferent de etnie, de simpatii politice, religie ş.a.m.d. Pe de altă parte, este un adversar foarte periculos, sunt criminalii aceștia de miliarde, foarte periculoşi. Am fost ameninţat şi cu violenţă, eu personal. Suntem conştienţi de aceasta, dar nu le va merge. Noi suntem dispuşi să mergem până la capăt. Nu mai dăm în mâinile altora, suntem foarte precauţi.”

Europa Liberă: Ce veţi putea face, dacă cineva va folosi aceste acţiuni de protest şi va folosi şi numele Nicolae Josanu?

Nicolae Josan: „Având în vedere, iarăși, experienţa sau călcatul pe greblă, trădările, trişările care au mai fost, sigur că le luăm în calcul şi pe acestea. Şi ne vom strădui să luăm atitudine. Cred că cea mai periculoasă pentru această mişcare

Am fost ameninţat şi cu violenţă, eu personal. Suntem conştienţi de aceasta, dar nu le va merge. Noi suntem dispuşi să mergem până la capăt...

strategie este trădarea, trădarea între colegi, camarazi de luptă. Eu, tu am fost trădaţi de nenumărate ori.”

Europa Liberă: Dacă vă trădează cineva dintre colegi, puteţi să întreprindeţi ceva sau rămâneţi dezamăgit, ridicaţi mâinile?

Nicolae Josan: „De multe ori ne tragem de mânecă. Discutăm membrii platformei să fim precauţi, să fim solidari, să fim amici în luptă noastră. Se vehiculau nişte murdării ale presei angajate în jurul câtorva persoane din această platformă. Şi unul dintre noi a spus: „Oameni buni, eu deja am sub 60 de ani. Eu nu mai vreau să fac rahat pe viaţa mea, pe imaginea mea. Eu mâine-poimâine poate mor, când a da Dumnezeu”. Deci, cu înţelepciune să acționăm. Și eu subscriu sub aceasta. Am şi eu sub 60 de ani. Noi nu avem când să mai trădăm, ca pe urmă să ne ridicăm şi să ne pocăim. Gata, noi vom fi în slujba acestor cetăţeni, suntem datori să nu trădăm. Nu mai avem mult de trăit. Aceloraşi Plahotniuc, Filat, Ghimpu exact aceasta la cerem. Nu avem, oameni buni, o viaţă veşnică. Rămân faptele.”

Europa Liberă: Luptaţi ca să câştigaţi. Am auzit vorbe că s-ar putea această platformă civică să se transforme în partid. S-au copt premisele pentru o formaţiune politică?

Nicolae Josan: „Nu se va transforma Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” într-un partid. Sigur, posibil, cineva dintre noi, unul, doi, trei, e şi firesc să fie pe listele unor partide, în cazul alegerilor anticipate, dar Platforma „Demnitate şi Adevăr” va rămâne ca un arbitru pentru următoarele guvernări. Ne vom strădui foarte mult. Eu mă voi strădui, cu puţinul pe care îl fac acolo, cu vocea pe care

Nu se va transforma Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” într-un partid...

o am în această platformă, să rămânem, pentru că avem nevoie de o tribună a societăţii. Văd că lumea are încredere în noi, crede şi noi suntem datori să păstrăm această credibilitate. Şi de Platforma „Demnitate şi Adevăr”, e nevoie, cel puţin de una, ca să verifice cu adevărat ceea ce face guvernarea. Cu toate că sunt forte multe ONG, sunt foarte multe asociaţii, dar nu prea au credibilitate.”

Europa Liberă: Şi atunci pe cine vreţi să aduceţi la guvernare?

Nicolae Josan: „Constatând situaţia pe care o avem, dezinformarea, toate televiziunile, majoritatea sunt în mâinile acestor oligarhi de la guvernare, eu zic aşa: să trezim lumea din hibernarea aceasta. Pentru că lumea s-a dezamăgit cu totul, mai ales satele, sunt nişte ghetouri lăsate de izbelişte. A doua, să-i aducem în stradă, la propriu şi la figurat, să avem contactul direct cu cetățenii, să-i informăm corect, ca mai apoi, fiind informaţi corect, ei să decidă. Şi să aibă o alternativă... Noi nu putem fi, iarăşi, bolşevici, să le indicăm pentru cine să voteze, să-i lăsăm să decidă, dar aducându-le adevărul.”

Europa Liberă: Dar adevărul e relativ, domnule Josanu.

Nicolae Josan: „Nu poate fi adevărul relativ. Adevărul este Dumnezeu. Adevărul este adevăr. Nu poate fi că negrul e alb şi albul e negru. Este un adevăr.”

Europa Liberă: Dacă mâine domnul Plahotniuc, domnul Filat şi domnul Ghimpu zic că se retrag. Aceasta ar însemna o victorie pentru dumneavoastră?

Nicolae Josan: „Da, cu siguranţă. Văd că se încăpăţânează şi, a propos, ei mobilizează lumea cu prostia, cu tâmpenia, cu încăpăţânarea aceasta. Noi cerem demisiile şi alegeri anticipate. Avem încă foarte multe variante de rezervă pe care le vom arăta societăţii. Lumea vine şi vine nemulţumită. Duminică vine, iarăşi, foarte multă lume.”

Europa Liberă: Am auzit şi lume care zice că aţi favoriza forţele pro-ruse.

Nicolae Josan: „Nu avem cum favoriza o forţă sau alta. Noi avem o metodă democratică, europeană, de aceea şi vine lumea la noi. Suntem contra bandiţilor de toate culorile, sunt doi cei mai mari care au făcut potlogării, Vlad Plahotniuc cu Vlad Filat, Voronin care a făcut foarte multe, Dodon care a fost la guvernare, Usatîi care a venit de unde a venit, Shor, Ghimpu s-a înhăitat cu aceşti mârlani, să mă iertaţi, de la guvernare care fură. Iniţial, a spus că vrea procuror european, acum nu mai vrea, nu mai insistă cu acest miliard. Deci, noi suntem împotriva tuturor răilor şi relelor, tuturor fărădelegilor, împotriva celor care încurcă cetăţenilor. Sigur că noi, Platforma „DA”, vom contribui, ne gândim să detectăm nişte partiduţe curăţele, nu ştiu cum.”

Europa Liberă: În mulţime aud foarte des numele Maiei Sandu.

Nicolae Josan: „Nu e întâmplător, ea nu a spus cine ştie ce deosebit, dar a avut curajul. Liderii aceştia, care se numesc mai mari, mai mici, nu sunt de caracter, nu au curaj. Şi fiind acolo, în gaşca ceea, în guvern, a avut marele curaj, pentru că trebuie să ai mare curaj să critici guvernul din care eşti. Mai era Veaceslav Negruţa şi foarte mulţi. Cred eu că se va regăsi. Eu văd, eventual, o listă sau două, ca să nu ne împrăştiem prin mai multe liste de partide, eu văd la o mare adunare naţională, găsim un mecanism, adunăm una-două mii de oameni integri pentru 101 deputaţi, îi aruncăm în mecanismul acela, oamenii votează, vom găsi o modalitate de a vota.”

Europa Liberă: Deci, o sită prin care să treacă persoanele care vă vor insufla cea mai mare încredere.

Nu avem cum favoriza o forţă sau alta. Noi avem o metodă democratică, europeană, de aceea şi vine lumea la noi. Suntem contra bandiţilor de toate culorile...

Nicolae Josan: „Să nu fie persoane compromise, să fie persoane integre.”

Europa Liberă: Integritatea morală e criteriul de bază?

Nicolae Josan: „Da, sigur. Integritatea morală, în primul rând, profesionalismul. Aceste persoane, cu siguranţă, să ajungă în Parlament, să fie persoanele cele mai pregătite şi guvernul să fie, respectiv, compus din profesionişti. Îi aducem pe tinerii cei mai buni plecaţi peste hotare. Iată atunci va fi credibilitate şi din partea partenerilor de dezvoltare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi o fire artistică, chiar sunteţi artist. Cu ce gen aţi asocia ceea ce se întâmplă astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale?

Nicolae Josan: „Cu o piesă cu un început şi un sfârşit, un final frumos. Nu poate fi o dramă. Eu sunt o fire optimistă, nu numai romantică. Se zice că romanticii fac revoluţie, dar alţii profită de aceasta. Eu sunt şi un om practic, sunt manager, am nişte afaceri, am avut. Și cred cu toată tăria că vom reuşi, aşa cum au reuşit foarte multe popoare.”

Europa Liberă: Şi finita la commedia pe când: în septembrie, mai către sfârşitul toamnei, intraţi în iarnă?

Nicolae Josan: „Sfârşitul va fi o victorie, aceasta ştim cu siguranţă. Cât va dura nu ştiu. Cu cât mai repede vor înţelege aceşti tâlhari de la guvernare şi pentru dânşii va fi mai uşor. Pentru că sunt precedente, cu cât durează, cu atât lumea se înrăieşte şi, Doamne fereşte, poate ajunge şi la ceva mai violent. Cu cât ei vor ceda, vor înţelege, vor fi înţelepţi, nu ştiu pe cât de înţelepţi sunt, cu atât şi pentru noi va fi mai bine, pentru cetăţeni. Şi, probabil, vom fi mai iertători, cred eu, pentru că moldovenii, de obicei, sunt iertători, creştini, mai iartă pe cei care se pocăiesc. Vino, tâlharule, şi spune: „Da, am fost tâlhar, am greşit, iertaţi-mă, în genunchi cer iertaţi-mă. Vă dau toată averea numai lăsaţi-mă”. Eu cred că şi monument îi vom pune pentru aceasta, dacă se va pocăi. Şi va intra în istorie ca unul care s-a pocăit. Chiar aş vrea să facă aceasta, pentru că aceasta rămâne. Avem drept exemplu un precedent, ce a rămas din Ianukovici cu wc de aur? Ce a rămas? Uitaţi-vă la precedentele acestea, ce a fost Ceauşescu, sunt foarte multe precedente. Sunt şi precedente frumoase care au rămas în istorie, pentru că rămân faptele, nu miliardele şi milioanele.”

XS
SM
MD
LG