Linkuri accesibilitate

A treia zi de proteste antiguvernamentale în centrul Chișinăului


În Piața Marii Adunări Naționale continuă manifestațiile începute duminică, la inițiativa Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” (DA).

În a treia zi de protest, numărul corturilor amplasate în Piaţa Marii Adunări Naţionale este în creştere, spre seară am numărat peste 170 de căsuţe improvizate.

Pe parcursul acestei zile membrii Platformei Demnitate şi Adevăr s-au întâlnit cu reprezentanţii Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova şi ai ambasadelor Germaniei şi Statelor Unite.

Cu toţii, a declarat Andrei Năstase, membru al platformei DA, i-au asigurat că vor depune tot efortul pentru a încuraja autorităţile Republicii Moldova să comunice cu grupul de intermediere şi reprezentare al platformei.

În după amiaza acestei zile a reacţionat preşedintele Nicolae Timofti la revendicările protestatarilor, doar că şeful statului s-a limitat la un comunicat de presă în care a constatat că ţara traversează o perioadă de cumpănă. În ce priveşte demisia care i-a fost cerută răspunsul preşedintelui a fost negativ, fiind convins că o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova. „Un vid de putere ar determina o nouă criză politică”, crede preşedintele, adăugând că a venit în această funcție pentru a pune capăt unei perioade de instabilitate care a durat doi ani și jumătate și nu acceptă să fie generatorul unei alteia de acel fel. Iată cum a reacţionat unul din liderii Platformei DA, Andrei Năstase, la răspunsul şefului statului:

„Preşedintele Nicolae Timofti, eu sunt sigur, şi-ar fi dat demisia. Problema e că nu îi dau voie. Există nişte stăpâni ai săi. Vorbesc aici de acei care până acum le spuneam oligarhi. Sunt nişte oameni care ştiu foarte bine că acel început de care vorbeam eu îi duc la puşcărie. De asta îşi amână sfârşitul. Preşedintele Timofti nu a făcut decât să execute o comandă.”

Spre seară, grupul de iniţiativă al Platformei Demnitate şi Adevăr s-a întâlnit cu consilieri ai preşedintelui Nicolae Timofti. Reprezentanţii protestatarilor au regretat că nu au avut posibilitatea să discute direct cu şeful statului, insistând în continuare pe demisia Domniei Sale. Între altele, grupul de iniţiativă al Platformei DA i-au reproşat preşedintelui că nu a întreprins destul pentru a preîntâmpina devalizarea celor trei bănci, aşa numitul furt al secolului, şi concesionarea aeroportului. Răspunsul consilierilor a fost că preşedintele în toate aceste cazuri a acţionat în limitele legii. Întâlnirea s-a încheiat cu asigurarea că revendicările protestatarilor vor fi aduse la cunoştinţă şefului statului.

Grupul de iniţiativă al Platformei DA insistă în continuare să se întâlnească cu preşedintele ţării, şeful Cabinetului de Miniştri şi președintelui Parlamentului. Menţionez că o întâlnire în acest format nu a avut loc până acum.

Previous Next

XS
SM
MD
LG