Linkuri accesibilitate

Ecosistemele fragile din zona lacului Baikal afectate de incendii


36 de incendii separate pe o suprafață de 1400 de kilometri pătrați de pădure.

Incendiile de vegetație au transformat într-un infern malurile celui mai mare lac cu apă dulce al lumii, lacul Baikal, din Siberia, amenințând sănătatea și supraviețuirea economică a localnicilor și ridicând semne de întrebare despre capacitatea Rusiei de a-și proteja moștenirea naturală.

Format în urmă cu 25 de milioane de ani, Baikal este cel mai vechi și cel mai adânc lac al lumii, găzduind o floră și faună unică atât în apele sale, cât și în pădurile din jur. Acestea din urmă sunt însă decimate de câteva săptămâni de mari incendii, în special pe țărmul sudic, în regiunea Buratia, acoperind o suprafață de trei ori mai mare decât cea afectată de incendii în statul american California anul acesta.

Corespondentul AFP a relatat că potrivit administrației rusești a pădurilor, joi ardeau 36 de incendii separate pe o suprafață de 1400 de kilometri pătrați de pădure.

Criticii au reproșat autorităților ruse că au reacționat lent, permițând incendiilor să scape de sub control și lăsându-i pe localnici să se apere singuri de gazele toxice eliberate în atmosferă.

Incendiile au afectat și activitățile turistice pe lacul Baikal, ducând la evacuarea multor vizitatori.

Ilia Tretiakov, turist din Moscova, povestea luna trecută cum mirosul persistent de ars a devenit greu de suportat, urmat de căderi de cenușă pe centrul turistic. Tretiakov a mai spus că evacuarea străinilor s-a încheiat în ultima clipă, când primul bungalow a fost cuprins de flăcări.

Între timp vremea a venit în ajutorul localnicilor – în ultimele trei zile a plouat, iar oamenii au mai putut respira, dar incendiile încă nu au fost stinse cu totul.

Autoritățile regionale au avertizat locuitorii să iasă din casă cât mai puțin posibil, ca să evite inhalarea de fumuri toxice, după ce în mai multe locuri s-au înregistrat niveluri ridicate de monoxid de carbon și dioxid de nitrogen.

Săptămâna trecută doctorii au consultat peste 9000 de adulți și 2500 de copii prin vizite la domiciliu, ducând la spital 20 de persoane.

Activiștii spun că incendiile amenință de asemenea ecosistemele fragile din preajma lacului care cuprinde 20% din apa dulce neînghețată a planetei. Baikal este unul din lacurile cu cea mai mare biodiversitate din lume, cu 1340 de specii de animale, inclusiv o varietate unică de foci de apă dulce și 570 de specii de plante, potrivit statisticilor UNESCO.

Apărătorii mediului au tras semnalul de alarmă mai demult în ce privește poluarea cauzată de fabricile moștenite din epoca sovietică, dar și de incendii și de activitățile turistice.

Alexander Briuhanov, de la filiala rusească a organizației globale WWF, a spus că în ce privește flora cele mai afectate sunt pădurile de conifere, iar din rândul animalelor au cel mai mult de suferit mamifere ca vulpea, râsul, iepurii, nevăstuicile și altele.

Ministrul rus al situațiilor excepționale Vladimir Pucikov a spus la mijlocul lunii august că incendiile vor fi stinse în câteva zile, dar câteva săptămâni mai târziu pădurea încă arde. Grigori Kuksin, de la filiala rusă a organizației Greenpeace, a spus AFP că de vină este mai ales reacția „letargică” a autorităților, încetinită și de faptul că printre multele reduceri bugetare din Rusia intrată în picaj economic se numără și cele care afectează pompierii. Kuksin a mai spus că în administrarea pădurilor Rusiei domnește „dogmatismul și corupția” și a conchis că în privința incendiilor din zona lacului Baikal „singura speranță este ploaia”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG