Linkuri accesibilitate

ANRE revine: dorește să afle dacă anunțata scumpire a gazelor și curentului se justifică


©Shutterstock
©Shutterstock

Furnizorii de energie vor avea la dispoziție 45 de zile pentru a prezenta autorității de reglementare auditul companiei străine.

ANRE a anunțat că suspendă scumpirea gazului și curentului, decisă tot de ea în iulie și care a provocat proteste din partea unor formațiuni politice, sindicate și mișcări civice. Joi la Chișinău, agenția a spus că dorește ca un audit extern la companiile energetice să verifice dacă scumpirile sunt justificate, și apoi va mai vedea. Detalii în relatarea Tamarei Grejdeanu.

Pentru următoarele două luni, consumatorii vor achita facturile la gaz și curent după tarifele vechi, timp în care furnizorii de energie vor căuta companii de profil cu renume mondial care să verifice și să aprecieze corectitudinea noilor tarife. După ajustarea din iulie, gazul s-a scumpit cu 15 la sută iar curentul cu 30 de procente. Această majorare a trezit furia cetățenilor și critici din partea experților, care au considerat-o inevitabilă, dar exagerată. Calculele ANRE au fost puse la îndoială de sindicate și alte câteva mii de cetățeni care au trimis cereri în adresa instituției. Sergiu Ciobanu, directorul ANRE spune că anume aceste nemulțumiri colective au stat la baza deciziei de a suspenda temporar noile tarife:

„Între timp au apărut foarte multe discuții în societate, foarte multe suspiciuni vizavi de transparență, corectitudine. Deși legea nu ne obligă, noi ne-am dorit să fie și o companie internațională care să vină echidistant și transparent, și să-și expună viziunea prin experiența și specialiștii pe care îi au față de acele cifre și până la urmă să luăm decizia după tot acest proces.”

Sergiu Ciobanu precizează că la luarea acestei decizii a contat nu doar presiunea socială, instituția vrând să obțină încă o confirmare a tarifelor care urmau sau trebuie să fie pentru electricitate și gaz. În iulie tot el spunea că ANRE a ajustat tarifele la cursul valutar și la prețul de import iar pierderile sau devierile financiare nu au fost incluse în tariful la energia electrică.

Furnizorii de energie vor avea la dispoziție 45 de zile pentru a prezenta autorității de reglementare auditul companiei străine. Această recomandare i se pare stranie expertului în energetică Ion Muntean, pentru că spune el, furnizorii și așa au pierderi, dar vor trebui să plătească pentru serviciile de audit:

„Avem o metodologie, avem o agenție recunoscută prin lege ca autoritate națională și trebuie să verifice iată că trebuie să se verifice corectitudinea calculelor. Dacă vom solicita de fiecare dată opinia și expertiza din exterior atunci trebuie tot bugetul public să-l cheltuim cu asemenea acțiuni. În plus, operatorii, din cauză că activează la tarife care nu acoperă cheltuielile, nu știu de unde vor găsi resurse financiare pentru a contracta companii care să facă asemenea audit.”

Ion Muntean mai crede că deși autoritatea are la îndemână cadrul legal și tot dreptul pentru a cere asemenea verificări, această suspendare a propriei decizii pare să aibă conotații politice:

„Ridică anumite semne de întrebare referitor la gradul de autoritate al ANRE ca instituție, autoritate de reglementare în energetică. Până la urmă totuși, sub presiunea instituțiilor de stat, a instituțiilor publice, inclusiv parlamentul și guvernul ANRE a amânat aprobarea tarifelor cu cel puțin jumătate de an. Acum s-a luat o altă decizie, iarăși, eu intuiesc că din cauza unor factori politici.”

Suspendarea deciziei de majorare a tarifelor a fost comentată și de expertul în energetică Sergiu Tofilat. Într-o postare pe o rețea de socializare acesta numește „dubioasă” recomandarea făcută de ANRE operatorilor și spune că anume această autoritate are obligația de a efectua asemenea controale, rezultatele cărora trebuie să fie transparente.

La încheierea auditului extern, peste două luni, ANRE ar urma să examineze rezultatele și să revină la hotărârile sale din iulie, pentru ajustarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG