Linkuri accesibilitate

Activistul expulzat de autoritățile de la Chișinău îi sfătuiește pe unioniști să-și urmeze impulsul (Adevărul)


Suspect de mulți politicieni din România s-au apropiat, mai ales prin studii postuniversitare, de SRI (Hotnews)

Activistul unionist George Simion, blogger la „Adevărul”, crede că majoritatea românilor de peste Prut este unionistă. Crede și că au existat în ultima vreme proteste masive pro-unioniste la Chișinău. Dumnică este programat unul nou în Piața Marii Adunări Naționale, dar nu al unioniștilor, ci unul antiguvernamental. Bloggerul și-a pus pe Facebook întrebarea dacă e bine ca unioniștii să participe și mărturisește că a avut parte de două surprize: una, un număr record de comentarii; cealaltă, faptul că ”tabăra” comentatorilor unioniști s-a scindat la un moment dat inexplicabil. George Simion bănuiește intervenția propagandiștilor coaliției de guvernare de la Chișinău, pe care nu o consideră nici pro-rusă, nici pro-unionistă, ci pur și simplu ”pro-ei” înșiși. ”Platforma DA este formată în mare parte din acelaşi aluat de politicieni cu fundul în două luntri. (... cdoresc să ajungă la putere şi să facă exact la fel, doar să fure pentru alţi oligarhi. Ne-au propus de la început nouă, organizaţiilor unioniste, să ne alăturăm lor. Nu am făcut-o pentru că nu au acceptat să pună printre obiective şi pe cel al UNIRII. La mitingurile din mai când mulţimea striga UNIRE, ei încercau să-i acopere strigând la microfon UNIRE, MOLDOVENI”. Activistul expulzat de autoritățile de la Chișinău îi sfătuiește pe unioniști să-și urmeze impulsul: dacă nu vor să participe la mitingul de duminică, să n-o facă; se va băga de seamă, fiindcă ar fi vorba de vreo 5000 de oameni. Dacă vor să participe, să o facă, dar având grijă: să poarte un steag pe care să scrie la vedere ”Unire”, să meargă cu el în fața scenei și să scandeze ”unire” atunci când e liniște. Dacă se va încerca cenzurarea lor, să țipe cât pot de tare, să atragă atenția, iar atunci oamenii regimului îi vor lăsa în pace. ”Ţineţi minte permanent– le spune George Simion adepților unirii Republicii Moldova cu România: unioniştii reprezintă majoritatea la protestele din Piața Marii Adunări Naționale. Nu au cum să vă interzică”.

O serie de articole documentate și publicate de jurnaliștii Hotnews l-au condus pe Dan Tapalagă la concluzia din textul de azi: suspect de mulți politicieni din România s-au apropiat, mai ales prin studii postuniversitare, de Serviciul Român de Informații. La o cercetare doar pe surse oficiale, el a găsit câteva zeci printre figurile de la vârful puterii. Crede că ”pe măsură ce puterea politicienilor a slăbit sub loviturile Direcției Naționale Anticorupție, a crescut exponențial influența serviciilor”. SRI ar fi profitat de oportunismul oamenilor politici, care se consideră astfel mai bine protejați față de eventualele controale ale instituțiilor anticorupție. ”Puterea are oroare de vid, reamintește jurnalistul Hotnews. O parte din vină pentru declanșarea acestui fenomen i-ar aparține fostului președinte Traian Băsescu, care, scrie Tapapagă, ”s-a folosit din plin de acest sistem, l-a încurajat și cultivat, apoi l-a denunțat când nu mai putea face oricum mare lucru” – aluzie la avertismentul de acum câteva luni al lui Băsescu că serviciile au dobândit prea mare putere în România.

Ediția on-line a revistei „22” preia un comentariu al Ioanei Ene-Dogioiu, de la Ziare.com, despre subita îmbrățișare a ideii de consens în politica românească: guvernul și Parlamentul sunt în consens, opoziția e în consens cu președintele statului, aceeași opoziție nu mai face niciun fel de opoziție. Cea mai recentă probă, adoptarea fără amendamente a noului Cod fiscal. Dacă-i pe-așa, scrie Ioana Ene, ar fi mai cinstită instituirea unui partid unic - Partidul consensului național.

XS
SM
MD
LG