Linkuri accesibilitate

Manifestația de protest „DA” de la 6 septembrie (Ziarul Național, Timpul)


Exporturile și importurile realizate de R. Moldova în țările care nu fac parte din UE sau CSI (Agora.md).

Sezonul politic a început. Chiar dacă deputații încă mai sunt în vacanță, iar evenimentul-cheie al începutului de sezon e protestul din 6 septembrie. Despre aceasta scrie Victor Ciobanu în Ziarul Naţional într-un articol intitulat „Dreptul la protest și sperietorile de ciori”. Victor Ciobanu explică ceea ce crede a fi „reacţia isterică” a unor media la acest protest. Au misiunea de a polua mediul informațional, de a transmite mesajul: cei care vor protesta sunt dușmanii poporului şi agenți ai Kremlinului. „Problema e că nu suntem proști și suntem mulți. Și nu ne mai speriați cu războaie civile, maidane sângeroase și alte sperietori de ciori. Știm foarte bine că avem dreptul de a protesta. Iar guvernarea este obligată să asigure ordinea la aceste proteste. Așa că în piață vor fi mulți. Și deloc proști. Proștii vor sta acasă. Ascultând alți proști la tv”, îşi încheie editorialul Victor Ciobanu.

Marin Basarab conchide într-un editorial publicat în Timpul dedicat protestelor preconizate de Platforma „Demnitate și Adevăr” pentru 6 septembrie că „[…] revoluţia nu înseamnă schimbarea guvernării, ci schimbarea mentalităţii sociale.” Editorialistul scrie că guvernarea actuală e coruptă până la oase, însă „viitoarea guvernare va fi la fel”. „[…] Protestul de care are nevoie această ţară trebuie să înceapă în fiecare casă, de la fiecare cetăţean. Şi atunci când fiecare, de la mic la mare, va accepta să trăiască după reguli stricte şi legi bine puse la punct, atunci vom fi gata să dăm jos guvernarea şi să facem ordine în ţară”, menționează Marin Basarab.

„Ziarul de Gardă” publică textul unui „Apel ultimativ…” semnat de mai multe ONG-uri, printre care Centrul „Expert Grup și Alianța Anticorupție și adresat autorităților RM, dar și partenerilor de dezvoltare ai țării, în care solicită realizarea cât mai grabnică de către Guvern a unui şir de acţiuni până în decembrie a.c.. „Bonul de plată pentru eșecurile guvernării va reveni, în ultimă instanţă, populaţiei actuale a R. Moldova, copiilor, nepoţilor, generațiilor viitoare, dar nu şi respectivilor guvernanţi, acțiunile și deciziile cărora au condus ţara la criza actuală”, se menționează în apelul citat. Semnatarii apelului cer printre altele „realizarea unei reforme reale a sistemului de justiţie”, finalizarea celei de-a a doua etape a investigației în „dosarul băncilor”; evitarea măsurilor de austeritate prin tăierea salariilor şi pensiilor angajaţilor bugetari etc.

Portalul Unimedia scrie despre disocierea socialiștilor de protestele programate pentru 6 septembrie de către Platforma „Demnitate și Adevăr”. Portalul îl citează pe Igor Dodon, liderul PSRM, care a declarat că partidul său susține manifestațiile din 6 septembrie, dar că „[…] în calitate de partid politic, nu va participa la manifestația din 6 septembrie ale Platformei DA.” „[…] Noi avem agenda noastră politică, cei din Platforma DA au agenda lor, pe care, de altfel, noi nu o cunoaștem”, a afirmat Igor Dodon, citat de Unimedia.

Agenția bucureșteană Mediafax.ro îl citează pe prim-ministrul României, Victor Ponta, care le-a solicitat diplomaţilor români, prezenţi la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române, să fie „mult mai activi” în promovarea faptului că „prioritatea absolută a României este RM”. „[…] Vreau să vă rog ca toţi reprezentanţii României în toate ţările, în toate structurile internaţionale, să continuaţi ceea ce de fapt e început de mai mult timp, să spuneţi că prioritatea absolută a României este R. Moldova Tocmai vin de la Chişinău, unde m-am întâlnit cu noul guvern, e al patrulea prim-ministru cu care lucrez şi cred că, acum, mai mult ca în alte perioade, R. Moldova are nevoie de sprijinul nostru economic, politic, dar şi diplomatic”, a declarat Victor Ponta.

Portalul românesc Hotnewsro scrie despre întrevederea ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu cu Grzegorz Schetyna, omologul său din Polonia. Potrivit sursei citate, Bogdan Aurescu a discutat cu colegul său despre noul guvern din R. Moldova și despre măsurile luate de acesta până acum. În opinia diplomatului român, potrivit Hotnews.ro, acestea reprezintă un semn pozitiv. Bogdan Aurescu a afirmat că, în ceea ce privește colaborarea dintre România, Polonia și R. Moldova, partea poloneza ar fi determinată să sprijine parcursul european al noului Guvern de la Chișinău.

Pagina web a liderului de la Tiraspol publică stenograma răspunsurilor lui Evgheni Șevciuk la întrebările jurnaliștilor în contextul sărbătoririi celor 25 de ani de la crearea RMN. Despre tehnica militară care a fost demonstrată la parada militară de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk a declarat că nu sfătuiește pe nimeni să testeze cât de gata de luptă este tehnica militară a Transnistriei și că starea morală a armatei este la nivelul cel mai înalt. „Noi suntem în stare să apărăm republica moldovenească nistreană”, a declarat liderul de la Tiraspol. Răspunzând la o întrebare despre potențialii inamici ai Transnistriei, Evgheni Șevciuk a spus că aceștia sunt extremiștii și la Chișinău, și de la Kiev. „Extremiștii care au de gând să rezolve problemele cu forța reprezintă o potențială amenințare pentru noi”, a declarat, liderul de la Tiraspol.

Parlamentarul român, Eugen Tomac, liderul Partidului Mișcarea Populară, afirmă într-un interviu acordat „Adevărul Moldova” că „R. Moldova a ratat confirmarea poveştii de succes în contextul integrării în UE prin fraudele bancare care au avut loc.” „[…] Chişinăul trebuie să confirme angajamentele pe care şi le-a asumat, fiindcă, în caz contrar, distanţa dintre Chişinău şi Bucureşti va deveni din ce în ce mai mare şi nu va avea de suferit decât R. Moldova”, susține parlamentarul. Vorbind despre soarta de mai departe a teritoriului din partea stângă a Nistrului, Eugen Tomac afirmă că „din păcate, această vioară care cântă pe mai multe note ne prezintă un tablou foarte sumbru, inclusiv în ceea ce priveşte viitorul cetăţenilor R. Moldova de dincolo de Nistru. Mă tem că Rusia va încerca să pună comunitatea internaţională în faţa faptului împlinit aşa cum a făcut şi în cazul altor zone de conflict pe care ea le-a creat şi le-a menţinut în mod artificial.”

Jurnalista Daniela Dermengi publică pe portalul Agora.md o analiză în care analizează exporturile și importurile realizate de R. Moldova în țările care nu fac parte din UE sau CSI. Potrivit analizei, în valoarea exporturilor efectuate de RM în 2014, 19% au mers către alte destinații decât CSI și UE, iar în ceea ce privește importurile – circa 25% provin din afara acestor două grupe de țări. La importuri, bunăoară, este vorba despre China (9% din importuri sau 481,2 mil. USD), Turcia (5,7% sau 300,9 mil. USD) și SUA (1,4% sau 76,4 mil. USD). Anul trecut, R. Moldova a efectuat importuri în valoare de circa 5,3 miliarde USD, inclusiv din UE – 48% și 27% - din țările CSI.

XS
SM
MD
LG