Linkuri accesibilitate

Gheorghe Ursu: „Resursele de la Directoratul Liniei de Credit sunt cele mai avantajoase pe piaţă”


Un interviu cu managerul Companiei de Microfinanțare „MoldCredit”.

Compania de Microfinanțare „MoldCredit” de patru ani este membră a Centrului de Macrofinanţare din Europa Centrală şi de Est. Printre fondatorii acesteia, pe lângă cetăţeni ai R.Moldova, sunt şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Elveţia. Managerul acestei companii, Gheorghe Ursu, spune că timp de cinci ani au reuşit să formeze un capital propriu de 13 milioane de lei, care lucrează pentru acţionari cu indicele rentabilităţii de 16-18 la sută.

Europa Liberă: Domnule Gheorghe Ursu, o companie, o întreprindere de microfinanţare, aşa precum este cea pe care o gestionaţi dumneavoastră, poate în condiţiile de astăzi să concureze cu o bancă, atunci când e vorba despre venirea în ajutorul acelor clienţi care au nevoie de mai puţini bani, sume mai mici, în schimb, la o atitudine mult mai deosebită din partea celui care creditează?

Gheorghe Ursu: „Cu certitudine, da. Aceasta se observă la momentul de faţă pe piaţa financiară atât bancară, cât şi nebancară. De ce? Fiindcă pe parcursul ultimilor cinci ani numărul de organizaţii de microfinanţare sporeşte constant. Dacă în 2010 numărul lor era în jur de 60, la sfârşitul anului 2014, acesta s-a dublat. Noi concurăm, concurăm onest. Dacă vorbim de microfinanţare, şi portofoliul organizaţiilor de microfinanţare aproape s-a dublat, în această perioadă, ceea ce denotă, o dată în plus, că aceste organizații au dreptul la activitate pe piaţa respectivă și îşi valorifică misiunea din plin.”

Europa Liberă: Eu, Valentina Ursu, dacă aş practica un mic business, de exemplu, în mediul rural şi aș vrea să iau un credit, merg la o bancă şi nu am susţinere, vin la dumneavoastră. Mă ajutaţi în ce condiţii?

Gheorghe Ursu: „Vă ajutăm în aceleaşi condiţii aproximativ ca la bănci, doar că diferenţa este în operativitatea deservirii, în examinarea foarte promptă şi destul de flexibilă a dosarului de creditare. Aceasta diferă mult de bănci, care au o structură mai complicată organizatorică şi chiar nivelul de birocraţie e mai înalt.”

Europa Liberă: Deci, birocraţia e mai mică la dumneavoastră?

Gheorghe Ursu: „Birocraţia e mai mică, desigur.”

Europa Liberă: Şi de ce anume cei din mediul rural ar fi clienţii dumneavoastră?

Gheorghe Ursu: „Aceasta este sarcina noastră, întâi de toate, de a finanţa sectorul rural, afacerile atât din domeniul agriculturii, cât şi afaceri în sectorul rural. Acolo este clientul nostru care are nevoie de bani, pentru a-şi dezvolta businessul şi a crea locuri noi de muncă la sate. Noi avem acordul de colaborare, nu doar din resursele proprii de pe piaţa locală accesate atât prin intermediul băncilor comerciale, cât şi al persoanelor juridice, dar avem şi acorduri de colaborare foarte importante cu Directoratul Liniei de Credit de pe lângă Ministerul Finanţelor. Aceste resurse sunt destinate anume pentru sectorul rural.”

Europa Liberă: Spuneţi-ne două-trei proiecte de succes.

Gheorghe Ursu: „Pot să vă spun şi mai multe, recente. Proiecte legate de sectorul agriculturii, postrecoltare, amenajare de spaţii de prerăcire pentru colectarea produselor agricole şi prerăcire, pregătirea lor pentru păstrare în frigidere. Recent câteva credite-acorduri am semnat cu clienţii noştri.”

Europa Liberă: Şi se dezvoltă aceste afaceri? Pentru că doar în cazul când au profit pot să-şi onoreze obligaţiunile pe care le aveţi stipulate în contractele pe care le semnaţi cu ei.

Gheorghe Ursu: „La ziua de azi resursele de la Directoratul Liniei de Credit sunt cele mai avantajoase pe piaţă, atât ca rată a dobânzii, cât şi ca termen, sunt până la 15 ani, cu o dobândă, rată anuală la moment de 11% în lei moldoveneşti şi, desigur, sunt cele mai avantajoase. De aceea, clienţii apelează pentru finanţare anume în acest domeniu.”

Europa Liberă: Aveţi cazuri când confiscaţi gajul? Şi cine sunt acele persoane care au fost creditate şi nu pot să întoarcă banii?

Gheorghe Ursu: „Cazuri de acestea sunt, dar destul de rar. Şi nu confiscăm noi gajul, aceasta se face în conformitate cu legislaţia în vigoare. Sunt, însă din resursele acestea care sunt foarte avantajoase nu avem astfel de cazuri.”

Europa Liberă: Se mai fac acum mişmaşuri, atunci când cel care ia credit pune proprietăţi lăsate în ceaţă?

Gheorghe Ursu: „Presupunem că încercări sunt, dar fără succes. Fiindcă noi analizăm foarte bine dosarul de credit. Şi chiar dacă îl analizăm în termen foarte restrâns, oricum examinăm multilateral dosarul de creditare. Şi atunci când corespunde tuturor criteriilor de eligibilitate, se acordă creditul respectiv. Încercări sunt, desigur.”

Europa Liberă: Oferiţi credit în mărime nelimitată?

Gheorghe Ursu: „Nu se pune întrebarea ce sumă se acordă, dar suma să fie conform proiectului şi planului de afaceri al clientului respectiv, ca dumnealui, clientul și afacerea, să prospere. Am elaborat nişte produse proprii, caracteristice şi specifice companiei noastre, le-am numit interesant, în funcție de suma lor, în funcție de termen, pentru persoane juridice, produse cum ar fi: „Furnica”, „Albina”, „Rândunica”. Şi chiar este foarte interesant când clientul vine la noi, repetat apelează pentru produse de creditare şi spune: „Stimaţi domni, aş mai vrea să iau o „Albinuţă”. Sau un credit „Rândunica’.” Este plăcut, fiindcă ele sunt toate specifice, caracterizează oamenii noştri muncitori de la ţară. Şi în afară de aceasta, avem produsul pentru persoane juridice, cum ar fi „Avantajos”, sunt creditele pe care le-am menţionat anterior, cu rata dobânzii foarte avantajoasă de la Directoratul Liniei de Credit.”

Europa Liberă: Finanţatorii externi ai Republicii Moldova vorbesc tot mai insistent despre consolidarea sectorului bancar, care ar fi crucial pentru republică. Pe dumneavoastră vă afectează ceea ce se întâmplă pe piaţa financiar-bancară din Republica Moldova?

Gheorghe Ursu: „Desigur că ne afectează pe toţi.”

Europa Liberă: Cum vă afectează?

Gheorghe Ursu: „De sus până jos ne afectează. Sectorul bancar câţiva zeci de ani în urmă era cel mai fiabil şi recunoscut pe plan mondial, cel mai sigur sector şi chiar ramura economică din ţară cea mai sigură şi cea mai prosperă, cu rata de profitabilitate cea mai înaltă în domeniul respectiv. Acum, evenimentele care au avut loc recent sigur că ne afectează.”

Europa Liberă: După furtul miliardului, după neîncrederea care creşte în instituţiile bancare...

Gheorghe Ursu: „Anume afectează credibilitatea nu numai a instituţiilor financiar-bancare, dar indirect apar şi dubii cu privire la alte instituţii. Deşi în cazul nostru, al organizaţiilor de microfinanţare, riscul nu este de aceeaşi măsură, fiindcă noi depozite de la populaţie nu atragem. Deci, impactul social nu există în cazul de faţă, noi doar acordăm credite populaţiei pentru dezvoltarea businessului.”

XS
SM
MD
LG