Linkuri accesibilitate

Barak Obama, Congresul și acordul nuclear cu Iranul


Barack Obama
Barack Obama

Va obține presedintele Barack Obama votul în Congres în favoarea acordului nuclear cu Iranul?

Practic presedintele are voturile de care e nevoie in Senat, pentru a sustine un veto prezidential, in cazul in care Senatul controlat de opozitia republicana respinge acordul nuclear cu Iranul, ceea ce probabil va incerca sa faca. Asta, odata cu anuntul formulat de doi senatori – Bob Casey din Pennsylvania si Chris Coons din Delaware – ca sint in favoarea acordului.

Liderii republicani din Senat au programata peste o saptamina o dezbatere cu privire la o rezolutie care respinge acordul, incheiat de Iran cu sase puteri, intre care si Statele Unite. Obama are de gind sa respinga prin veto rezolutia si acum pare sa aiba voturile pentru a sustine vetoul.

Decizia senatorului Coons va avea mai ales ecou printre colegii sai pentru ca, in calitate de membru marcant al Comisiei pentru Relatii Externe a Senatului, acesta avusese initial dubii serioase cu privire la acord, pentru ca in cele din urma sa decida ca alternativele sint mult mai rele.

In ciuda disensiunilor din Congres, se dezvolta convingerea ca celelalte tari – Marea Britanie, China, Franta, Germania si Rusia si in special Iranul - nu ar fi dispuse sa reia negocierile chiar daca Congresul respinge acordul.

Presedintele mai are nevoie de doar un vot pentru a sustine vetoul in Senat. Dar sprijinitorii sai, in aceasta chestiune spera sa adune 41 de voturi – si nu doar 34 cit e nevoie pentru sustienrea vetoului – pentru ca la aceasta cifra ei pot apela la o procedura parlamentara de tergiversare a dezbaterilor, care sa blocheze rezolutia si sa nu mai faca necesar un veto.

Chiar si asa, sprijinul pentru acord nu este unul entuziast, tinind cont de consecintele sale potential serioase asupra Israelului si stabilitatii Orientului Mijlociu.

Senatorul Casey si-a explicat decizia intr-un document de 17 de pagini in care in esenta arata ca inca are rezerve, in special in legatura cu vointa Iranului de a respecta prevederile, dar ca considera acordul in interesul de securitate ale americii.

XS
SM
MD
LG