Linkuri accesibilitate

1 septembrie, la Sociteni: „Foarte mari emoţii avem...”


Un reportaj de la o școală care a supraviețuit optimizării.

Școala de la Sociteni din raionul Ialoveni a supraviețuit optimizării: adică reforma prin care clasele gimnaziale în satele mici au fost închise iar elevii trimiși zilnic cu autobuzul în școlile de circumscripție. Conducerea școlii a putut demonstra autorităților centrale că numărul copiilor care vin în clasa întâi crește de la an la an. Respectiv, va crește și numărul elevilor în ciclul gimnazial. În multe sate tendința este inversă, dar la Sociteni au venit anul acesta în clasa întâi 23 de elevi, iar anul viitor sunt așteptați 35.

„În al doilea rând cine merge? Alexandrina? Hai, repede…”

În dimineaţa acestei zile, pe diriginta clasei întâi de la gimnaziul din satul Sociteni, Raisa Cupeţ, am surprins-o aşezând în rând învăţăceii. În scurt timp, cu toţii urmau să-şi facă apariţia la evenimentul dedicat primei zile de şcoală. Ochii rătăciţi ai părinţilor le-au dat în vileag emoţiile, mult mai mari decât ale copiilor, îmi spune Tatiana Colonescu:

Europa Liberă: Mergeţi în clasa întâi?

Tatiana Colonescu: „Da.”

Europa Liberă: Aveţi emoţii?

Tatiana Colonescu: „Foarte multe.”

Europa Liberă: E o nouă etapă în viaţă pentru părinţi, trimiterea copilului la şcoală?

Tatiana Colonescu: „Desigur că e o nouă etapă. Foarte mari emoţii avem.”

Vasile Roșioru
Vasile Roșioru

La gimnaziul din Sociteni învaţă peste 170 de elevi. Acum trei ani, instituţia risca să nimerească pe lista celor de optimizare, copiii urmând să meargă la şcoala din satul vecin, Dănceni, aflat la trei km depărtare. Dar pentru că numărul elevilor este în creştere, s-a decis păstrarea şcolii în sat, spune directorul Vasile Roşioru:

„În privinţa gimnaziului nostru nu se pune problema să intre sub optimizare fiindcă numărul de copii este în creştere, cadre didactice sunt, credem că pentru aceasta trebuie de luptat, să nu lăsăm mâinile în jos şi să aşteptăm optimizarea.”

Directorul instituţiei are însă un regret, chiar dacă an de an tot mai mulţi elevi rămân să-şi facă studiile la gimnaziul din Sociteni, profesori care ar vrea să predea la sat sunt tot mai puţini:

Vasile Roşioru: „De pildă, în instituţia noastră majoritatea cadrelor didactice au de la 18 ani stagiul de lucru, avem şi cu zece ani, însă specialişti cu doi-trei ani mai puţini. Regret faptul că tinerii specialişti care absolvesc instituţiile superioare de învăţământ nu preferă să plece la sat. La sat este viaţa, sunt copiii veseli care arată nivelul de dezvoltare al ţării. La sat începe munca noastră, nu la oraş.”

De asemenea, continuă Vasile Roşioru, faptul că de acum doi ani gimnaziul a trecut la autogestiune i-a permis să evite închiderea. Acolo unde nu reuşeşte administraţia, pun umărul părinţii, explică Trofim Ciobanu, tatăl unui elev din clasa a noua:

„De la începutul şcolii, de când fata a venit în clasa întâi, până la momentul dat, băiatul deja este clasa a noua, cu ce pot mă strădui să ajut.”

1 septembrie la gimnaziul din Sociteni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

Europa Liberă: Aşa fac toţi părinţii?

Trofim Ciobanu: „La noi în localitate cred că da. Sunt părinţi care au participat la construcţii, la reparaţia unui geam, a podelei. Tot ce se cere din partea noastră. Eu cu electricitatea, altul cu vopsitul. Ştiţi cum, copiilor să le fie bine, asta pentru noi contează cel mai mult. Necătând la greutăţile care sunt, totuşi, trebuie să mergem înainte.”

Raisa Cupeț
Raisa Cupeț

Din acest an intră în vigoare prevederea din noul Cod al Educaţie care exclude pentru elevii claselor primare tradiţionalele note. Diriginta clasei întâi, Raisa Cupeţ, spune că a dispărut şi pixul de culoare roşie din „arsenalul” profesorilor:

„Mai mult, ne întoarcem la copii şi la părinţi. Învăţătorul este doar îndrumător, dar părinţii împreună cu copilul să tindă spre un viitor mai bun. Până acum părinţii când venea de la şcoală copilul îl întreba: ce notă ai primit azi? De ce ai fost obraznic? Acum, nu! Când copilul va veni de la şcoală: astăzi cu cine ai colaborat? Iar copilul va răspunde: astăzi am colaborat cu Elena, deci, prin discuţia cu copilul să-l dezvolte, să-i vadă minusurile şi plusurile, să ştie la ce să lucreze.”

Datele ministerului Educaţiei arată că în acest an peste 35 de mii de elevi au mers în clasa întâi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG