Linkuri accesibilitate

Dezbaterea asupra acordului nuclear cu Iranul în Statele Unite


Președintele Obama și-a manifestat nemulțumirea față de cei care critică evrei americani pentru că sînt în favoarea acordului.

In Statele Unite, dezbaterea cu privire la acordul nuclear cu Iranul se întețește pe masura ce se apropie votul din Congres. Despre pozitia evreilor americani fata de aceasta intelegere o relatare corede la spondentul Europei Libere la Washington.

Nu exista o pozitie comuna anume. Dupa cum se stie guvernul israelian si o mare parte a fortelor politice din Israel se opun. La fel o face si cel mai influent lobby evreiesc in America – AIPAC, care a declansat o larga campanie, menita sa convinga Congresul sa respinga acordul. De cealalta parte a baricadei se afla evrei americani, care sint de acord cu administratia Obama ca – in ciuda imperfectiunilor – acordul nuclear cu Iranul este raul cel mai mic, asigurind cel putin pentru o vreme securitatea nucleara, in speranta ca, in timp si sub impulsul deschiderii, societatea iraniana va evolua si odata cu ea si conducerea tarii.

Presedintele Obama si-a manifestat nemultumirea fata de cei care critică evrei americani pentru ca sint in favoarea acordului. Seamană – a spus presedintele – cu situatia in care, anumiti negrii americani care nu sint de-acord cu politicile sale sustin ca nu ar fi suficient de negru.

Intr-un interviu, acordat revistei evreiesti Forward/Inainte, Obama a fost intrebat daca-l doare, in plan personal sa auda acuzatii ca este antisemit. „Fara indoiala”, a raspuns seful executivului, continuind „Si nu exista nici o urma de dovada in sprijinul unui astfel de acuzatii, in afara argumentului ca au fost momente in care nu am fost de acord cu un anumit guvern al Israelului in legatura cu o chestiune”.

Dar Barack Obama a aratat ca este chiar si mai ofensat atunci cind aude ca membrii ai administratiei sale, de origine evreiasca sint atacati. In acest context, el a amintit de imprejurari in care, nefiind de acord cu politici ale sale, unii membrii ale comunitatii afro-americane spun că este „vîndut”. „Este o zona in care e periculos sa te aventurezi” - a spus domnul Obama cu referire la astfel de acuzatii. Presedintele nu a precizat la cine se refera. Se stie insa ca ministrul de finante din administratia Obama, Jacob Lew – care este de origine evreiasca – a fost huiduit in aceasta vara la o conferinta, desfasurata la New York, unde a luat apararea acordului cu Iranul si a vorbit despre sprijinul administratiei pentru Israel.

Barack Obama a spus ca cei carora le pasa de statul Israel au dreptul la propriile opinii, dar asta nu inseamna sa sugerezi ca alte persoane, care sint in favoarea acordului ar avea intentii rele fata de Israel sau fata de evrei. „Nu este fair si nici in spiritul celor mai bune traditii evreiesti” - a spus Barack Obama.

Miercuri, secretarul de stat John Kerry va rosti o alocutiune la Philadelphia cu privire la importanta acordului pentru securitatea nationala Americana.

XS
SM
MD
LG