Linkuri accesibilitate

Relațiile dintre Washington și Ankara în discuția analiștilor


La baza militară Incirlik de la Adana
La baza militară Incirlik de la Adana

Ceea ce ghidează impulsurile președintelui Erdogan este să submineze rezultatele alegerilor din iunie, în care partidul său a pierdut majoritatea.

In „New York Times”, fostul ambasador american in Turcia, Eric Edelman, sustine ca America a incheiat o intelegere periculoasa cu tara condusa de presedintele Erdogan. Despre argumentele analistului în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Statele Unite au primit, dupa un an de negocieri, dreptul de a folosi baza militara de la Incirlik, in Turcia, pentru avioanele care efectueaza misiuni in Siria si Irak. Dar – arata Eric Edelman – pretul acestui acord ar putea fi prea ridicat atit pentru misiunea impotriva ISIS, cit si pentru stabilitatea Turciei.

Fostul ambasador american spune ca schimbarea de pozitie a regimului turc fata de autorizarea folosirii bazei nu a avut la origine o schimbare de politica fata de razboiul din Siria, ci considerente interne. Dovada este faptul ca imediat dupa acord, presedintele Recep Tayyip Erdogan a reluat conflictul cu minoritatea kurda, care era pe cale sa se stinga si a atacat kurzi in Siria, care fusesera cei mai eficienti aliati ai Americii impotriva miscarii ISIS, in nordul Siriei.

Eric Edelman sustine ca ceea ce ghideaza impulsurile presedintelui Erdogan este a pune in revers rezultatele alegerilor din iunie, in care partidul sau a pierdut majoritatea. Pentru a obtine asta - sustine fostul ambasador - Erdogan incearca sa discrediteze partidul kurd, care a intrat in iunie in Parlament si sa ia voturi de la Partidul Miscarii Nationaliste. Analistul arata ca aceasta strategie il poate ajuta pe Erdogan sa cistige alegeri, dar submineaza efortul anti-ISIS, rupind legaturile logistice si de comunicatii intre kurzii din Irak si Siria.

Eric Edelman scrie ca beneficii operationale pe termen scurt nu merita riscul de a destabiliza Turcia si a demoraliza fortele kurde, care au dus greul luptei impotriva extremistilor. Si fostul ambasador american propune masuri dure impotriva Turciei: restrictionarea intilnirilor la nivel inalt, reducerea schimbului de informatii si retragerea sprijinului american pentru Turcia la institutii financiare internationale.

XS
SM
MD
LG