Linkuri accesibilitate

Personalități iraniene fac apel la Congresul Statelor Unite să aprobe acordul nuclear


Imagine de satelit înfățișînd situația la complexul militar irania de la Parchin în iulie 2015
Imagine de satelit înfățișînd situația la complexul militar irania de la Parchin în iulie 2015

O campanie pe mediile sociale în sprijinul acordului nuclear de la 14 iulie

Zeci de cunoscuți activiști iranieni pentru drepturile omului și membri ai lumii academice, inclusiv laureata Premiului Nobel pentru Pace, Shirin Ebadi, s-au alăturat unei campanii pe media socială în sprijinul acordului nuclear de la 14 iulie, îndemnându-i pe legislatorii de la Washington să-l aprobe.

Parvin Fahimi, mamă care și-a pierdut fiul în represalii anti-democratice ale organelor statului iranian, speră că acordul convenit de puterile globale cu Teheranul luna trecută nu doar că va pune capăt sancțiunilor și amenințării războiului, dar va duce și la îmbunătățirea situației drepturilor omului în interiorul țării.

Fahimi, al cărei fiu de 19 ani a murit în 2009, când poliția a înăbușit revoltele provocate de realegerea controversată a președintelui Mahmud Ahmadinejad, se numără printre cei cam 50 de iranieni cunoscuți care s-au alăturat campaniei pe media socială îndeamnând Congresul Statelor Unite să sprijine acordul.

În baza înțelegerii din 14 iulie de la Viena, la care au ajuns Iranul și șase puteri globale: Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania, Iranul urmează să-și reducă semnificativ programele nucleare în schimbul eliminării treptate a sancțiunilor.

Activiștii care s-au implicat în campania din presa socială speră că acordul va consolida poziția moderaților în Iran, ducând la o deschidere politică mai mare.

Mulți dintre participanții la campanie locuiesc în Iran – de pildă activistul-student Zia Nabavi, care ispășește o sentință de 10 ani de închisoare, sau avocata specializată în drepturile omului Nasrin Sotoudeh, eliberată din închisoare în 2013.

Cunoscutul regizor de film din Teheran Jafar Panahi, ținta presiunilor regimului din cauza peliculelor sale, dar și laureata exilată a Premiului Nobel pentru Pace, Shirin Ebadi, s-au alăturat și ei campaniei.

Fiul lui Mehdi Karrubi, personalitate a opoziției iraniene care rămâne în arest la domiciliu pentru rolul jucat în protestul din 2009 și pentru criticarea nerespectării drepturilor omului, și-a alăturat și el vocea celor care sprijină public acordul.

Mesajele lor, în engleză sau în persană cu subtitluri în engleză, au fost postate pe Youtube și au fost distribuite în presa socială.

„Cred că izolarea internațională a țărilor nu este în folosul democrației și al societății civile, dimpotrivă, ea poate duce la și mai multă represiune”, spune Fahimi într-un video în care se pot vedea pe fundal două fotografii ale fiului ei mort.

Campania a început la câteva zile după ce un grup de activiști iranieni exilați au publicat o scrisoare în care se opun acordului, atrăgând atenția că „a face pe placul regimului iranian va duce la o lume mai periculoasă”.

Printre semnatarii scrisorii se numără fostul deținut politic Ahmad Batebi, care a apărut într-un mesaj video al unei grupări pro-israeliene spunând că din cauza reputației sale de stat care practică tortura, Iranul nu poate fi crezut că-și va respecta angajamentele cuprinse în acordul nuclear.

Organizatorii campaniei în favoarea acordului spun că eforturile lor nu sunt o reacție la campania de sens contrar, dar recunosc că doresc să „fure” argumentul drepturilor omului de la tabăra care se opune înțelegerii de la 14 iulie.

Înaintea votului din septembrie din Congresul american asupra acordului cu Iranul, președintele Statelor Unite Barack Obama încearcă să se asigure că va avea un sprijin cât mai larg printre legislatori – inclusiv cu ajutorul iranienilor respectați în țara lui.

În ultimele săptămâni zeci de iranieni din Statele Unite, Europa și alte părți ale lumii au ținut adunări publice în favoarea acordului. Luna aceasta, zeci de irano-americani din lumea academică, din industria tehnologiilor și din cercuri de afaceri au publicat în „New York Times” o scrisoare în sprijinul acordului.

„Dialogul diplomatic cu Iranul are potențialul de a face mult mai multe pentru prevenirea unui război. El aduce o șansă pentru americani și iranieni de a crea un viitor mai fericit pentru toți copiii noștri”, se spune în scrisoare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG