Linkuri accesibilitate

Cazul Victoriabank (Victor Ciobanu/Ziarul Național)


Rezultatele verificărilor efectuate de CNA şi Ministerul Justiţiei la Aeroportul internaţional din Chişiknău (Newsmaker.md).

„Ziceam anterior că Drăguțanu nu va fi demis pentru că mai are omul treabă. Mai exact, să gestioneze corect cui îi va reveni ceea ce a rămas după punerea pe butuci a celor trei bănci”, scrie Victor Ciobanu în „Ziarul naţional”. Autorul explică de ce crede că guvernatorul BNM mai are o misiune de îndeplinit până la demisie în felul următor: pe de o parte, BNM permite BERD-ului, investitor strategic în Republica Moldova care finanțează practic toate proiectele mari de infrastructură şi care deține o cotă de 15% în Victoriabank, majorarea cotei până la 100%.

Pe de altă parte, noul ministru al Economiei, Bride, introduce un amendament care nu permite această majorare. Desigur, în ultimul moment, fără consultări, după care Guvernul prin asumare de răspundere îl legiferează. „Asta se cheamă șah moldovenesc. Când mergi cu două figuri concomitent. Cei care joacă cred că-s foarte ingenioși. Doar că ceilalți văd că e, de fapt, o porcărie ordinară.” Între timp, BNM mai eliberează două permisiuni pentru majorarea capitalului: una lui Nicolae Ciornîi pentru procurarea a 20% din acțiuni, alta lui Vaja Djași pentru 50%+1 din acțiuni, care îi permite ulterior procurarea a 100%.

Victor Ciobanu dă în continuare detalii despre cei doi: Ciornii este fost vicepreședinte Lukoil, iar în prezent proprietarul AMG-Holding cu multiple activități preponderent agricole. Este membru al consiliului „Moldova Agroindbank” și acționar al acesteia. Vaja Djași este proprietarul Trans-Oil Group care este monopolist la exportul cerealelor prin terminalul portului Giurgiulești și uleiurilor (are în proprietate cel mai mare producător „Floarea-Soarelui”). Are și o experiență vastă în sectorul bancar – a fost în consiliul „Universalbank” (al lui Gorbunțov) care a falimentat, și în consiliul „Victoriabank” (din partea acționarului OTIV Prime Financial B.V. despre care s-a scris că aparține lui Plahotniuc).

În fine, Victor Ciobanu crede că toată tranzacţia a fost aranjată ca să se producă în timp ce parlamentarii sunt în vacanţă şi, respectiv, nimeni să nu fie găsit responsabil. Iar „Victoriabank” deja va efectua plățile sociale prin carduri pentru Poșta Moldovei, care a preluat aceste plăți de la BEM. Depozitele de la BEM (și celelalte două bănci) între timp au migrat în proporție de 80% spre alte două bănci. Așa că istoria continuă, scrie ironic Victor Ciobanu.

Rubla rusească bagă în boli leul moldovenesc, scrie mold-street.md. Deprecierea din ultima lună a rublei ruseşti este urmată şi de scăderi abrupte ale cotaţiilor mai m ujltor valute din spaţiul CSI, observă publicaţia. Se întâmplă în Kazahstatn şi Belarus, dar şi leul moldovenesc simte deja efectele, în ultima lună fiind în scădere cu 5-6% faţă de dolar şi euro, se mai precizează în articol. Expertul pe care îl citează, însă, în continuare mold-street.md, Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Alpha Invest, e de părere că impactul decisiv asupra leului nu îl are devalorizarea rublei, ci miliardul de lei dispărut din cele trei bănci. „Este dificil de prognozat cum va evalua situaţia, dar este clar că nici un acord cu FMI nu va salva Republica Moldova de criză”, mai spune expertul. El apreciază că sumele pe care ar putea să le deblocheze până la finele anului creditorii sunt „o picătură în mare”, iar BNM nu deţine suficiente rezerve valutare pentru a interveni pe piaţa valutară.

Newsmaker.md dă detalii despre rezultatele verificărilor efectuate de CNA şi Ministerul Justiţiei la Aeroportul internaţional din Chişiknău, după ce a intrat în posesia rapoartelor scrise de aceste instituţii şi trimise guvern ului. O precizare ar fi că CNA recomandă rezilierea contractului privind concesiunea pe motiv că acesta ar fi fost încheiat ilegal şi că a deschis un dosar penal pe acest fapt. La fel, raportul CNA recomandă guvernului să anuleze taxa de 9 euro de pe fiecare pasager, care, la părerea centrului, e ilegală, pentru că creditul de la BERD, pentru care se acumula această taxă, a fost deja restituit de aeroport.

Cât despre Ministerul Justiţiei, raportul precizează că contractul nu poate fi schimbat, ci doar reziliat prin judecată. Ministerul Justiţiei se fereşte să se pronunţe pe marginea îndeplinirii sau nu de către concesionar a condiţiilor investiţionale şi recomandă prudenţă guvernului, adică să apeleze pentru o astfel de analiză la o companie de consultanţă.

XS
SM
MD
LG