Linkuri accesibilitate

Ce alege România: modelul polonez sau pe cel grecesc?


Victor Ponta și ai săi pe urmele populismului elen.

În România, guvernul a aprobat majorarea cu 25% a salariilor pentru medici, dar, pentru moment, nu și pentru alte categorii de bugetari.

Entuziasmul guvernului de scădere a taxelor și creștere a lefurilor seamănă întru câtva cu cel din 2008-2009, când criza economică începuse să-și arate colții în restul Europei, dar liderii români fie nu înțelegeau ce se întâmplă, fie se prefăceau că nu observă. Și atunci a fost adoptată o lege de mărire a salariilor profesorilor cu 50%, care nu a intrat niciodată în vigoare. Mai mult, ca urmare a exceselor și teribilismelor electorale, România a fost nevoită în 2010 să taie toate salariile bugetarilor cu 25%.

Experții Băncii Naționale în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu fac presiuni de câteva luni pentru a convinge guvernul că nu e momentul relaxării fiscale propuse prin noul Cod Fiscal. Pe de altă parte asocierea relaxării cu mărirea lefurilor bugetarilor ar putea fi un cocktail fatal pentru România pe fondul creșterii deficitului bugetar și în eventualitatea unor tendințe economice negative în Uniunea Europeană.

Premierul Victor Ponta, aflat în dizgrația partidului care l-a adus în fruntea guvernului nu mai are, însă, nimic de pierdut și vrea să le arate oamenilor cât de multe a făcut pentru ei, lăsându-i în același timp în off side pe cei care vor prelua guvernarea după el.

Președintele interimar al social-democraților Liviu Dragnea spusese zilele acestea că guvernul trebuie să ia o decizie privind legea generală a salarizării bugetarilor, un proiect care se află deja în discuția liderilor din coaliția de guvernământ. Victor Ponta merge, însă, înainte urmându-și propriile planuri, fără să știe exact care va fi impactul măririlor de salarii asupra bugetului de stat, în condițiile în care nu știe încă nici care va fi efectul noului Cod Fiscal, pe care guvernul îl fezandează încă de la începutul anului.

Executivul de la București a aprobat astăzi ordonanța de urgență care prevede majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25%, o măsură care va intra în vigoare la începutul lunii octombrie. Va crește tot cu 25% și cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă dificile, pentru orele de noapte sau de gardă, iar rezidenții vor putea să închirieze apartamente din fondul privat al statului. Medicii, la fel ca profesorii au nevoie de salarii mai mari pentru a putea supraviețui cu decență, în afara bacșișurilor tradiționale, de care tinerii doctori încep să se rușineze. De măririle aprobate astăzi ar putea beneficia și cei care lucrează în zona asistenței sociale și medicii militari, dar deocamdată cele două categorii nu sunt incluse în ordonanța de urgență.

Reprezentanții medicilor au continuat să negocieze și după ce guvernul a aprobat creșterea lefurile, precizând că măririle propuse de executiv nu sunt suficiente, iar promisiunile de dublare a veniturilor până în 2017 nu-i mulțumesc. Doctorii vor ca lucrurile să se miște mai repede, iar cabinetul Ponta a promis în primă instanță o mărire consecutivă a salariilor cu încă 25% la începutul anului viitor.

Circa 200.000 de angajați din sistemul medical românesc vor primi salarii mai mari din octombrie. Tot cam atâția profesori așteaptă și ei salarii mai mari, la fel și polițiștii și funcționarii publici.

România ar fi avut șansa să devină o nouă Polonie spun economiștii care mizează pe prelungirea austerității și care critică măsurile guvernului. Ceilalți care încurajază cheltuielile cred că în acest fel banii încep să se miște, oamenii de afaceri vor investi mai mult, populația va cheltui mai mult, iar economia autohtonă ar putea crește.

Exemplul Greciei este, totuși elocvent: nu se pot reduce taxele și în același timp să crească și cheltuielile administretive, fără riscuri majore.

XS
SM
MD
LG