Linkuri accesibilitate

IDIS Viitorul: prognoze mai puțin optimiste pentru economia Moldovei


Evaluarea experților este în acord cu prognozele FMI și BERD și contrazice total așteptările autorităților.

Institutul IDIS Viitorul crede că anul acesta economia moldoveană o să intre în recesiune, definită ca descreștere economică timp de cel puțin două trimestre. Prognoza pesimistă este în acord cu estimările FMI și ale BERD, care anticipau în luna mai o descreștere anuală a economiei moldovene cu 1 sau 2 procente. Dar este total diferită de estimările autorităților moldovene care, și la actualizarea prognozei în luna mai, anticipau o creștere de 3,5 la sută, nu o scădere. Pe ce își bazează prognozele pesimiste ale experților de la IDIS Viitorul?

Experţii de la IDIS Viitorul îşi bazează prognozele pesimiste pe involuțiile din majoritatea sectoarelor economiei. Semnalele încetenirii creşterii economice sunt evidente, spun experţii, şi anume temperarea investiţiilor, creşterea continuă a inflaţiei, reducerea importului şi a exportului, precum şi scăderea volumului producţiei agricole şi industriale. Toate acestea au loc pe fundalul fluctuaţiilor pe piaţa valutară şi a creşterii preţurilor. În consecinţă, va scădea activitatea economică şi nivelul de trai al populaţiei. Evoluţiile cursului valutar şi noile tarife la resursele energetice ar putea duce la o creştere a preţurilor la produse de până la 15 la sută.

„Din acest motiv coşul de consum se va deteriora şi va migra spre produsele primare” spune expertul Sergiu Gaibu.

Tarifele la energia electrică, recent majorate, vor mai creşte pentru că nu au fost luate în calcul devierile financiare ale furnizorilor. Scumpirea însă se va produce, cel mai probabil, anul viitor. Tot în 2016 s-ar putea scumpi şi tariful la apă. Cât ţine de energia termică scumpirile sunt inevitabile începând cu acest sezon. Experții prognozează o scumpire a tarifului la căldură cu până la 20 la sută.

Până la finele anului cursul leului nu se va schimba esențial. În primele luni ale lui 2016 experții nu exclud o nouă depreciere masivă a valutei naționale. Din nou Sergiu Gaibu:

„Dacă negocierile cu FMI eşuează şi un nou acord este amânat, atunci este foarte probabil să fie un nou val de deteriorare a cursului valutar.”

Negocierea unui nou acord cu FMI este una dintre recomandările formulată de experţii de la IDIS Viitorul. Chiar dacă Guvernul reuşeşte să încheie în acest an un nou acord cu FMI, criza economică nu va fi depășită, explică Sergiu Gaibu:

„Economia îngheaţă, se contractă. Sunt efecte şi asupra importurilor, şi asupra exporturilor care s-au contractat. Toate aceste vor duce la reducerea creşterii economice. Lucrul acesta va continua şi în 2016. După care va urma deteriorarea portofoliului de credite, fiind că ratele dobânzilor sunt atât de înalte, încât agenţii economici nu fac faţă. Portofoliul se va deteriora, va fi un nou val de probleme în sectorul bancar. Ieșirea din această criză va dura 2-3 ani. Acesta este scenariu.”

Un nou Acord cu FMI va oferi o perna valutară pentru perioada de iarnă, adică suplinirea necesarului de valută, spune expertul:

„Acordul cu FMI este necesar pentru a recâştiga credibilitatea RM în faţa partenerilor internaţionali. Este necesar pentru ca investiţiile directe să înceapă a veni, să le putem atrage, fără un acord cu FMI probabilitatea este redusă. Însăşi acordul nu va rezolva trendul negativ în care a intrat economia RM.”

Experţii recomandă autorităţilor, între altele, să purceadă neîntârziat la rectificarea bugetului pentru acest an. Totodată să urgenteze procesul de elaborare a bugetului pentru anul viitor, ca să nu se repete situaţia din 2015 când la aproape jumătate de an bugetul nu era aprobat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG