Linkuri accesibilitate

Învățământul moldovenesc și reforma care parcă nu mai începe niciodată


Cine și de ce vrea directori de școli numiți și nu aleși prin concurs?

Noua echipă a Ministerului Educaţiei vrea să modifice regulamentul privind ocuparea funcției de director de şcoli, un document aprobat în martie şi care prevede desemnarea a circa jumătate de manageri, până la 23 septembrie, conform noilor condiţii. Ministra Corina Fusu a declarat public că nu este de acord cu unele prevederi şi că supune dezbaterilor o nouă versiune de regulament. Acest fapt a trezit critici din partea unor reprezentanţi ai societăţii civile, care şi-au exprimat temerea că reformele ar putea reveni în punctul iniţial.

Directorii de şcoli numiți prin ordin ministerial, nu prin concursuri publice erau priviți de vechea echipă de la Ministerul Educaţiei, în frunte cu Maia Sandu, ca frâne în calea progresului din învățământ.

Anul trecut, după lungi dezbateri, a fost adoptat un nou Cod al Educaţiei, care trebuia, printre altele, să rezolve şi această problemă. Contractele cu aceşti manageri, 40% din total, au fost reziliate la 23 martie, şi timp de şase luni urma ca responsabilii de la minister împreună cu autoritățile locale să organizeze concursuri pentru selectarea unor noi conducători.

Regulamentul aprobat în martie schimba şi modalitatea de organizare a acestor concursuri. Se introducea, de exemplu, un examen online de evaluare a competențelor, nu doar interviul de angajare, organizat de autoritățile locale. Ministerul a scurtat, totodată, până la maxim 6 luni perioada de interimat acceptabilă pentru director de școală.

Anume aceste două prevederi nu sunt pe placul noii ministre Corina Fusu, care declară că vrea să le îmbunătățească. Dar intențiile ei sunt criticate de mai multe organizații neguvernamentale, care i-au cerut să retragă regulamentul propus spre dezbateri şi să-l implementeze pe cel în vigoare.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, unul dintre inițiatorii demersului, pune la îndoială bunele intenții ale noii ministre.

„Noua echipă propune: 1. Se scoate limita de 6 luni. Ce înseamnă aceasta? Asta înseamnă că un director interimar poate gestiona instituția timp nelimitat. Şi care e problema? Care e riscul? În orice moment din perioada interimatului el poate fi demis. Existând această pârghie, demisia directorului interimar, asupra acestui director pot fi exercitate orice fel de presiuni, politice sau trafic de influență”.

De asemenea, Arcadie Barbăroşie spune că deşi sistemul de testare poate fi funcțional de mâine, noii şefi de la Educație au anulat tacit certificatele de competențe profesionale şi manageriale, respectiv, numirea revine în exclusivitate aleșilor locali.

„Ceea ce propune actualmente noua echipă a ministerului, de fapt, reinstaurează vechiul sistem, în care numirile în aceste funcții erau făcute pe criterii de loialitate politici, loialitate personală, şi scoate elementul competitiv şi elementul merit din procedura de selectare şi numire în funcția a directorilor”.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, afirmă că s-a ajuns la această situație deoarece schimbarea de guvern în Republica Moldova înseamnă că timp de câteva luni toată administrația centrală este paralizată. Aşa s-a întâmplat că testările şi concursurile pentru posturile de directori nu au fost organizate mai devreme. Dar, în opinia sa, problema este exclusiv de ordin politic, „de a controla numirile de director, deoarece partidul se gândește la următoarele alegeri”.

Printre criticii noii ministre este şi președintele Centrului de informare şi documentare privind drepturile copilului, Cezar Gavriliuc. El spune că spre deosebire de dezbaterile publice anterioare, când au fost organizate mai multe runde, fiind ce cred întrebați până şi elevii, actuala echipă ar avea intenții să facă schimbări peste noapte.

„Acesta este doar un semnal că Ministerul Educaţiei şi-a schimbat cursul reformelor. Lucrul acesta ne îngrijorează. Ne temem pentru reformele care au fost demarate acum trei ani şi care au luat foarte mult din resursele noastre, ale tuturor, ca să le promovăm. Iată că vine o nouă echipă la minister, care putem să spunem că pune cruce pe lucrurile care deja au fost făcute, pornite şi revine la status-quo-ul care nu era deloc în favoarea educației, în favoarea dreptului copilului”.

Ministra Corina Fusu a respins acuzațiile aduse, declarând Europei Libere că vrea să-i consulte şi pe dascăli, şi pe alţi specialiști, iar în final, persoanele cele mai competente să ajungă directori de şcoli.

„Doamna Sandu când a plecat a lăsat pustiu aici, 70% din oameni erau în concediu. Aşa că eu fac lucrurile cu câteva persoane care sunt de bună credință şi regulamentul este spre îmbunătățire, eu n-am anulat nici un regulament, pentru că mi-au părut acolo unele lucruri în primul rând certate cu legea şi certate cu bunul simţ. Acum avem creată o comisie de lucru, cu mai multe persoane, 7, 9 nu mai ţin minte, am inclus şi directori de licee, şi specialiști, şi experți şi ne gândim cum să-l îmbunătățim, pentru că acolo mai ales sunt prejudiciați directorii de grădinițe, în afară de problema cu acest document care se numește certificat de competențe. Nu vreau să fiu neomenoasă şi să-mi bat joc de breasla de pedagogi şi să avem directori competenți, în măsura în care ei pot să fie în condițiile Republicii Moldova”.

Europa Liberă: V-au acuzat astăzi că aţi fi interesată să mențineți traficul de influență şi corupția care ar exista în sistem…

„Eu nu cred că am aşa imagine de om corupt şi nici PL niciodată nu a avut o asemenea imagine. Să te ferească Dumnezeu!”

Corina Fusu a promis să ofere săptămâna viitoare mai multe detalii despre planurile ei la Ministerul Educaţiei şi despre reformele pe urmează să le inițieze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG