Linkuri accesibilitate

De ce frecventează premierul evenimente de natură îndoielnică din punct de vedere constituțional? (N. Negru/Ziarul Național)


„Executivul transnistrean şi compania „Sheriff” au intrat în conflict deschis” (newsmaker.md).

Editorialistul Ziarului Naţional, Nicolae Negru, se întreabă de ce frecventează premierul niște evenimente de natură îndoielnică din punct de vedere constituțional? Autorul se referă la solemnitățile dedicate celei de-a 25-a aniversări de la autoproclamarea „Republicii Găgăuze” marcate cu fast miercuri la Comrat la care a participat şi premierul Streleţ. De ce a acceptat premierul Valeriu Streleț acest joc al fățărniciei, al duplicității, organizat de liderii de la Comrat? se întreabă Nicolae Negru. Editorialistul observă că premierul a avut la Comrat un discurs conciliant, însă n-a rostit sintagmele „limba română” și „integrare europeană”. „S-a temut să strice „sărbătoarea”? se întreabă pe final Nicolae Negru.

Despre „monopoliștii care ne jupoaie” scrie, tot în Ziarul Naţional, Victor Ciobanu. Autorul revine la o constatare a sa mai veche şi anume că practic toate piețele din R. Moldova sunt fie monopoliste, fie cvasimonopoliste. Victor Ciobanu notează că serviciile în comun – apă, căldură, energie electrică, gaze sunt prestate de câte un furnizor monopolist. Piața farmaceutică este dominată de câțiva importatori mari. La produsele agricole nu stăm mai bine, la fel şi la transporturi. „Atâta timp cât situația nu se va schimba, monopoliștii (care sunt și sponsorii principali ai instituțiilor care trebuie să ne apere de ei) ne vor jupuia cum vor dori în continuare” conchide Victor Ciobanu.

Portalul newsmaker.md scrie despre patimi pre-electorale în stânga Nistrului: „executivul transnistrean şi compania „Sheriff” au intrat în conflict deschis”. La sfârșitul lunii noiembrie, în regiunea transnistreană sunt programate alegerile pentru Sovietul Suprem şi cele locale. Lupta politică se încinge. Adepţii liderului de la Tiraspol Evghenii Şevciuk, care controlează executivul din regiune, vor săţi întărească poziţiile în parlament, slăbind influenţa moderatului partid de opoziţie „Obnovlenie” în spatele căruia stă holdingul „Sheriff”. Părţile se atacă reciproc pe câmpul informaţional deocamdată. Ce acuzaţii îşi aduc părţile citiţi în articolul din newsmaker.md.

„Taxele la liceele private cresc, ajutorul social pentru copiii din familiile vulnerabile rămâne neschimbat şi tot mai mulţi elevi îşi retrag dosarele din instituţiile de învăţământ şi pleacă cu părinţii peste hotare”. Este un bilanţ trist înainte de un nou an şcolar descris de jurnalista Carolina Chirilescu în Jurnal de Chişinău. În acest an municipiul Chişinău înregistrează un nou record, în jur de 1000 de copii au părăsit Republica Moldova, se arată în articol. Pe de altă parte, în timp ce parlamentarii au primit concediale generoase de 30 de mii de lei fiecare, un copil din familie vulnerabilă primeşte de la primărie un ajutor de 700 de lei, suficient doar pentru procurarea rechizitelor.

XS
SM
MD
LG