Linkuri accesibilitate

Estonia și UE protestează împotriva condamnării ofițerului de poliție Eston Kohver în Rusia


Eston Kohver în boxa acuzațiilor la Pskov
Eston Kohver în boxa acuzațiilor la Pskov

O controversată condamnare la detenție într-un lagăr de muncă pe 15 ani...

Un tribunal rus l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj pe un polițist estonian care, potrivit autorităților de la Tallinn și Bruxelles, a fost răpit de Rusia pe teritoriul Estoniei cu un an în urmă. Condamnarea a trezit reacții aspre din partea Estoniei și Uniunii Europene.

Rusia l-a arestat pe Eston Kohver pentru spionaj pe 5 septembrie 2014, spunând că l-a capturat pe teritoriul rus. Dar Estonia spune că polițistul a fost răpit de pe partea estoniană a graniței.

Verdictul pronunțat astăzi de un tribunal rus de la Pskov deteriorează și mai mult relațiile reci dintre Moscova și fosta republică sovietică, astăzi membră a Uniunii Europene și NATO.

„Condamn cu tărie verdictul în cazul lui Eston Kohver; detenția sa ilegală constituie o încălcare gravă a legii de către Federația Rusă”, a scris pe Twitter premierul eston Taavi Roivas.

Poziția Estoniei a fost repetată în interviu cu Europa Liberă de purtătoarea de cuvânt a ambasadei estoniene la Moscova, Regina Palandi-Paju care a fost de față la proces împreună cu un diplomat european.

„Avem de a face cu o încălcare gravă a legislației internaționale. Procesul împotriva lui Eston Kohver nu are nimic în comun cu justiția. Estonia condamnă puternic atât pedeapsa de 15 ani de închisoare, cât și întregul proces nelegitim.”

Uniunea Europeană a cerut eliberarea imediată a polițistului eston. „Dl. Kohver a fost lipsit de dreptul la un proces corect: cazul nu a fost audiat public”, a spus într-o declarație Federica Mogherini, șefa politicii externe și de securitate europene.

Potrivit agenției Interfax, în fața tribunalului regional de la Pskov s-au adunat în semn de protest diplomați estonieni și europeni. Avocatul polițistului le-a spus că decizia tribunalului prevede ca Eston Kohver să-și petreacă detenția într-un lagăr de muncă cu regim sever și să achite o amendă de 100 de mii de ruble, aproximativ 1525 de dolari.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că polițistul eston a fost reținut având la el un pistol Taurus, muniție, cinci mii de euro și echipament de înregistrare audio ascunsă, ceea ce ar prezenta dovada aflării sale într-o misiune de informare.

Oficialitățile de la Tallinn spun că polițistul a fost răpit în Estonia, când încerca să curme activități ilegale la graniță, iar cei care l-au răpit l-au atacat cu grenade paralizante și i-au bruiat comunicațiile radio, într-o operațiune bine planificată. În ultimii ani, la granița ruso-estonă au avut loc mai multe incidente de contrabandă cu bunuri, arme și trafic de persoane.

Incidentul de la 5 septembrie trecut s-a petrecut la doar două zile după ce președintele american Barack Obama vizitase Estonia pentru a-i da asigurări de securitate pe fundalul crizei ucrainene. Statele Unite au spus atunci și au repetat ulterior că Eston Khover trebuie eliberat imediat și întors Estoniei.

Astăzi, autoritățile estoniene au spus că vor continua eforturile de eliberare a polițistului. „Împreună cu aliații noștri, intenționăm să menținem presiunea internațională până când Eston Kohver va fi eliberat și se va întoarce acasă la familia sa”, a spus într-o declarație ministra de externe estoniană, Marina Kaljurand.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG