Linkuri accesibilitate

Consiliul Concurenței de la Chișinău anchetează majorarea concomitentă a preţului la produsele de panificaţie


Opinia publică a criticat felul cum s-a scumpit pâinea, bănuind că în spatele hotărârii ar sta o înţelegere de cartel.

La finele săptămânii trecute, Asociaţia Brutarilor şi Asociaţia Naţională a Industriilor de panificaţie şi Morărit, care întrunesc peste o sută de întreprinderi din domeniu, au anunţat că vor majora preţul la produsele de panificaţie în medie cu 15 la sută.

În cazul pâinii vorbim despre o majorare de la 20 la 80 de bani. Scumpirea făinii şi deprecierea leului faţă de dolar şi euro ar fi motivele de bază care au provocat majorarea preţului la acest produs de primă necesitate, explică Igor Cojohari, preşedintele Asociaţiei Brutarilor din Republica Moldova:

„Foarte multe întreprinderi cumpără grâu începând cu luna iulie, iar preţurile s-au majorat cu câteva zeci de bani la kilogram. Din grâu facem făină, iar în procesul de producere utilizăm energia electrică care, iarăşi, s-a scumpit, prin urmare, şi preţul la făină este unul majorat. Pe lângă toate astea, atunci când producem pâine, biscuţi sau chifle, utilizăm ingrediente pe care le importăm. Din păcate, leul s-a depreciat mult în ultima perioadă, fapt ce are un impact asupra preţurilor. Până şi drojdia nu se produce în ţară, aici mai adăugăm amelioratorii şi adaosurile din produsele de patiserie”.

Fără a pune la îndoială necesitatea majorării preţului la produsele de panificaţie, experţii Institutului de Politici şi Reforme Europene constată că modul în care au fost operate aceste scumpiri ridică mai multe semne de întrebare. Operând scumpiri concomitent, explică expertul Iulian Rusu, producătorii ar fi încălcat mai multe prevederi din domeniul liberei concurenţe:

„Legea concurenţei adoptată în 2012 prevede clar că deciziile luate de Asociaţiile de întreprinderi sunt anticoncurenţiale în momentul în care acestea stabilesc direct sau indirect preţuri sau alte condiţii de tranzacţionare. Or, în cazul nostru, deciziile acestor asociaţii se refereau anume la majorarea preţului la pâine. Esenţa legislaţiei concurenţiale este să se promoveze un preţ cât mai mic la o calitate cât mai ridicată, or, în cazul producătorilor de pâine vorbim despre întreprinderi diferite cu grad de eficienţă diferit. Deci, ar putea fi cazul ca unele dintre acestea să fie în continuare profitabile fără ca să ridice preţul la produsele de panificaţie”.

În replică, spune preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de panificaţie şi Morărit, Veaceslav Guţuleac, scumpirile operate de brutari abia de acoperă costurile de producţie, or, conform datelor cu care operează Asociaţia, actualmente, 80 la sută din produsele de panificaţie ar genera pierderi. În plus, spune Veaceslav Guţuleac, nu toţi brutarii ar fi operat majorări de 15 la sută:

„Diferite produse se majorează diferit, în funcţia de proporţia ingredientelor care merg în produsul dat, vorbim de făină sau alţi adaoşi alimentari. Fiecare producător operează cu preţ diferit. Nu pun toţi acelaşi adaos pentru că fiecare au diferite costuri de producere. Industria panificaţiei este acum la limita de supravieţuire, fiecare încearcă pur şi simplu să supravieţuiească. Nu vorbim despre profit sau beneficii aici”.

Între timp, Consiliul Concurenţei s-a autosesizat în privinţa majorării concomitente anunţată de brutari. Un comunicat al acestui consiliu spune că s-a început o investigaţie pentru a clarifica în ce măsură întreprinderile de panificaţie au încălcat legea atunci când au anunţat într-o voce aceste scumpiri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG