Linkuri accesibilitate

Cum și mai ales unde migrează banii din conturile Băncii de Economii?


Pensiile la Poștă. Dar conturile ministerelor şi agențiilor de stat?

Guvernul a decis că de la 1 septembrie, conturile celor care primesc ajutoare sociale și pensie se mută de la Banca de Economii, în curs de lichidare, la Poșta Moldovei, în caz că persoanele vizate nu și-au mutat deja conturile la alte bănci. Deocamdată rămâne neclar însă unde vor fi mutate conturile ministerelor şi agențiilor de stat.

Ministerul Finanţelor este obligat, potrivit legislaţiei, să organizeze o licitaţie în baza căreia să aleagă instituţia bancară care va prelua conturile ministerelor şi agenţiilor de stat deservite în prezent de BEM. Nu este limpede când va iniția această procedură Ministerul Finanţelor şi nici nu se cunosc criteriile pe care trebuie să le respecte participanţii la licitație.

Contactați de Europa Liberă responsabilii din cadrul ministerului nu s-au arătat dispuşi să dea detalii. Ministerul Apărării care deservește pensionarii militari anunţă pe pagina sa web că în luna septembrie pensiile, indemnizațiile, şi alte ajutoare sociale destinate militarilor vor fi distribuite, fără schimbări, prin intermediul BEM. Începând cu 1 octombrie militarii pensionari vor fi redirecționați la o altă bancă, care urmează să fie aleasă de Ministerul Finanţelor, se precizează în anunţ.

„Când o să știm mai multe detalii, o să plasăm mai multă informație pe site-ul ministerului. Așteptăm decizia Ministerului de Finanțe” ne-a spus responsabilul de la apărare Gleb Coca.

Fostul Ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţă în prezent expert la Centrul independent Expert-Grup, e de părere că Ministerul finanţelor deja trebuia să iniţieze procedura de licitaţie:

„Legislaţia prevede o procedură de licitaţie în baza căreia se indentifică instituţia bancară care ar trebui să corespundă anumitor parametri: acoperire, sustenabilitate financiară în primul rând. În baza acestei licitaţii băncii comerciale i se atribuie dreptul de a deservi conturile trezoreriale ale instituţiilor bugetare. Procedura de licitaţie deja trebuie pornită. Sunt doar două luni. Procedura e una migăloasă, trebuie să fie evaluate şi ofertele tehnice, şi ofertele financiare, pentru a avea o instituţie bancară cât de cât sigură.”

Veaceslav Negruţă spune că potrivit legii licitaţia ar trebui să fie una transparentă. Fostul ministru nu excluse că la modul practic s-ar putea întâmpla altfel.

„Să admitem că legea este respectată şi procedura este una transparentă, corectă şi legală, dar este prea mare asumarea prin admiterea respectivă. Sunt careva discuţii care din păcate sunt în afara spaţiului public, în afara discuţiilor publice. Nu exclud să se întâmple altfel de aranjamente, cum s-a întâmplat şi în 2014 şi ne-a dus la o situaţie de criză şi blocaje în sectorul bancar, ceea ce nu mi-aş fi dorit să se întâmple cu sectorul finanțelor publice, pentru că, până la urmă este banul contribuabilului, iar de corecta gestiune şi direcţionare prin sistemul bancar existent către beneficiarii finali trebuie să asigurăm în primul rând funcționalitatea instituțiilor financiare şi prestarea de servicii către cetăţeni fie ele din domeniu educaţie, sănătate sau protecţie şi asigurare socială.”

Expertul Sergiu Tofilat de la Institutul de politici şi reforme europene, care în trecut a activat în sectorul bancar spune că indiferent ce bancă ar urma să preia conturile ministeriale, contează prestaţia BNM pe partea de supraveghere a operațiunilor bancare, or la acest capitol sunt mai multe rezerve, spune expertul:

„Dacă BNM nu va fi eficientă riscăm să ne trezim cu o nouă fraudă. Nu este principial să fie bancă străină sau locală este principial ca instituţiile de resort, în primul rând BNM să-şi exercite funcţiile şi atunci putem sta liniştiţi, putem sta în siguranţă. ”

Până acum au fost pomenite două bănci spre care ar putea fi transferată trezoreria de stat. Una este Victoriabank – a treia ca mărime instituţie financiar bancară moldovenească cu acţionariat incert, implicată recent într-un scandal după ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, unul din acţionarii de la Victoriabank, a acuzat guvernul de la Chişinău că i-ar fi blocat, prin acţiuni „deliberate şi cinice” intenţia de a procura şi alte acţiuni la această bancă. Cea dea doua instituţie bancară ar fi Moldincombank. Potrivit investigaţiilor realizate de RISE Moldova, instituţie specializată în investigaţii jurnalistice, respectiva bancă ar fi suspectată de implicarea în afacerea de spălare de bani în valoare de peste 20 de miliarde de dolari, supranumită de presă „spălătoria rusească”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG