Linkuri accesibilitate

Joseph Biden și Hillary Clinton în fața alegerilor prezidențiale în Statele Unite


În 2010
În 2010

Dacă Joseph Biden decide să intre în cursă, el va avea un singur obstacol real în calea nominalizarii: Hillary Clinton.

In Statele Unite, omul de afaceri Donald Trump continua sa conduca in sondajele din preliminariile republicane. Ar putea intra in cursa vice-presedintele Biden, impotriva candidatei democrate, Hillary Clinton? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Este deocamdata greu de anticipat. Hillary Clinton este slabita de scandalul emailurilor, in conditiile in care serverul incriminat se afla acum in posesia FBI-ului. Chiar daca asta nu va duce la implicatii penale si este prea devreme de anticipat, scandalul politic se va mentine un timp, erodind si mai mult credibilitatea doamnei Clinton si asa suficient de subreda.

Inseamna asta ca, profitind de aparenta slabiciune, vice-presedintele Biden va intra in cursa, fie si pentru a oferi o alternativa, in caz de nevoie? Cei doi au fost colegi in Senat si in administratia Obama. Au virste – el, 72 si ea, 67, care invita la intrebarea daca pot fi considerati viitorul Partidului Democrat. Ambii au candidat la presedintie si pierdut in fata lui Barack Obama. Si in ciuda faptului ca ar putea deveni din nou rivali, consilieri spun ca relatia lor personala este foarte buna. Familia Clinton a fost prezenta recent la inmormintarea fiului vice-presedintelui, Beau Biden.

Alianta dintre cei doi dateaza din anii ’90, pe vremea cind Joe Biden a ajutat administratia Clinton, in calitate de presedinte al Comisiei Juridice a Senatului. Pe durata in care s-au aflat in Senat, Hillary Clinton si Biden au fost in comisii diferite si nu au avut prea dese contacte. Dupa ce ambii au pierdut in fata lui Obama cei doi au ramas apropiati. Dar au avut si diferente de opinie, in principal cu privire la Irak.

Clinton a propus taierea fondurilor pentru armata irakiana. Biden a spus ca ar fi contraproductiv. In anii administratiei Obama, cei doi au luat micul dejun impreuna, aproape in fiecare saptamina. Acum insa, daca Joseph Biden decide sa intre in cursa, el va avea un singur obstacol real in calea nominalizarii: Hillary Clinton. Vice-presedintele va anunta o decizie pina la 1 octombrie.

XS
SM
MD
LG