Linkuri accesibilitate

Agenții sub acoperire ai Chinei în Statele Unite


Președinții Barack Obama și Xi Jinping la Beijing în noiembrie 2014
Președinții Barack Obama și Xi Jinping la Beijing în noiembrie 2014

Un avertisment al Departamentului de Stat împotriva Operațiunii „Vînătoare de vulpi”, de repatriere forțată a unor imigranți chinezi.

Administratia Obama a avertizat Beijinul in legatura cu prezenta unor agenti sub acoperire, pe teritoriul Statelor Unite. Despre contextul acestui avertisment, o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In conformitate cu informatiile de presa, agenti sub acoperire ai Beijinului ar actiona impotriva unor imigranti de origine chineza de profil inalt, unii acuzati de fapte de coruptie, cerindu-le sa se intoarca in China.

Conform unor surse oficiale americane aceasta operatiune face parte din efortul global al Beijinului de a gasi si repatria persoane care au parasit tara si in anumite cazuri de a recupera fonduri ale acestora, obtinute pe cai ilicite. Numele de cod al operatiunii este „Vinatoarea de vulpi”.

Avertismentul american reflecta nemultumirea fata de tacticile de intimidare folosite de agenti. El survine si pe fondul altor diferente intre Washington si Beijin pe teme cum ar fi pirateria cibernetica, ingradirea libertatilor in China si devalorizarea monedei nationale.

Neintelegerile sint cu atit mai relevante cu cit, luna viitoare, presedintele Chinei, Xi Jinping va intreprinde o vizita de stat in Statele Unite. Este stiut ca ambele tari au agenti, care incearca sa obtina secrete politice, economice, militare si industriale.

In cazul de fata, agentii chinezi sint sub acoperire si lucreaza pentru Ministerul Securitatii Publice, insarcinat cu operatiunea respectiva. Aceasta initiativa a presedintelui Xi este populara in China si in conformitate cu cifrele oficiale peste 930 de suspecti au fost repatriati, intre care 70 s-ar fi intors in China de bunavoie, anul acesta, cel putin asa sustine ministerul.

Dar oficialitati americane spun ca agentii respectivi, care intra cu vize turistice sau de business folosesc tactici dure pentru a-si duce la indeplinire misiunile. Aceste tactici, intre care si amenintari la adresa familiilor s-au inasprit in ultimele luni. Autoritatile chineze nu au comentat pe marginea acestei stiri, dar in presa chineza se fac referiri la operatiunea Vinatoarea de Vulpi si la trimiterea de agenti.

Presa relateaza despre cazuri de persoane care au revenit in tara, dar ramine neclar dece ar face-o cineva care are o avere considerabila si traieste in strainatate. Nu se stie ce doreste administratia Obama sa faca cu agentii respectivi, dar avertismentul Departamentului de Stat e un prim pas. Statele Unite nu au precizat care sint persoanele aflate in vizorul agentilor chinezi, dar se crede ca intre acestea se numara figuri proeminente, fie acuzate de coruptie, fie de delicte politice, fie ambele.

Purtatorul de cuvint al Ministerului American de Justitie a spus ca Statele Unite nu protejeaza si nu ofera gazduire unor persoane certate cu legea din alte tari, dar ca pentru aceste cazuri autoritatile chineze trebuie sa ofere dovezi omologilor americani, pe cai legale, nu sa trimitia agenti.

XS
SM
MD
LG