Linkuri accesibilitate

Privilegiile politicienilor


Imunitatea dată de exercitarea unei funcții oficiale în guvern sau parlament este un puternic afrodisiac, de care mulți se lasă impregnați.

Mașini de serviciu, case de protocol, cheltuieli decontate fără justificativ, imunitate juridică folosită abuziv chiar în cazuri în mod evident penale. Miniștrii și parlamentarii din multe țări, inclusiv din mari democrații, se bucură și s-au bucurat întotdeauna de privilegii arhaice, exorbitante.

Ideea la baza acestor privilegii a fost, desigur, ca ei să fie incoruptibili, dincolo de orice tentație, și să poată să se dedice în totalitate binelui public.

Uneori, când abuzurile ies la lumină, ele pun în evidență nu doar absurditatea sistemului, ci și micimea de caracter a unora din privilegiații politici.

Astfel, în momentul izbucnirii scandalului cheltuielilor parlamentarilor în Marea Britanie, în 2009, populația britanică a fost șocată să descopere caracterul sordid al multora din abuzurile parlamentarilor britanici, inclusiv din partea unor lorzi ereditari și nealeși.

Mulți parlamentari obțineau să fie rambursați pentru nimicuri precum becuri electrice, îngrășământ pentru grădină și o lungă serie de alte cheltuieli în mod vizibil personale. Obțineau rambursarea unei chirii în Londra deși posedau apartamente in capitală… Se ajunsese la extreme prin care orice cheltuială personală sau privată le era rambursată, întreaga lor viață fiind sprijinită financiar de stat, altfel zis: din banii cetățenilor.

Pentru a pune însă o limită între activitatea publică și cea personală, unele țări nu le permit miniștrilor și parlamentarlor să ocupe alte funcții decât cele publice. Se evită și se interzice astfel cumulul.

Altele însă, în cea mai bună tradiție napoleoniană, precum Franța sau Belgia, îngăduie fără nici o opreliște unui ministru sau parlamentar să fie în același timp primar, ba chiar primarul unui mare oraș.

Imunitatea dată de exercitarea unei funcții oficiale în guvern sau parlament este în practică un puternic afrodisiac, de care mulți se lasă impregnați.

Pentru aceea, politicienii din Syriza, în Grecia, în guvernul actual de stânga, au venit cu noutatea frugalității ostentative. Nici privilegii, cravată, nici funcții paralele, nici mașină cu șofer (altfel decât atunci când protocolul o cere).

Una peste alta, însă, tentațiile puterii sunt uriașe, iar acolo unde sistemul o permite - ele sunt repede folosite și supraexploatate. Incă nu s-a inventat sistemul politic perfect în care politicienii și amploaiații publici să funcționeze, incoruptibili, dincolo de tentații și de iluziile absurde insuflate de puterea temporară.

----------

Doi miniştri şi un vicepremier, toți trei liberali, au anunţat recent că renunță la unele privilegii de care se bucură în virtutea funcţiei. Ministrul transporturilor, Iurie Chirinciuc, a spus că va renunţa la maşina de serviciu şi la şofer personal. Anual, costurile de întreținere a automobilului și salariul șoferului depășesc suma de 200 de mii de lei, bani alocaţi din bugetul de stat. Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a spus că nu va utiliza, pe durata mandatului său, vila de protocol de la Holercani, costurile de întreținere a căreia se ridică la peste 68 de mii de lei anual. Şi vicepremierul pe probleme sociale Gheorghe Brega a anunţat că renunţă la vila de protocol. Fiecărui dintre cei 21 de membri ai guvernului îi revine câte o asemenea vilă. Potrivit Cancelariei de Stat, acestea sunt periodic date în chirie, iar statul acumulează bani la buget.

Şeful statului are şi el o vilă de vară - reşedinţa de la Condriţa. Costurile anuale de întreţinere a acesteia se ridică la peste un milion de lei. În 2007, în cel de-al doilea mandat al președintelui Vladimir Voronin, a fost alocată din bugetul de stat o sumă record de 8 milioane de lei. Atunci a fost, între altele, iluminat teritoriul reședinței, reconstruit subsolul blocului principal şi înălțate câteva construcții auxiliare.

Vile de protocol şi maşini de serviciu nu sunt unicele privilegii de care se bucură funcționarii publici ministeriali şi parlamentari. Locuințe, tratamente la clinica guvernamentală, tabere de odihnă, sanatorii, telefoane mobile de serviciu sunt alte doar câteva facilităţi despre care se relatează că ar fi subvenționate din banii publici. La acestea se adaugă imunitatea de care se bucură aceştia în virtutea funcţiei, dar şi indemnizaţii şi sporuri salariale. De exemplu, înainte de a pleca în vacanţă deputaţii au primit fiecare câte 30 de mii de lei indemnizaţie de concediu.

Experta Tatiana Savva de la Centrul independent Expert grup, organizaţie care în ultimii ani analizează detaliat prevederile bugetului de stat, spune că ministerul de finanțe nu deţine date agregate despre cheltuielile anuale destinate privilegiilor de care se bucură funcționarii, cu excepţia datelor privind indemnizaţii, sporuri salariale şi anumite cheltuieli curente, cu referire la care Curtea de Conturi a semnalat nu o dată abuzuri, spune experta Tatiana Savva:

„În momentul în care nu este cunoscută suma exactă a acestor privilegii şi care sunt acestea, foarte clar, aceste cheltuieli nu pot fi nici măcar optimizate. Este necesar de optimizat cheltuielile în sectorul public, de asemenea, este necesar să fie făcută o investigaţie de către Ministerul finanţelor şi de fiecare minister de ramură pentru a afla adevărata dimensiune a acestor privilegii, poate ele nu sunt atât de mari. În momentul în care este tolerată această tăcere mutuală din partea tuturor ministerelor, cetăţenii pot doar presupune şi specula şi ei nu vor mai dori să plătească impozitele. În momentul în care tu ştii că funcţionarul nu îşi îndeplineşte pe de plin atribuţiile de serviciu însă beneficiază de plăţi salariale suplimentate, de odihnă, tratament medical subvenţionate din impozitele achitate de cetăţeni eşti tentat să nu plăteşti impozite.”

Aceste facilităţi au fost gândite încă din perioada sovietică pentru a compensa salariile modeste din sectorul public. Tatiana Savva spune că acest argument nu mai este unul viabil:

„Riscăm să cheltuim mult mai mult neplătind salarii competitive pe piaţă şi oferind aceste beneficii pentru oameni care nu sunt la locul lor în sistemul public şi care nu sunt eficienţi în ceea ce fac.”

Experta Tatiana Savva e de părere că în loc să renunţe demonstrativ la unele privilegii, miniştri şi alţi funcţionari guvernamentali ar trebui să insiste ca cheltuielile pentru toate facilităţile de care beneficiază funcţionarii publici, inclusiv din diversele agenţii şi întreprinderi de stat să fie întâi de toate făcute publice, iar ulterior să fie depistate eventualele abuzuri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG