Linkuri accesibilitate

Angajamentul Turciei în lupta împotriva ISIS rămîne un semn de întrebare


Statele Unite au fost luate prin surprindere de strategia Turciei de a folosi pretextul atacurilor împotriva grupării ISIS pentru a se răfui cu organizația militantă kurdă.

Statele Unite ataca gruparea Statul Islamic, ISIS de la o baza militara din Turcia. Ce se intimpla insa in culisele acestei intelegeri? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Cotidianul The Wall Street Journal citeaza o oficialitate americana care a aratat ca Statele Unite au fost luate prin surprindere de strategia Turciei de a folosi pretextul atacurilor impotriva gruparii ISIS pentru a se refui cu organizatia militanta kurda, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK. „Este clar ca ISIS a fost doar momeala” - a spus oficialitatea citata.

Din perspectiva turca contextul este complex. Succesul insurgentei kurde din Siria, combinat cu o regiune kurda puternica in Irak, prezinta un potential pericol, dat fiind faptul ca exista o miscare vizind autonomia kurzilor, din estul Turciei. In plus ar putea fi luate in considerare si aspecte de politica interna in Turcia. La recentul scrutin, partidul presedintelui Erdogan, AKP, a pierdut majoritatea in Parlament si nu mai poate guverna de unul singur, ori asta s-a intimplat pentru ca partidul kurzilor a reusit sa treaca de pragul intrarii in Parlament. Or, Erdogan isi doreste noi alegeri, sperind intr-un rezultat mai bun pentru AKP.

O sursa militara americana a declarat postului de televiziune Fox ca lideri militari americani au fost revoltati cind Turcia a inceput bombardamentul, practic fara sa avertizeze fortele speciale americane, aflate in nordul Irakului. Aparent, un ofiter turc s-a deplasat la centrul operatiunilor aeriene impotriva ISIS si a spus americanilor ca bombardamentul va incepe in zece minute si ca avioanele aflate in zbor deasupra Irakului trebuie sa se retraga la sud de Mosul.

Aceasta situatie este continuarea tensiunilor intre Statele Unite si Turcia, aceasta tara fiind un aliat ezitant in lupta impotriva ISIS si inchizind ochii la activitati ale militantilor la frontiera sa sudica, in timpul razboiului din Siria. Ankara s-a aliat oficial campaniei impotriva ISIS la 24 iulie, cind a bombardat atit pozitii ISIS cit si ale PKK. Relatari de presa au aratat ca in urma raidurilor au fost ucisi 400 de miltanti kurzi si nouă din rindurile ISIS.

Acelasi surse militare americane au spus ca angajamentul Turciei in lupta impotriva ISIS ramine un semn de intrebare. Analistul Ian Bremmer a declarat ca daca Turcia continua sa atace fortele kurde si sa nu provoace ISIS, atunci America va fi lasata fara o strategie clara in Siria. Turcia priveste PKK ca un dusman mai periculos decit ISIS, aceasta din urma neatacind Turcia, in ciuda faptului ca militanti ISIS traiesc si actioneaza in zona de frontiera. Oficialitati turcesti explica ca elemente kurde ataca zilnic fortele de ordine turcesti, in numeroase orase din Turcia. „ISIS este mai activ in Siria si pentru noi este o chestiune mai putin urgenta” – a spus oficialitatea turca.

XS
SM
MD
LG