Linkuri accesibilitate

Drama de la Gyumri în fața tribunalului


Soldatul Valeri Permiakov acuzat de uciderea a șapte armeni
Soldatul Valeri Permiakov acuzat de uciderea a șapte armeni

După procesul la tribunalul militar rus, Permiakov urmează a fi predat autorităților armene care îl vor judeca pentru masacrarea familiei Avetisian.

Un tribunal militar rus l-a condamnat la zece ani de detenție pentru dezertare, furt de armă și muniție pe soldatul rus acuzat de masacrarea unei familii de armeni de șapte persoane, la începutul anului. Procesul de dezertare a avut loc la baza militară rusă din orașul armean Gyumri. Dar militarul rus în termen urmează a fi predat mai târziu Armeniei pentru a fi judecat pentru omucidere după legislația armeană...

Familia Avetisian a fost găsită masacrată în propria casă, în orașul Gyumri din nord-vestul Armeniei, la 12 ianuarie. Printre victime se număra un cuplu, fiica, fiul și nora lor, cu o nepoțică de doi ani. Nepotul de 6 luni a murit la spital din cauza rănilor cu șase zile mai târziu.

În ziua masacrului, soldatul de 19 ani, Valeri Permiakov era prins în apropierea graniței Armeniei cu Turcia de o unitate de grăniceri ruși, care asigură paza acestei granițe. Ar fi mărturisit că el a săvârșit masacrul, după ce fugise de la baza militară rusă 102, amplasată în Gyumri.

Soldat în termen originar din Siberia, Permiakov a compărut astăzi în fața unui tribunal militar rus la baza Gyumri, care l-a judecat pentru dezertare cu arma din dotare, furt de arme și muniții, port ilegal de armă. Valeri Permiakov și-a recunoscut vina de a fi dezertat înarmat.

O mulțime mare de oameni la înmormântarea unei familii armene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Înregistrările video permise la începutul audierilor îl înfățișează pe inculpat într-o cușcă de sticlă, răspunzând întrebărilor fără emoție, cu voce calmă.

După procesul la tribunalul militar rus, Permiakov urmează a fi predat autorităților armene care îl vor judeca pentru masacrarea familiei Avetisian.

Cauzele acestei crime rămân neclare. Însă potrivit agenției ruse RIA Novosti, Permiakov, care petrecuse la baza de la Gyumri mai puțin de două luni până la incident, a declarat la tribunalul militar că obosise de armată și a intrat în casa familiei armene cu intenția să fure bani de drum înapoi în Rusia.

La proces au fost de față aproximativ 20 de jurnaliști, rude ale victimelor și alți localnici. Rita Petrosian, sora tatălui ucis, le-a spus jurnaliștilor că rudele s-au pregătit psihologic în ultimele două zile pentru a da ochii pentru prima dată cu presupusul făptaș, în sala de judecată.

Masacrul de iarna trecută a declanșat o serie de proteste uneori violente la Gyumri și Erevan, mai ales după anunțul inițial al autorităților ruse că nu-l vor preda pe bănuit pentru a fi judecat în Armenia.

Controversele au durat luni de zile, iar Rusia a cedat încetul cu încetul, pe fundalul protestelor. A acceptat mai întâi ca Permiakov să fie judecat pe teritoriu armean, dar conform legilor rusești.

Însă când predarea militarului rus a ajuns pe lista de revendicări a unui protest mult mai amplu la Erevan, cauzat de scumpirea curentului furnizat de rețelele electrice aflate în proprietate rusă, Rusia a anunțat subit că îl va transfera în jurisdicția armeană.

Observatorii cred că este o încercare a Rusiei să-și îmbunătățească imaginea în mica țară sud-caucaziană, care a rămas singura ei aliată într-o regiune strategică, la granița cu Turcia, Iranul și Marea Caspică.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG