Linkuri accesibilitate

NATO și Rusia se pregătesc de război, avertizează un think tank


Un avion de luptă Suhoi Su-27 în zbor în spațiul aerian al statelor baltice
Un avion de luptă Suhoi Su-27 în zbor în spațiul aerian al statelor baltice

„Istoria e plină de exemple de lideri care cred că pot controla evenimentele, însă evenimentele urmează întotdeauna propria lor dinamică,” (Ian Kearns, director ELN).

NATO și Rusia se îndreaptă spre un război autentic, avertizează un think tank, un centru de studii specializat în chestiuni strategice: European Leadership Network (ELN).

In studiul său publicat astăzi cu titlul „Pregătiri pentru ce e mai rău: Imping oare manevrele militare ale Rusiei și NATO Europa spre război?" (“Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely?“), ELN atrage atenția asupra riscului provocării pus de manevrele militare din ce în ce mai masive lansate de ambele părți.

De altfel, raportul merge și mai departe, iar una din concluzii este extrem de brutală: „Rusia se pregătește de război cu NATO, iar NATO se pregătește de război cu Rusia”.

Studiul analizeazã douã mari seturi de manevre militare: manevrele militare rusești din luna martie au reunit astfel 80.000 de militari, in vreme ce exercțiile NATO din iunie, de pe flancul de est al Alianței, au reunit 15.000 militari din 19 țări membre și 3 țări partenere.

Bazat la Londra, European Leadership Network e unul din cele mai serioase centre de expertiză de tip think-tank in chestiunile militare si strategice, find compus din experți militari si foști ministri ai apararii si de externe. E vorba de același grup de experți care anul trecut, și din nou la începutul acestui an, au avertizat in legătura cu riscul uriaș pus de multiplele incidente aeriene care continuă să implice avioane militare rusești și ale țărilor din NATO, în special deasupra Mării Baltice.

Și în prezentul raport se estimează că întețirea manevrelor, amploarea lor și apropierea din ce în ce mai mult a dispozitivelor militare ale celor două părți pot declanșa “primejdioase incidente”.

In anul scurs de la anexarea Crimeei, NATO a pus astfel la punct aproximativ 270 de manevre militare, însă numărul manevrelor în Rusia a atins 4.000.

Raportul experților recomanda Alianței mai multă prudență si o diminuare a amplorii manevrelor.

„Istoria e plină de exemple de lideri care cred că pot controla evenimentele, însă evenimentele urmează întotdeauna propria lor dinamică,” spune Ian Kearns, directorul ELN și unul din autorii studiului.

Raportul definește si potențialele slabiciuni geo-strategice ale celor doua tabere: pentru NATO, partea cea mai vulnerabilă e reprezentată de Polonia și țările baltice, în vreme ce pentru Rusia punctele militare slabe sunt mai numeroase, incluzând Crimeea, Arctica și toată regiunea de frontieră cu Estonia și Letonia.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG