Linkuri accesibilitate

Prima dezbatere publică republicană în campania pentru alergerile prezidențiale americane din 2016


Unul dintre candidații republicani, omul de afaceri Donald Trump
Unul dintre candidații republicani, omul de afaceri Donald Trump

Analiști de la postul de televiziune CNN, care va organiza în septembrie următoarea dezbatere, cred că învingător ar fi guvernatorul statului Ohio, John Kasich.

Joi seară s-a desfasurat prima dezbatere republicană a alegerilor prezidentiale americane. Cîteva prime concluzii în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Dezbaterea a avut doua segmente. De la ora 5 dupa amiaza pe scena s-au aflat candidatii republicani clasati in sondaje pe locurile 11 pina la 17. Din acel grup, analisti politici cred ca s-a desprins Carly Fiorina, fosta lidera a firmei Hewlett Packard, devenita acum candidata la presedintie. A urmat, in cursul serii, dezbaterea celor zece care conduc in sondaje. Intre acestia omul de afaceri Donald Trump, care pina la dezbatere conducea la mare distanta in sondaje.

Incoltit cu intrebari dintre cele mai delicate de catre moderatorii FOX News, Trump s-a descurcat cu greu si impresia generala este ca ar putea sa piarda teren. Moderatorii au parut sa-l țintească in mod special, asta si pe fondul impresiei ca prezența sa in cursa deraiază parcursul republican, intr-o directie imprevizibila.

La inceputul dezbaterii moderatorii au cerut candidatilor sa promita ca daca vor pierde preliminariile nu vor candida la generale ca independenti. Singurul candidat care a refuzat sa o faca a fost Trump. Or, se stie ca primul presedinte Bush a pierdut alegerile in 1992 in fata lui Bil Clinton, pentru ca Ross Perot a candidat ca independent si i-a permis lui Clinton sa cistige cu mai putin de 50% din voturi. Or, Donald Trump prezinta acest pericol pentru republicani.

In privinta invingatorului dezbaterii parerile sint impartite. Analisti la postul de televiziune CNN, care va organiza in septembrie urmatoarea dezbatere, cred ca invingator este guvernatorul statului Ohio, John Kasich, cu un mesaj moderat, care imbina principiile economiei de piata cu compasiune pentru cei nevoiasi, o viziune a unitatii.

La FOX, interpretarea a fost complet diferita, Kasich nefiind mentionat in comentarii aproape deloc. Acolo, protagonistii sint la dreapta spectrului politic, politicieni ca senatorul Ted Cruz, fostul guvernator al statului Arkansas, Mike Huckabee sau senatorul de Florida, Marco Rubio. Jeb Bush care este favoritul partidului si are si cei mai multi bani pina in prezent pentru campanie a avut o evolutie buna, dar fără stralucire. Urmatoarea dezbatere, in septembrie.

XS
SM
MD
LG