Linkuri accesibilitate

Alexandru Bibic: „Internetul este şi un virus pentru copii, i-a acaparat totalmente şi-i abate de la viaţa normală”


O discuție despre plusurile și minusurile Internetului și studiul informaticii în școală cu un profesor de la Liceul „Vasile Pârvan” din Gotești, r. Cantemir.

Invitatul Europei Libere la „Dis de Dimineaţă” este Alexandru Bibic, profesor de fizică şi informatică la Liceul Vasile Parvan din satul Goteşti, raionul Cantemir, prima localitate din raion conectată la Wi-Fi - reţeaua de Internet fără fir - şi una din puţinele care utilizează în procesul de invățămînt aşa numitele table interactive. Iniţiativa locală, spune Alexandru Bibic, poate acoperi multe lipsuri:

Alexandru Bibic: „Am organizat, am cumpărat un modem wi-fi, am tras cabluri, am conectat modemul şi am dat acces liber, wi-fi free, în toată instituţia, dar care prinde şi în afara ei.”

Europa Liberă: Nu sunt acum elevi să-i întreb ce părere au, dar, cu siguranță, Dvs. ştiţi.

Alexandru Bibic: „Elevii, desigur, au fost foarte bucuroşi. Dar avem acum mica problemă că uneori elevii sunt sustrași de wi-fi la ore. Cei mai mari, liceenii folosesc internetul pentru că le trebuie pentru ore, cei din clasele gimnaziale pentru Odnoklassniki, Facebook.”

Europa Liberă: În ziua de azi, deja e o necesitate. Ce este internetul, azi?

Alexandru Bibic: „Internetul este şi un virus pentru copii. I-a acaparat totalmente şi-i abat de la viaţa normală. Pentru un studiu corect, ca să dobândeşti nişte capacităţi, abilităţi europene, mondiale, ca un copil să fie multilateral dezvoltat desigur că are nevoie de acces la internet. Când am iniţiat proiectul meu era doar wi-fi, apoi am creat două laboratoare de informatică. Ulterior calculatoarele le-am repartizat prin cabinete la profesori.

La momentul de faţă toată instituţia noastră este conectată la internet, am creat şi un blog educaţional. Acum lucrez la o platformă educaţională prin care fiecare profesor să poată să comunice cu serverul, pe care vor fi plasate toate orele, iar elevii să aibă acces la el şi de la domiciliu. Anul acesta am încercat cu blogul educaţional. A mers foarte bine.”

Europa Liberă: Ce presupunea acest blog?

Alexandru Bibic: „Sunt compartimente pentru fiecare obiecte. Avem şi laborator virtual. Eu, de exemplu, la fizică am ore de laborator reale şi virtuale. Cele virtuale elevii le pot efectua la domiciliu şi îmi aduc doar rezultatele.”

Europa Liberă: Care au fost beneficiile acestui blog, în scurta perioadă cât l-aţi testat?

Alexandru Bibic: „Tehnologiile moderne sunt atracţia elevilor acum. Trebuie să fim în pas cu ele. Elevii au fost atrași, cointeresați de această metodă. Le-am propus câteva proiecte. Ei au intrat pe internet, le-au realizat şi au venit cu un răspuns, mi-au prezentat proiectele finisate. Am câştigat din timp. Nu am stat suplimentar la ore să lămuresc elevilor. Elevul cointeresat are acces direct la internet acasă, a deschis, a ales proiectul care doreşte şi a venit cu rezultatele.”

Europa Liberă: Profesorii s-au conformat? Tinerii, totuşi, mai uşor asimilează noile tehnologii. Care a fost reacţia profesorilor?

Alexandru Bibic: „Cu profesorii a fost la început mai greu pentru că nu au fost pregătiţi. Am organizat cursuri. Stăteam după ore cu profesorii. I-am învăţat să utilizeze calculatorul. Am început de la Word, Excel, Power Point. Ulterior am început să învăţăm utilizarea corectă a internetului, poşta electronică. După nişte proiecte la care a participat instituţia am procurat table interactive.”

Europa Liberă: Ce înseamnă tablă interactivă?

Alexandru Bibic: „O tablă care îţi deschide larg lumea. E un mare ajutor atât pentru profesor, cât şi pentru elevi.”

Europa Liberă: Când am terminat eu şcoala erau table pe care se scria cu creta ...

Alexandru Bibic: „Astăzi deja este o bucată de tablă care este conectată la calculator. Nu se mai foloseşte creta sau carioca. Avem simbolic un stilou de plastic, dar elevul dacă doreşte poate să vină să lucreze cu degetul, adică să mişte tot ce este pe tablă proiectat, totul este interactiv. Dacă a greşit ceva elevul poate să acceseze internetul să vadă, de exemplu, la fizică, despre un savant, despre sistemul solar. La matematică, poţi să vezi figura geometrică în 3D, să o roteşti să vezi ce înseamnă un cilindru, o secţiune de cilindru. La biologie, elevii au posibilitatea să vadă corpul uman, ce se petrece în interiorul lui, ce înseamnă inima, cum funcţionează ea.”

Europa Liberă: În 3D?

Alexandru Bibic: „Da, în 3D. La noi proiectoarele sunt în 3D, avem ochelari speciali. Când e nevoie conectăm ochelarii şi elevii văd în 3D.”

Europa Liberă: La ore ca la cinematograf.

Alexandru Bibic: „Da. Tabla interactivă este un mare ajutor pentru că lecţia devine mult mai interesantă, elevul este captat. În raionul Cantemir instituţia noastră este pionerul care promovează cultura internetului şi accesul liber în orice moment şi la ore, şi la pauză, şi după ore.”

Europa Liberă: Acum deja se vorbeşte despre o cultură a internetului. Cum o dezvoltăm?

Alexandru Bibic: „Păcat că după curicula noastră informatica se predă începând din clasa a 7-a. Ar fi de dorit să înceapă din clasa a doua, chiar din întâia. Abia în clasa a 7-a avem câteva ore în care explicăm elevilor ce înseamnă Internetul, ce pericole şi beneficii are, şi cum să-l utilizeze corect. Le explicăm ce înseamnă o reţea de socializare, ce se întâmplă dacă încarci o poză acolo, dacă dai un LIKE. Am doar două ore la dispoziţie, dar încerc şi extra să le explic aceste lucruri. ”

Europa Liberă: Cam târziu, ei fiind cu suzete în gură deja ţin tablete în mâini?

Alexandru Bibic: „Despre asta vă spuneam. Şcoala noastră participă acum la proiectul curicula modernizată la informatică şi am ridicat întrebarea că informatica este oră opţională, dar când va fi introdusă în orar ca obiect obligatoriu. Insist să se înceapă chiar din clasa întâia să se lămurească ce înseamnă planșetă, ce înseamnă calculator, ce înseamnă Internet, care sunt plusurile, minusurile, inclusiv a telefonului mobil. Studiind undele electromagnetice în clasa a noua elevii ajung să înţeleagă că nu e bine să porţi mobilul cu tine nici în buzunar, nici lângă inimă, nici la brâu.”

Europa Liberă: Unde îl purtăm?

Alexandru Bibic: „În geantă, mai departe de corpul uman. Sperăm că modificările propuse în strategia 20/20 vor fi prelungite de Ministerul Educaţiei şi vom ajunge să avem o cultură a internetului, o cultură în educaţie mai europeană, mai corectă.”

XS
SM
MD
LG