Linkuri accesibilitate

Dorin Dușceac: „Politica trebuie să fie morală şi moralitatea trebuie să fie prezentă în lumea politică”


Un interviu despre problemele Moldovei și Diasporă cu fostul viceministru al Mediului.

Dorin Dușceac, fost viceministru al Mediului, care a deconspirat mai multe ilegalități în domeniu, sugerează că actuala guvernare mimează lupta împotriva corupției, iar ca reprezentant activ al Diasporei crede că plecarea la muncă în străinătate va continua.

Europa Liberă: Se credea că exodul va fi stopat. Deocamdată, se atestă că tot mai mulţi moldoveni rămaşi acasă vor să ia şi ei drumul pribegiei. De ce nu se stopează acest exod?

Dorin Dușceac: „Aveţi dreptate atunci când spuneţi că exodul nu s-a stopat. Nici măcar nu s-a încetinit în ultimii ani. Se întâmplă acest lucru fiindcă suntem faţă în faţă cu un nou fenomen, care este reintegrarea familiilor. Adică oamenii care au plecat, care au emigrat acum 10-15 ani, de fapt, îşi reunesc familiile odată ajunşi, instalaţi definitiv acolo, în afara Republicii Moldova, în Italia, Franţa, Germania şi alte ţări.”

Europa Liberă: Nu vorbesc de cei care au pe cineva deja aflat la muncă peste hotare, vorbesc de familii tinere, care spun că nu au cum să se descurce în R. Moldova. Fie că nu au loc de muncă, fie că salariul este foarte mic şi nu-şi acoperă măcar necesităţile. Şi din acest motiv, ar fi impuşi, nevoiţi să abandoneze Moldova.

Dorin Dușceac: „Da, un alt motiv care împinge oamenii să emigreze este disperarea. Oamenii nu mai văd o soluţie propriu-zisă în Republica Moldova, oamenii şi-au pierdut încrederea în capacitatea clasei politice de a mai rezolva în mod eficient problemele cu care se confruntă.

Am ajuns la un moment în care ori se întâmplă o schimbare radicală, o schimbare fundamentală a clasei politice şi a tot ce înseamnă guvernare în Republica Moldova, ori, din păcate, trebuie să acceptăm faptul că acest exod va continua şi va aduce daune încă şi mai mari acestei ţări.

În Republica Moldova avem, de fapt, un stat care este foarte sărac. Instituţiile de stat, practic, nu au bugete de investiţii şi dezvoltare. Instituţiile de stat nu au buget pentru calificarea sau recalificarea funcţionarilor publici. Nu există aproape deloc resurse financiare care sunt alocate pentru deplasări în străinătate ale funcţionarilor publici.

Toate aceste lucruri sunt considerate a fi un lux pentru funcţionarii de la noi. Or, fără o clasă funcţionărească foarte puternică şi cu cele mai noi

De un bun nivel de profesionalism al acestei clase de funcţionari depinde funcţionarea statului...

lucruri care se întâmplă în domeniul în care activează respectivii funcţionari, noi nu putem construi un stat viabil, nu putem construi un stat puternic. Funcţionărimea este ca un pilon al oricărui stat şi anume faptul că de un bun nivel de profesionalism al acestei clase de funcţionari depinde funcţionarea statului.”

Europa Liberă: Această dezamăgire, disperare în rândul cetăţenilor Republicii Moldova pe mulţi îi face, mai degrabă, indiferenţi decât protestatari sau cei care ar putea să-şi ia soarta în mâini şi să schimbe lucrurile în bine. De ce această stare de spirit?

Dorin Dușceac: „Probabil că s-a atins un anumit nivel de saturaţie pe plan politic. Tot ceea ce înseamnă politica, aşa cum se manifestă în zilele noastre, există concomitent o voinţă foarte clară pentru o schimbare, pentru o schimbare adevărată.”

Europa Liberă: Din partea cui ar veni această voinţă?

Dorin Dușceac: „A populaţiei întregi, a persoanelor care sunt dezamăgite. Prima etapă a acestei voinţe este acea stare de moleşeală generală şi care într-adevăr poate fi resimţită astăzi în societate. Însă nu este specific pentru poporul nostru ca să se afle într-o astfel de amorţeală, într-o astfel de moleşeală mult timp. Şi atunci, la un moment dat, se va întâmpla acel fenomen în societatea noastră, care va conduce, de fapt, la o conştientizare mai bună a realităţii în care trăim şi la o identificare a soluţiilor care sunt necesare pentru ţara noastră.”

Europa Liberă: Aţi revenit în Republica Moldova după o şedere mai lungă în Franţa, acolo unde aveţi un job bun, aveţi un salariu bun. Aţi activat şi în cadrul sistemului, aţi încercat şi pe plan politic să vă afirmaţi. Până la urmă, înţeleg că nici nu aţi ridicat mâinile, dar nici succesul pe care l-aţi aşteptat nu l-aţi înregistrat.

Dorin Dușceac: „Încă nu. Urmează, totul este înainte. De fiecare dată m-am condus de anumite principii şi de anumite valori, şi eu nu pronunţ aceste cuvinte cu o doză de ironie, pentru mine chiar există principii şi chiar există valori care trebuie să fie respectate în orice societate, în orice democraţie.

Pe parcursul celor câtorva luni cât am fost în funcţia de viceministru al Mediului la Chişinău, mi-am dat seama care sunt problemele reale din sistem şi cum pot ele să fie combătute. Şi am înţeles, în acelaşi timp, faptul că lupta împotriva corupţiei nu este un lucru chiar atât de complicat. Nu este foarte greu, din momentul în care îţi doreşti cu adevărat să schimbi starea de lucruri. Cei care stimulează astăzi fenomenul corupţiei nu sunt chiar atât de puternici. Sunt puternici doar într-o singură situaţie, în situaţia în care sunt acoperiţi de indiferenţa generală, de această stare de amorţeală, de această stare de lipsă de voinţă politică pe care o vedem în jurul nostru.”

Europa Liberă: Dumneavoastră cum caracterizaţi sistemul în Republica Moldova?

Dorin Dușceac: „Sistemul în Republica Moldova este foarte complex, fiindcă mai există şi acea latură a relaţiilor interumane de care nu putem să facem abstracţie. Există foarte multe legături, relaţii, inclusiv de rudenie, care, din păcate, nu sunt utilizate în scopuri nobile, dar sunt utilizate ca mod de constrângere sau invers, ca mod de obţinere a unor beneficii în mod fraudulos.

Este vorba de o situaţie stratificată, dacă îi pot spune aşa, în care coexistenţa mai multor nivele de interacţiune între cetăţeni, atunci când

Relaţiile de rudenie conduc, într-un mod paradoxal, nu la o coagulare a societăţii, dar invers, la apariţia acelei fracturi sociale, care, până la urmă, ne dezbină...

se amestecă şi relaţiile profesionale, dar şi relaţiile personale, relaţiile de rudenie, conduc, până la urmă, într-un mod paradoxal, nu la o coagulare a societăţii, aşa cum ne-am putea aştepta, dar invers, la apariţia acelei fracturi sociale, care, până la urmă, ne dezbină, ne desparte şi ne pune pe părţi diferite ale unor baricade. Baricade, a propos, pe care le avem construite de foarte mulţi ani şi pe care nu reuşim să le demolăm, fiindcă nu reuşim să trecem peste unele complexe pe care le avem, inclusiv un anumit complex de provincialism în care ne aflăm.”

Europa Liberă: Cine are astăzi interes să schimbe lucrurile în bine în Moldova?

Dorin Dușceac: „Sunt foarte optimist în privinţa capacităţii noastre, ca societate, de a identifica persoane, personalităţi capabile să producă schimbarea cu adevărat, forţe noi care sunt, dar nu se manifestă într-un mod neapărat foarte activ întotdeauna. Dar aceste forţe care trebuie să fie stimulate, trebuie să fie readuse într-o zonă de activism civic, trebuie să fie scoase din acea zonă de confort în care se află în ultima perioadă şi să fie readuse în situaţia unui activism mai pronunţat.”

Europa Liberă: Problema unui lider naţional duce înapoi Republica Moldova?

Dorin Dușceac: „Eu nu cred în faptul că noi avem nevoie de un singur lider naţional. Noi avem nevoie de caractere. Politicul nostru are nevoie de mai multe personalităţi. Eu nu cred că este corectă această permanentă căutare a unui tătucă sau a unei personalităţi care să le acopere pe toate celelalte prin anvergura sa şi care să aducă acele soluţii miraculoase pentru problemele cu care ne confruntăm.”

Europa Liberă: Vor apărea aceste caractere în anul 2016, în primăvara anului viitor, când trebuie să fie ales şeful statului?

Dorin Dușceac: „Bineînţeles. Aceste caractere deja au apărut şi deja se manifestă şi în viitorul apropiat vom auzi din ce în ce mai mult de ele. Cred eu, sunt convins că vor interveni anumite schimbări, vor apărea anumite forţe politice noi. Nu vorbesc de una în particular, vorbesc de mai multe. Se simte în societate acea nevoie de schimbare, acea nevoie de aer proaspăt în politicul din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Forţe politice noi cu aceiaşi oameni?

Dorin Dușceac: „Forţele politice noi pot fi cu aceiaşi oameni sau cu oameni diferiţi. Ceea ce contează cu adevărat este ca să fie schimbate regulile de joc, să fie schimbate regulile care stau la baza construcţiei unui sistem.

O greşeală fundamentală comisă de către clasa politică actuală în anul 2009 a fost faptul că s-au schimbat de cele mai dese ori doar feţele, doar persoanele, nu s-au schimbat însă şi regulile de joc care stau la baza construcţiei sistemului politic. Şi astfel, a fost importat un sistem care era deja extrem de corupt şi extrem de viciat. Şi acel sistem a fost un pic modificat, dar, în linii mari, adaptat la anumite noi constrângeri.

Rezultatul îl vedem cu toţii astăzi, adică batem pasul pe loc, ne confruntăm astăzi, practic, cu aceleaşi probleme ca acum 10 sau 15 ani. Şi aceasta se va întâmpla de fiecare dată, până când nu vom înţelege că nu este suficient să schimbi doar oamenii care formează un sistem sau o parte din aceşti oameni, trebuie să schimbi şi principiile care stau la baza funcţionării acelui sistem.”

Europa Liberă: Moldova a depăşit criza politică, odată cu învestirea unui nou guvern?

Dorin Dușceac: „Nu ştiu dacă a depăşit o criză a moralităţii. Or, pentru mine politica şi moralitatea sunt indisolubile, sunt legate între ele. Politica trebuie să fie morală şi moralitatea trebuie să fie prezentă în lumea politică. Eu nu ştiu dacă instaurarea unui nou guvern a condus în realitate la o situaţie în care cetăţenii să aibă răspunsuri la o serie de

Politica trebuie să fie morală şi moralitatea trebuie să fie prezentă în lumea politică...

întrebări fundamentale, cum ar fi aceeaşi criză financiară extraordinară pe care am trăit-o cu toţii în ultimele câteva luni, cum ar fi corupţia care este şi rămâne, din păcate, a fi generalizată, corupţia care devine, de fapt, instituţionalizată, devine un tot întreg cu statul, cum ar fi lipsa de principii morale a multor-multor guvernanţi, care au un mod de viaţă mult superior veniturilor declarate. Toate aceste lucruri trebuie să găsească un răspuns. Şi societatea este în aşteptarea unui răspuns la aceste întrebări.”

XS
SM
MD
LG