Linkuri accesibilitate

A patra zi în campania „AICI e Europa Liberă”


Campania „AICI este Europa Liberă” a ajuns la Goteşti, Cantemir
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

Concluzii după popasul în localitatea Gotești, r. Cantemir.

În campania „AICI este Europa Liberă” începută la 1 august, jurnaliști și prieteni ai Europei Libere călătoresc prin Republica Moldova, din localitate în localitate, participând la întâlniri și discuții cu publicul pe teme de actualitate. Cum a decurs întâlnirea de astăzi, 6 august la Gotești, am întrebat-o ceva mai devreme la telefon pe Diana Răileanu.

Cortul Europei Libere a fost amplasat astăzi în preajma primăriei din satul Goteşti, iar spre seară am dat întâlnire localnicilor la Liceul Vasile Pârvan. Sala de festivităţi a fost arhiplină semn că oamenii sunt dornici să-şi facă auzită vocea.

Sătenii nu au ezitat la dezbaterea organizată alături de Asociaţia Presei Independente şi Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată să vorbească despre problemele care-i frământă. Iluminarea stradală, Casa de Cultură care trebuie renovată, calitatea proastă a drumurilor sunt doar câteva dintre acestea.

De asemenea, oamenii au recunoscut că din cauza lipsei locurilor de muncă o bună parte din localnici au plecat în căutarea unei bucăţi de pâine în afara ţării. Totuşi, migraţia ar avea şi o latură pozitivă spun unii – cei plecaţi ar putea aduce acasă din practicile care i-a impresionat în străinătate.

Concluzia dezbaterii organizate astăzi aş formula-o în felul următor: da, administraţia locală este responsabilă de renovarea satelor, dar fără umărul localnicilor, fără ajutorul sătenilor toată munca depusă este în zadar.

Autobuzul Europei Libere va fi vineri în satul Cenac, raionul Cimişlia, unde vom vorbi despre dispariţia tradiţiilor la sate şi ce a mai rămas din obiceiuri.

----------------

„AICI este Europa Liberă” este o campanie a postului de radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.

Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

XS
SM
MD
LG