Linkuri accesibilitate

„BNM este singurul organ de stat responsabil de stabilitatea sistemului financiar!”


Scandalul bancar și duelul Dorin Drăguțanu-Iurie Leancă.

După anunțul de ieri că Banca Națională vrea lichidarea celor trei bănci „cu probleme” au început să iasă la iveală, în fierbințeala discuțiilor, amănunte noi, mai mult sau mai puțin verificabile, despre istoria devalizării instituțiilor financiare.

Într-o conferinţă de presă ţinută la o zi de la anunţarea viitoarei lichidări, guvernatorului BNM i s-a cerut să explice de ce nu a anunţat retragerea licenţelor celor trei bănci devalizate mult mai devreme, dacă tot era convins că aceasta este soluţia.

Întrebarea pornea de la părerea mai multor economişti că dacă se făcea mai devreme, costurile ar fi fost mai mici, iar ezitarea BNM ar putea fi înţeleasă exclusiv ca semn de „dependenţă politică”.

Întreg răspunsul guvernatorului a fost îndreptat împotriva guvernelor Leancă şi Gaburici.

Independenţa BNM ar fi o iluzie, a sugerat guvernatorul. De fapt, Banca centrală este un fel de „ostatecă” a guvernului, mai spune Drăguţanu.

Sub conducerea lui Leancă, bunăoară, cabinetul nu ar fi permis BNM să pună sub administrare specială băncile. Dacă BNM o făcea fără garanţia guvernului, cele trei ar fi falimentat a două zi, ceea ce ar fi fost o catastrofă în condiţiile în care ocupau încă poziţii dominante pe piaţa de depozite.

Dorin Drăguțanu
Dorin Drăguțanu

Guvernatorul Drăguţanu a mai sugerat existenţa unei legături strânse la acel moment între Leancă şi Ilan Şor, principalul suspect din dosarul devalizării băncilor, care între timp a câştigat un mandat de primar în oraşul Orhei, iar odată cu asta ancheta în privinţa sa pare să fi îngheţat:

„Cu premierul Leancă, în cadrul Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară, încă din 2013 am discutat deschis despre riscurile care apăreau în sistemul bancar.

Am informat şi preşedinţia, în timpul la câteva şedinţe ale Consiliului Suprem de Securitate, despre problemele din sectorul bancar, despre spălările de bani, plasamentele din Federaţia Rusă.

În 2013-2014, au fost cel puţin 7 misiuni impornate ale BM şi FMI. În fiecare, eu personal am participat la întâlniri în care lui Leancă i se spunea clar că situaţia se agravează şi că, dacă nu oferă suport BNM, costurile vor fi mult mai mari.

La una din aceste şedinţe un expert i-a spus dlui Leancă: „Chiar Dvs. nu înţelegeţi că ţara este prădată?”

Şi acum dl. Leancă spune că BNM nu şi-a făcut treaba? Să spună mai bine câte ori a discutat cu dl Şor în acea perioadă şi câte poveşti a ascultat de la el despre acele plasamente în Federaţia Rusă.”

Spusele guvernatorului l-au făcut pe Iurie Leancă să reacţioneze într-un mod în care nu prea a făcut-o până acum:

Iurie Leancă
Iurie Leancă

„Am obosit de acest fel de a face politică în Republica Moldova. În loc să facem o analiză riguroasă care instituţii au falimentat băncile, din motive obiective sau că au fost implicate în scheme murdare, în loc să sancţionăm conducătorii acestor instituţii, facem uz de aceste acuzaţii ieftine şi nefondate. Doar BNM, în orice stat, dispune de toate instrumentele, de toate capacităţile de a verifica şi a constata problema, în perioada timpurile, nu când lucrurile explodează.

Dacă s-a spus că s-a furat din BEM din 2007, vreau să ştiu ce a făcut BNM pentru a preveni degenerarea lucrurilor? Unde a fost BNM? Ce îi mai lipseşte?

Niciodată guvernatorul nu a cerut retragerea licenţelor. Venea doar şi se lamenta. Este responsabilitatea exclusivă a BNM şi nu are nevoie de avizul nimănui.

Domnul guvernator, decât să reactioneze la telefoanele politicienilor, bănuiesc, mai bine ar fi dat dovadă de maturitate. Sunt convins că dacă nu-şi va da demisia, ceea ce ar fi un gest de bun simţ din partea lui, nu vom putea să investigăm şi nici să corectăm greşelile de sistemul bancar.”

Fostul premier Iurie Leancă, perceput totuşi de o parte din observatori ca un prim-ministru slab, care nu s-a opus cu suficientă vigoare acestui final dezastruos al episodului bancar, nu este singurul care ar fi cerut demisia guvernatorului.

Ion Sturza
Ion Sturza

Vocea cea mai ascuţit critică aparţine fostului premier Ion Sturza, care a spus azi într-un comentariu că Banca Națională e răspunzătoare pentru „trecerea a 2/3 dintre activele băncilor moldovenești sub controlul unor persoane obscure din Federația Rusă, care au acționat ulterior concertat și au devalizat sistemul bancar”, dar şi pentru cele „20 de miliarde de dolari ale mafiei ruse” despre care presa a scris că ar fi fost spălate prin sistemul bancar moldovenesc.

„BNM este singurul organ de stat responsabil de stabilitatea sistemului financiar, singurul regulator și controlor. Citiți legea despre Banca Națională. Să-și asume responsabilitatea!”, a spus fostul premier, acompaniat şi de alţi comentatori din mediile de informare moldoveneşti.

Previous Next

XS
SM
MD
LG