Linkuri accesibilitate

Supercupele resping superfavoriții


Bayern pierde pentru a treia oară consecutiv finala Supercupei Germaniei.

Sezonul s-a deschis cu două finale de Supercupă, mai întîi în Germania și, apoi, în Anglia. Finala Supercupei Germaniei nu promitea mult. Bayern Munchen, cîștigătoarea campionatului, pornea clar favorită în fața lui Wolfsburg, cîștigătoarea Cupei, dar o echipă mică, fără prea multe nume notabile în lot. Finala a confirmat așteptările, pînă în ultimul minut. Bayern a dominat prima repriză și a deschis scorul în minutul 50, cu un gol ușor confuz dar meritat. După golul lui Robben, Wolfsburg a forțat și a avut cîteva ocazii bune, parate de internaționalul Neuer. În ultimul minut de joc, la o combinație simplă și directă pornită de la centru, belgianul De Bruyne a plecat pe aripa drepată, a forțat pînă la linia de fund, a centrat și danezul Bentdner a înscris superb, din viteză, cu o deviere de mare finețe.

Conform regulii stabilite anterior nu s-au jucat prelungiri și s-a trecut direct la penalty-uri. Alonso a executat nesigur și portraul lui Wolsfburg, plecat în direcție greșită, a reușit, totuși, să respingă cu piciorul. Penalty-ul decisiv a fost executat de Bendtner care a trimis cu sînge rece sub bară și a adus victoria lui Wolfsburg. Bayern pierde pentru a treia oară consecutiv finala Supercupei Germaniei și e notabil că Wolsburg joacă un fotbal asemănător cu stilul Borussiei Dortmund, echipa care a învins Bayern în două finale anteriaore. La fel ca Borussia, Wolfsburg e o echipă care joacă pe contre extrem de rapide, purtate pe pase în adîncime, urmărite de un front de atac în sprint colectiv. După a treia finală pierdută în fața acestui sistem de joc, e clar că Bayern are o linie de fund statică și nu se simte bine în fața echipleor ultramobile. Nu e singura problemă. Stilul impus de Guardiola e prea elaborat pentru Bayern care are instincte mult mai simple. Absența lui Schweinsteiger, plecat la Manchester United, a fost vizibilă la mijloc, unde Bayern n-a reușit să impună controlul.

La Londra, pe Wembley, Supercupa Angliei s-a încheiat cu un meci de mare atracție. Arsenal și Chelsea, cele două mari puteri londoneze, au început un duel care va continua, sigur, pe toată durata noului sezon. În poziție de favorită și cu un bilanț foarte bun în meciurile cu Arsenal, Chelsea a pornit bine și a făcut jocul în primele 20 de minute. Arsenal a dat impresia unei echipe depășite, dar asta doar pentru că a acceptat dominația adversă, în așteptarea contrelor pentru care e temută. În minutul 25, o contră plecată de la Walcott l-a pus în cursă pe Oxley-Chamberlain care a driblat pe interior și a înscris admirabil cu un șut sub bară. Chelsea a continuat dominația teritorială și demonstrat, mai departe, că nu reușește faza decisivă. Arsenal a făcut același joc tactic excelent și a scăpat de încă două ori pe contre, ratînd cu ușurință goluri ca și făcute. Arsenal a cîștigat și a lăsat impresia unei echipe care a învățat, în sfîrșit, un fotbal realist și a scăpat de un romantism ofensiv foarte spectaculos dar mereu perdant. Chelsea rămîne impresionantă în cîmp dar fără Costa, accidentat, nu are soluții de gol. Antrenorul Mourinho l-a adus tocmai din acest motiv pe Falcao dar, la prima încercare, experimentul n-a reușit.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG