Linkuri accesibilitate

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank vor fi lichidate „ordonat” în decurs de două luni


Dorin Drăguţanu
Dorin Drăguţanu

Guvernatorul Băncii Naționale a asigurat că nici un deponent la băncile în curs de lichidare, nu-și va pierde banii.

Cele trei bănci devalizate la sfârșitul lui 2014 – Banca de Economii, Banca Socială Şi Unibank - vor fi lichidate în decurs de două luni în trei etape, în care Poşta Moldovei va prelua de la BEM operaţiunile de plată a pensiilor şi altor plăţi sociale, iar alte bănci, numele cărora nu se precizează încă, vor prelua în jur de 2 milioane de conturi bancare existente pînă acum în cele trei.

Anunţul a fost făcut mercuri de guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, şi premierul Valeriu Streleţ, după o şedinţă a Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară în care cei doi au convenit asupra unui memorandum de înţelegere privind „lichidarea ordonată” a celor trei instituţii bancare care să asigure, aşa cum au anunţat demnitarii, „securitatea tuturor depozitelor” din ele.

Guvernatorul spune că creditele de urgenţă de aproape 15 miliarde de lei care au fost oferite până acum, în secret, băncilor devalizate de guvernele Leancă şi Gaburici, vor fi suficiente pentru acoperirea cheltuielilor şi că menţinerea băncilor ar fi costat cu cel puţin 4,5 miliarde mai mult.

Se așteaptă să fie concediați în jur de trei mii de angajaţi.

Iată ce spune premierul Valeriu Streleţ despre soarta acţionarilor celor trei:

„Până aceste bănci nu se achită cu principalul creditor care este statul, alţi pretendenţi din rândul acţionarilor nu vor fi validaţi ca creditori. Activele care vor fi recuperate să dea Domnul să fie suficiente pentru a se achita cu statul”.

După o şedinţă de trei ore, miercuri dimineaţă, în Consiliului Suprem de Securitate convocat de Nicolae Timofti, guvernatorul BNM a recunoscut prima dată că a propus lichidarea băncilor încă în luna martie:

„Eu optez pentru lichidare, din momentul în care am intrat în bănci cu administrare specială. Aceste bănci nu sunt viabile din punct de vedere financiar, nu au sisteme informaţionale viabile, clienţii din ele au plecat, aşa că sunt bănci zombi şi trebuie închise.”

Criticilor care spun că dacă BNM ar fi acţionat mult mai devreme toată operaţiunea ar fi fost mult mai ieftină, guvernatorul le răspunde că a avut nevoie de timp ca să obţină garanţia guvernului pentru infuziile de bani fără de care băncile ar fi dat faliment şi ar fi pus sub pericol securitatea depozitelor, dar şi a sistemului bancar în întregime.

În acelaşi timp, experţii care vorbesc despre criza multiplă în care ar fi ajuns Moldova din cauza „furtului bancar” spun că este nevoie de paşi mult mai hotărâţi, în primul rând pentru investigarea implicării factorilor de decizie în frauda estimată la 450 de milioane de euro, dar şi pentru asanarea sectorului prin interzicerea accesului off-shore-urilor la proprietatea în bănci, consolidarea independenţei BNM şi investigarea structurii de acţionariat a tuturor băncilor moldoveneşti. O publicaţie de la Chişinău a scris astăzi dimineaţă că două din celelalte trei bănci plasate sub administrare specială de BNM - Agroindbank şi Moldindconbank - vor fi supuse unui audit extern în timpul apropiat, fiind selectaţi deja şi auditorii, pentru a se vedea dacă nu au probleme similare celor lichidate. Guvernatorul BNM nu confirmă deocamdată această informaţie.

Aşa cum scrie presa însă auditul ar fi fost cerut de Banca Mondială, care a stopat la începutul verii finanţarea Republicii Moldova până ce se va asigura că aceasta ia acţiuni hotărâte pentru asanarea sistemului bancar. Premierul Streleţ, care încearcă să obţină un acord cu FMI necesar pentru restabilirea finanţărilor externe, a avut în ajun o întâlnire cu reprezentantul Băncii Mondiale, director de țară pentru Moldova, Alex Kremer.

Previous Next

XS
SM
MD
LG