Linkuri accesibilitate

Spinoasa problemă a creșterii (sau nu?) a prețului la gaze naturale în R.Moldova


©Shutterstock.
©Shutterstock.

ANRE a scumpit gazele exact în ziua când Gazprom le-a ieftinit. Ce face Parlamentul?

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică spune că nu a planificat deocamdată revizuirea noilor tarife la gazele naturale. ANRE spune că majorarea lor cu 15 % s-a făcut pentru a le ajusta la cursul de schimb al dolarului. Dar în ziua când majorarea a intrat în vigoare, anume vinerea trecută, furnizorul rus Gazprom a anunțat că ieftinește gazele. Premierul Valeriu Streleț și spicherul Andrian Candu s-au pronunțat imediat pentru reajustarea tarifelor, de data aceasta în jos, însă Diana Răileanu a aflat de la ANRE că nu s-a făcut vreun demers oficial.

Înainte de a pleca în vacanță, președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat presei că ar putea cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să instituie un moratoriu pe aplicarea noilor tarife majorate la gazele naturale. Spicherul parlamentului a intervenit în scurt timp după intrarea în vigoare a noilor tarife, ziua în care, de altfel, Gazprom-ul anunțase ieftinirea livrărilor. De la finele săptămânii trecute, în pofida reducerilor operate de furnizorul rus, consumatorii din Republica Moldova vor trebui sa plătească cu peste 15 la sută mai mult pentru metrul cub de gaze naturale.

Pentru a clarifica această nepotrivire, Andrian Candu a declarat că legislativul ar avea câteva posibile pârghii: cererea de aplicare a unui moratoriu până se va realiza un audit extern pentru a vedea cât de justificată a fost majorarea prețului la gaze; sau atacarea în instanță a deciziei luate de ANRE. Candu nu a menţionat însă când Parlamentul, ieşit deja în vacanţă, va face uz de aceste pârghii.

Directorul Agenției, Sergiu Ciobanu, a evitat să comenteze declarația spicher-ului, menționând doar că până astăzi nu a primit nici un demers din partea Legislativului: Dumnealui e președinte al Parlamentului, ei sunt actori politici, noi nu comentăm declarațiile actorilor politici sub nicio formă”.

Europa Liberă: Puteți să ne spuneți măcar dacă ați primit vreo cerere sau nu?

Sergiu Ciobanu: „Nu a parvenit nimic”.

Politeţea administraţiei ANRE care refuză să comenteze declaraţiile spicher-ului Parlamentului ar putea fi înţeleasă, cred mai mulţi analişti economici, or, agenţia este un regulator energetic independent, nesupus politic, chiar dacă Andrian Candu s-a exprimat ca ANRE ar fi subordonată parlamentului.

Expertul Sergiu Tofilat, spune că o eventuală contestare a majorării tarifului la gazele naturale nu ar fi lipsită de temei. Decizia s-ar fi luat în condiţii netransparente şi fără justificări clare din partea ANRE:

„Tariful vine să acopere achiziţia gazului, cheltuielile curente ale operatorilor, aici sunt incluse salariile, cheltuielile de mentenanță a rețelelor şi o mică rată de profit. Întrebarea este cât de transparent au fost revizuite fiecare componentă a tarifului? (…) Dacă vorbim de cheltuieli: trebuie să existe rapoarte de control, de audit a cheltuielilor incluse în tarif pe care noi le plătim şi care sunt la dispoziţia operatorilor, dar noi nu cunoaştem cât de eficient sunt făcute aceste cheltuieli de operatori. În concluzie: tariful pe care noi îl stabilim nu ia în consideraţie toţi factorii şi nu avem un tarif echitabil”.

Reprezentanţii Parlamentului ar trebui să-si domolească însă criticile la adresa ANRE, crede Sergiu Tofilat, şi asta pentru că o parte din vină pentru creşterea preţului la gaze ar reveni tocmai deputaţilor. Expertul face trimitere la amendamentul adoptat în vara anului trecut de Legislativ la Legea privind gazele naturale. Amendamentul, la propunerea deputatului liberal-democrat de atunci Simion Furdui, a exclus din lege reglementarea tranzitului de gaze, în consecinţă, tariful pentru transportul gazelor naturale a crescut de mai multe ori. Aceste cheltuieli, spune Sergiu Tofilat, au fost puse pe seama consumatorilor:

„Toate cheltuielile legate de tranzitul gazului, deci, cheltuile de transport prin reţelele moldoveneşti sunt achitate deja de consumatori şi nu de Gazprom. Deci, acest amendament a pus pe spatele nostru cheltuieli în sumă de peste 300 de milioane de lei şi numai această modificare a legii a generat o creştere a tarifului cu 5 %. În situaţia în care suntem noi azi vedem că toate pietrele cad în capul ANRE şi asta nu este tocmai corect, pentru că ANRE răspunde doar de o parte a tarifului pe care noi îl achităm astăzi”.

În concluzie, spune Sergiu Tofilat, ar exista destule motive pentru revenirea la vechile preţuri a gazelor naturale. Mingea, conchide expertul, ar fi acum nu doar în terenul ANRE, dar şi în cea a Legislativului. Între timp, majorările operate la la gaze şi energia electrică au fost criticate cu duritate, inclusiv de sute de participanţi la proteste stradale, care, judecând după pronosticurile politicienilor, vor lua amploare spre toamnă, când scumpirea resurselor energetice va avea efectul domino, adică va urma un lanţ de scumpiri, unele perfect justificate, altele doar având-o drept pretext. De altfel, întreprinderea de panificaţie Franzeluţa a anunţat că nu exclude o majorare a preţului la pâine cât de curând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG