Linkuri accesibilitate

„Aici, ca și în multe părți, oamenii așteaptă ca altcineva să le rezolve problemele...”


Cu Eugenia Pogor și Adrian Ianovici despre primele dezbateri din cadrul Campaniei „AICI e Europa Liberă”.

Primele două popasuri ale caravanei postului nostru de radio... „AICI este Europa Liberă!”- au spus pe viu, la faţa locului, jurnaliştii, experţii şi partenerii noştri în debutul campaniei ce va dura de-a lungul acestei luni.Ce-i frământă pe localnici, ce speranţe nutresc, ce aşteptări şi ce şi-ar dori să facă pentru a se bucura de o viaţă mai bună pentru comunităţile lor?

Eugenia Pogor cu o localnică din Sculeni
Eugenia Pogor cu o localnică din Sculeni

Aflăm de la jurnaliştii Europei Libere, Adrian Ianovici şi Eugenia Pogor, care au organizat întâlnirile noastre cu localnicii din Sărata Galbenă, Hânceşti, şi Sculeni, Ungheni.

Europa Liberă: Ce așteptați la modul real să se schimbe în aceste localități după ce, iată, au fost vizitate de Europa Liberă, după ce s-au pus în discuție problemele care există în aceste sate și, într-un fel, s-au căutat soluții?

Adrian Ianovici: „În primul rând, ceea ce noi vrem să obținem și ceea ce am văzut că deja a început să se schimbe e că oamenii au înțeles de fapt că de aici, de la Chișinău, mai există interes pentru ceea ce se întâmplă acolo, în localități. Și oamenii erau chiar surprinși de faptul că în sfârșit, după foarte mulți ani, vin oameni care se interesează de soarta lor.

Cum glumea cineva din Sărata Galbenă, spunând că de fiecare dată când are loc un cutremur, se anunță câte grade s-au resimțit în Chișinău, dar nimeni nu spune câte grade s-au resimțit acolo, la ei. Și ei se bucură de faptul că noi mergem acolo și vorbim despre ce se întâmplă la ei.”

Europa Liberă: Am văzut în relatările colegilor noștri despre Sărata Galbenă spunându-se că este o localitate model. Chiar așa este, au mai rămas probleme nerezolvate acolo? Care ar fi cele mai importante?

Adrian Ianovici: „Sigur că nu poate exista probabil în Moldova o localitate fără de probleme. Într-adevăr, când vii în treacăt la Sărata Galbenă, vezi o localitate frumoasă, model chiar, în care există un drum, în care există apeduct, în care există multe trei stadioane. Ceea ce e frumos.

Una din problemele, de exemplu, pe care le-a enunțat un om la microfonul Europei Libere acolo, la dezbaterea noastră, a fost cea a lacurilor privatizate. Zicea că pur și simplu voia să meargă cu undița la pescuit și nu avea unde, pentru că toate lacurile sunt date în arendă. Și asta, iarăși, este o problemă comună pentru foarte multe localități din țară. Ei bine, oamenii ăștia au, spre deosebire de alte sate, un lac pe care vor să-l amenajeze acum și primarul a promis în cadrul dezbaterilor că o să le permită oamenilor din localitate să meargă fără plată să pescuiască acolo. Dar probleme de genul acesta pentru un sat de fapt sunt comune pentru foarte multe localități.”

Europa Liberă: Acum a fost un fel de intermediere a discuției între localnici și autoritățile publice locale. Care este totuşi relația dintre cetățenii simpli, copleșiți probabil de foarte multe probleme, și autoritățile locale? Au încredere în aceste autorități, speră la o soluție a unei probleme sau alta? Cum e la Sărata Galbenă, de exemplu?

Adrian Ianovici: „La Sărata Galbenă am observat o atitudine diferită. Oamenii chiar nu se temeau să spună ce cred, au venit și cu mici critici, dar în principiu ei susțineau ceea ce ziceau autoritățile locale, și asta, am impresia, e pentru că deciziile importante din comunitatea asta se discută cu oamenii și asta chiar ne-au confirmat-o și oamenii simpli. Și de asta nu exista o tensiune care cumva e comună pentru alte localități sau chiar pentru centre administrative.

Tensiunea asta, undeva poate chiar o ură de asta mascată a oamenilor față de autorități, se demontează prin faptul că atunci când există un dialog între oameni și autoritățile locale ei ar putea reuși să facă lucruri împreună, randamentul este mai mare.”

Europa Liberă: Eugenia, ai mers împreună cu echipa Europa Liberă la Sculeni, ba mai mult ai participat foarte activ la organizarea acestei întâlniri. Există o comunicare la fel de bună între autorități și oameni în localitatea aceasta Sculeni, Ungheni? Ce impresii ai?

Eugenia Pogor: „Mie nu mi s-a părut că e la fel de sinceră și directă relația. Dar oamenii totuși mai spre finalul dezbaterii s-au dezghețat și au avut curajul să adreseze întrebări vice primarului care era prezent la dezbatere. Dar dincolo de toate am observat că și aici, ca și în multe părți, oamenii totuși așteaptă ca cineva să vină și să le rezolve problemele. Tocmai asta noi am încercat să le spunem - că ei sunt cei care trebuie să vină și cu inițiative.”

Europa Liberă: Le-ați dat și soluții? Care ar fi, bunăoară, soluția pe care o vezi tu, ca un jurnalist care ai fost în multe localități și ai văzut și localități care funcționează bine și localități unde lucrurile nu se mișcă?

Eugenia Pogor pregătind cu Vitalie Ciobanu proiectul REL
Eugenia Pogor pregătind cu Vitalie Ciobanu proiectul REL

Eugenia Pogor: „Am văzut într-adevăr diferite localități. Unele în care există această inițiativă locală, în care sunt dezvoltate afaceri, poate foarte mici, dar sunt niște afaceri și am văzut și orașe distruse, orașe care cândva în perioada comunistă au fost înfloritoare, în care nimeni nu face absolut nimic și toți așteaptă statul să le dea.

Unul dintre invitații mei, Igor Munteanu, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, exact asta încerca să le spună – da, este bine în Occident, da, Uniunea Europeană poate să ne ajute, dar să nu uităm că democrația înseamnă și inițiativă privată, înseamnă inițiativa care trebuie să vină de la cetățean, şi nu trebuie să așteptăm să vă facă cineva curat. Le-am arătat localnicilor din Sculeni un film pe care l-am realizat cu o altă ocazie acolo, în Sculeni-ul din Republica Moldova și în cel din România. Ca o încheiere, de fapt, a acestui film una dintre femeile din Sculeni din România a spus așa: știu despre cei din Republica Moldova că vor în Uniunea Europeană, pentru că acolo e mai bine… Ne-o fi nouă mai bine, dar nici aici nu e raiul până nu pui mâna și muncești.”

Europa Liberă: O provocare, de fapt, pentru ambii, după aceste raiduri în Sărata Galbenă și Sculeni: vorbeați despre problema lacurilor… există și problema pășunilor care toate s-au vândut, s-au privatizat şi toată lumea cunoaște acest lucru. Cum s-ar putea implica oamenii ca să poată rezolva această problemă, oamenii care au rămas efectiv fără lacuri, fără pășuni pentru că toate s-au privatizat, s-au vândut în acești ani?

Adrian Ianovici: „E simplu. Trebuie să o ceri. Și asta spunea și dl Munteanu: că trebuie să faci presiuni asupra autorităților. Fără presiuni carul din loc nu se mișcă. Am stat în spatele audienței, urmăream întâlnirea oamenilor din Sculeni alături de o invitată din Statele Unite ale Americii. Şi oamenii se plângeau că principala lor problemă e că trebuie să-și amenajeze piața de la Sculeni și că au nevoie de un acoperiș, iar autoritățile nu fac nimic. Și invitata noastră întreabă: de ce au ei nevoie de o decizie ca să-și construiască un acoperiș? Asta chiar se referă de multe ori la foarte multe probleme ale comunității. Pentru că acești oameni câștigă bani muncind în piață şi ar putea să-și ușureze viața lor.”

La piața din Sculeni
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00

Eugenia Pogor: „Referitor la piața din Sculeni, se vorbea mult despre faptul că vin acolo și cetățeni români să facă cumpărături, în primul rând pentru că este mai ieftin. Și cetățenii românii sunt cei care, de fapt, care se plâng că sunt condiții foarte proaste la piața din Sculeni.

În campanie la Sculeni, (de la stg. la dr.) Iulian Ciocan, Vasile Botnaru, şi invitaţii experţi de la Chişinău lângă cortul REL de la Sculeni.
În campanie la Sculeni, (de la stg. la dr.) Iulian Ciocan, Vasile Botnaru, şi invitaţii experţi de la Chişinău lângă cortul REL de la Sculeni.

Întrebarea care a venit de la dl Vasile Botnaru a fost : dar noi nu merităm să mâncăm produse care stau în frigider, oare noi trebuie să mâncăm acea carne care stă direct pe tejghea și umblă musca pe ea, oare noi trebuie să mâncăm brânza aia alterată? Deci, sunt lucruri care le facem pentru noi. Condiții mai bune la piață înseamnă condiții mai bune și pentru vânzător și asta ar înseamnă că marfa lui va fi mai bună și va fi vândută mai bine și pentru cumpărători, nu doar pentru cei care vin din România.”

Europa Liberă: Un dialog e totuși un dialog. A fost o conversație la firul ierbii dintre ziariști, în primul rând, și localnicii. Care a fost percepția voastră: ce legătură cu presa a oamenilor simpli există? Își pun anumite speranțe în modul în care funcționează presa, înțeleg, așteaptă ceva sau e aceeași stare depresivă observată în legătură cu clasa politică?

Adrian Ianovici, Eugenia Pogor: „Aici e mai complicat. Într-adevăr de multe ori când veneam cu broșuri să invităm oamenii să participe la dezbaterile noastre unii oameni ne tratau fie cu răceală, fie cumva ostil, pentru că până a-și da seama, ne vedeau cumva o întruchipare a mass-media de aici, din Chișinău, care pur și simplu le vorbește fără să-i asculte. Și, într-adevăr, foarte mulți oameni văd presa ca un instrument al politicienilor, asta e o problemă pe care am văzut-o acolo. Și în tot acel timp erau foarte nesiguri, voiau să vadă dacă nu încercăm noi într-adevăr să-i persuadăm cumva, întrebau de la ce partid suntem ș.a.m.d.. Într-adevăr la capitolul acesta a fost destul de complicat. Dar odată ce le explicam ce vrem să facem și odată ce ne recunoșteau ca fiind Radio Europa Liberă, lucrurile mergeau mai bine.”

Europa Liberă: Eugenia, de unde crezi că vine percepția asta că, iată, jurnalistul este o întruchipare a politicianului, sau o porta voce a politicanului? Ceea ce nu este adevărat…

Eugenia Pogor: „Știm cu toții ce se întâmplă cu televiziunile din Republica Moldova. Iar televiziunea este acum o forță, să recunoaștem. Tot mai puțină lume citește ziare, asta spunea și

Lucia Bacalu
Lucia Bacalu

Lucia Bacalu, invitata mea de la ziarul „Expresul” din Ungheni, că din păcate tot mai puțini citesc ziare. Dar în același timp vine și din percepția asta că toată presa este concentrată la Chișinău și este cu ochii pe ce fac politicienii. Şi toată ziua ne arată dezbateri din Parlament și negocierile care se duc între partidele de la guvernare.

Și tocmai de asta oamenii s-au bucurat foarte mult când au fost difuzate reportajele în care ei erau eroii. Efectiv au râs, au comentat când au văzut-o pe vecină sau s-au revăzut singuri pe ei. Asta este frumos. Pentru că noi nu doar am venit să le vorbim, i-am lăsat pe ei să vorbească.”

Adrian Ianovici: „Și asta le oferă încredere, încredere că, uite, și ei pot fi la televizor, au o opinie și opinia lor contează și în felul acesta chiar pot mișca lucrurile, nu mai așteaptă ca cineva să vină să le facă.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:24 0:00
Link direct

-------------

„AICI e Europa Liberă” este o campanie a postului de radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.

Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

XS
SM
MD
LG